Viitorul (posibil al) transplanturilor de inima

In momentul de fata, pe langa faptul ca numarul de inimi disponibile pentru transplant este intodeauna mult mai mic decat numarul de “cereri”, avem si problema tratamentului post-transplant cu imunosupresoare, care limiteaza activitatea sistemului imunitar al gazdei, pentru a nu avea asa-numitul reject de transplant (cu efecte dezastruoase la primitorii de inimi).

Ce se incearca sa se obtina? O inima functionala, lipsita de celulele donatorului, repopulata cu cardiomiocite obtinute din celule stem recoltate de la gazda.

La inceput se incearca totul pe soareci. Se ia o inima de la un soarece mort, se curata cu niste substante cu rol de “detergent”, care elimina majoritatea urmelor de celule/tesuturi (ADN, lipide, proteine solubile, glucide si altele), pastrand schela (“platforma”) de proteine (colagen, laminina si alte proteine structurale) a organului. Apoi se folosesc celule-precursoare endoteliale si cardiomiocite-precursoare (obtinute din celule-stem, recoltate – la soareci sau induse – la oameni, probabil) pentru a “reincarca” schela cu celule vii.

Pasul urmator ar fi sa le faca sa si functioneze in vivo, ceva ce pana acum au reusit doar partial (inimile de tipul asta transplantate la soareci vii functioneaza o vreme la un procent mic din capacitatea lor maxima). Un articol un pic mai lung si foarte interesant despre asta din nature este aici.

Procesul, pe scurt:

build-a-heart-graphic

In paralel, se incearca folosirea de inimi de porc (cu o structura asemanatoare cu cele umane), curatate si apoi populate cu celule pluripotente umane care se diferentiaza in cardiomiocite.

Problemele de rezolvat sunt multe: cat de mult se poate “curata” din inima veche pentru a o pastra functionala, cat de multe celule stem sunt necesare pentru a repopula schela inimii vechi, ce tip de celule-stem sunt sigure pentru aceasta procedura, se poate reface sistemul electronic de conducere al inimii (format din cardiomiocite specializate) si multe altele.

Un filmulet care da un pic mai multe explicatii ar fi urmatorul, facut de/pentru revista Nature:

Pentru cineva interesat de un documentar mai lung, videoul asta ar fi interesant. Aici se mentioneaza un tip nou de celule stem pluripotente, care se gasesc in adultul normal si care, spre deosebire de celulele stem pluripotente induse, nu evolueaza spre formarea de tumori (teratoame): celule stem pluripotente somatice endogene (ePS).

Drepturi imagine: nature.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.