Observatii despre recoltarea de sange pentru Hemocultura

Asta este un post relativ incomplet – pentru simplul motiv ca nu am gasit un raspuns final de la vreo autoritate.

De la ce a pornit? In ultimele luni am tot vazut recoltare de sange pentru hemoculturi. Aveam o cearta amicala cu o colega pe marginea a 3 intrebari: de ce se recolteaza 2 mostre la (aprox.) 30 de minute dar de acelasi fel (deci 2 flacoane pentru dectarea organismelor aerobe) – nu diferite si se poate recolta si de pe cateter arterial in caz de nevoie? Si e obligatoriu sau nu sa ai manusi sterile la recoltarea asta?

La prima intrebare imi puneam intrebarea deoarece peste tot pe unde citisem despre asta ori era vorba de 2 mostre diferite (1 pt. org. aerobe, 1 pentru org. anaerobe) si la a doua pentru ca pare un risc evident de contaminare a probei cu ce bâzdâci s-or inmulti pe cateterul ala.

Deci am pus mana si am cautat niste informatii, pe care mi le notez si aici, cu speranta ca le voi tine minte si ca le voi completa/corecta pe masura ce voi mai afla informatii noi.

La intrebarea a 3-a, ghidul MS zice ca da. Deci manusile sterile sunt obligatorii.

Eu acapacem intalnit pana acum doar recipiente de tip BacT/Alert, de la Merieux. Teoretic, ar trebui sa se poata recolta sange pentru hemoculturi si in vacuete cu capace galbene/gri. Depinde de spital.

Cum BacT-urile sunt raspandite, eu o sa fac aceasta nota mentala: terminatia SA/SN = standard = normale; FA/FN = “dupa antibiotic”. Pentru ca rosu/albastru sau verde/portocaliu poate fi mai greu de retinut (si culorile se schimba).

Recoltam 10 ml/flacon la adulti, 0,5 ml -4 ml la copii.

IN anumite ghiduri am gasit ca recomadabil este sa se recolteze 3 seturi/24 h. Set = 1 recipient pt. b. aerobe + 1 recipient pentru b. anaerobe. (sau 1 recipient pediatric)

BacT SA/SN sunt cele normale (standard), pentru hemocultura inainte de tratament cu antibiotice. Aerobe, aNaerobe. Capac albastru, respectiv rosu.

hemo standard

BacT FA/FN/PF sunt cele pentru hemocultura DUPA (sau in timpul) tratamentului cu antibiotice, Aerobe, aNaerobe, Pediatrice. Capac Verde, Portocaliu, respectiv Galben.

hemo antibiotic

Procedura:

procedura de recoltare

Intrebarea mea era: se poate recolta de pe un cateter arterial (sau venos)? Ghidul MS nu spune ca ar fi interzis, dar e recomandat sa se faca venopunctie. Citez:

Dacă pacientul are montat cateter venos cu perfuzie i.v. se procedează în unul din următoarele moduri:
Modul 1.

– se puncţionează altă venă. Nu se recoltează din locuri situate deasupra liniei venoase, există risc de dilataţie;

Modul 2.
– se opreşte perfuzia şi se aşteaptă 5 minute;
– se dezinfectează atent capacul cateterului cu betadină şi alcool 70%
– folosind mănuşi sterile se scoate capacul şi se detaşează perfuzorul, se ataşează o seringă de 5-10 ml la conector;
– se aspiră;
– primii 5 ml de sânge colectaţi vor fi aruncaţi;
– se clampează cateterul, se ataşează o altă seringă şi se începe colectarea propriu-zisă;
– sângele se transferă în eprubete colectoare;
– se pregăteşte o seringă cu heparină pentru heparinizarea cateterului prin injectare lentă;
– se detaşează seringa;
– se reconectează perfuzia

Nimic despre interzicerea recoltarii de pe cateter.

Am cautat informatii pe google scholar. Am gasit un document al Emergency Nurses Association care face un review al literaturii de specialitate. La “specimen collection from intravenous catheters” spune ca branulele pot fi colonizate de bacterii, ceea ce poate conduce la rezultate pozitive ale hemoculturilor in absenta bacteriemiei reale. Daca se recolteaza sange din catetere intravenoase se obtine un grad mai mare al contaminarii probelor. Si ca venopunctia este asociata cu “specificitate mai mare si are o putere predictiva pozitiva”. Dar nu interzice recoltarea din cateter.

Meh. Poate sunt eu tampit daca ma astept la un verdict, la un fel de lege clara?

Romanii ce zic?

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov zice ca “Recoltarea se face prin puncţia percutanata a unui vas sanguin”. Si ca se recolteaza un set (Aerob + Anaerob) la adulti.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj zice ca “se recolteaza sange prin punctie venoasa in puseu febril“.

Synevo (o referinta buna pentru analize, in opinia mea) nu zice nimic despre catetere, dar spune ca s-ar recolta totul prin punctie venoasa. Si à jeun, cum zic ei despre aproape toate probele de sange.

La o discutie onesta cu Asistenta-Sefa a sectiei unde fac eu practica in ultima vreme, mi-a spus ca in primul rand ea recomanda ghidul Ministerului Sanatatii. Apoi exista modificari in functie de starea pacientului, dorintele doctorilor (pentru intrebarea “e nevoie de 2 sticlute, aerob/anaerob, sau 1 e suficienta?”) si cat de dotat e spitalul (daca nu are mai multe tipuri de fiole) SI de cerintele laboratorului.

Eu acum cred ca de bun-simt ar fi sa nu recoltezi de pe cateter si sa recoltezi 2 mostre (aerob+anaerob), atata timp cat exista in spital. Evident, respectand masurile de asepsie si antisepsie. Plus “in puseu febril”, 10 ml/mostra si SA/SN pentru standard, FA/FN pentru recoltarea dupa administrarea de antibiotice.

Si tot n-am gasit o explictie pentru “de ce anumite asistente recolteaza 1 mostra, apoi inca una la 30 minute distanta” – in conditiile in care de fiecare data recolteaza doar in sticluta pentru bacterii aerobe.

Informatii luate si de pe site-ul Ministerului Sanatatii – PROCEDURI DE PRACTICĂ
PENTRU ASISTENŢII MEDICALI GENERALIŞTI si de pe site-ul producatorului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.