(probabil) Viitorul ingrijirii de urgenta a plagilor sangerande

Problema de baza in ingrijirea unor rani sangerande (acute sau nu) este oprirea sangerarii. Asta se poate face (dupa curatare/dezinfectare) ori prin simpla aplicare de presiune pe termen limitat (folosind niste bandaje sterile) ori prin aplicarea de bandaje speciale. Bandajele moderne pot fi etanse sau nu, pot fi tratate cu substante hemostatice (fie bazate pe combinatii de fibrinogen/trombina, fie pe caolin, fie pe alte substante despre care n-am citit) sau (pentru bandajele de faza post-acuta) cu diverse alte substante care se presupune ca ajuta la vindecarea ranii (hidrocoloizi, spume, hidrogel, alginati).

In film se vede inventatorul VetiGel spunand ca produsul lor va putea opri o sangerare arteriala in pana la 15 secunde. Este unScreen Shot 2015-01-03 at 13.06.40 timp excelent – tinand cont de faptul ca un om poate muri foarte rapid (in functie de tipul de vas de sange perforat – artera/vena -, dimensiunile si locatia vasului si alti factori). Competitorii lor sustin ca pot obtine hemostaza in 2-3 minute. Suneris sustin ca VetiGel face asta oprind initial sangerarea, ceea ce ajuta la punerea in miscare a cascadei coagularii, apoi atragand plachetele sanguine spre locul ranii, obtinand hemostaza primara si apoi accelareaza hemostaza secundara, in care fibrina se leaga de reteaua de trombocite agregate.

In conditiile in care produsul chiar este biocompatibil, resorbabil pe termen lung si rezistent pe termen scurt si mediu, ar fi o adevarata revolutie in medicina.

Mai ramane de discutat pe marginea costului si a sigurantei folosirii lui la oameni. Pentru moment abia s-a inceput folosirea lui experimentala in scop veterinar.

Din anii ’80 si pana la inceputul anilor 2000 s-au lansat mai multe produse pentru oprirea sangerarii pe baza de Aprotinina si Fibrina/Fibrinogen/Trombina. Dupa mai multe cazuri de socuri anafilactice post RE-expunere la Aprotinina (si stabilirea relatiei cauzatoare), produsele pe baza de Aprotinina au fost retrase de pe piata in 2007. In 2012 Agentia Europeana a Medicamentelor a recomandat ridicarea interdictiei pentru produsele pe baza de Aprotinina, dar numai in anumite cazuri.

Scurt rapel despre rani: se vindeca progresand secvential. Totul incepe cu hemostaza (intai cu vasoconstrictie, apoi cu vasodilatare), apoi inflamatie (intai vin neutrofilele polinucleare, apoi macrofagele si limfocitele T), apoi avem proliferarea (in care avem angiogeneza, formarea de tesut de granulatie – majoritar pe baza de colagen, apoi reepitelializare si contractie la final) si, in sfarsit, maturarea si remodelarea (in care colagenul de tip 3 e inlocuit de colagen de tip 1). Toate aceste etape se si suprapun (de la hemostaza in jos). Fara hemostaza pierdem sange, dar toate celelalte procese se produc in prezenta sangelui (adus la rana de circulatia normala, refacuta sau prin noile vase mici de sange produse prin angiogeneza).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.