Prototipul unui tatuaj care ar masura nivelul glucozei in sange

Viitorul ingrijirilor medicale va fi interesant.

Pentru pacientii care au nevoie de monitorizarea zilnica a glicemiei, faptul ca trebuie sa fie intepati zilnic (in functie de gravitatea bolii chiar si de mai multe ori/zi) nu este chiar placut. Majoritatea se obisnuiesc cu asta, dar nu inseamna ca le si place. Din experienta (limitata) proprie cu pacientii de genul asta, pot fi ajutati sa faca treaba asta mai cu placere. Le dai senzatia ca iau parte la diagnosticul si tratamentul lor, le explici cum sa-si administreze insulina in functie de nivelul glicemiei si importanta acestui act in sanatatea lor samd. Dar tot e o activitate neplacuta.

O observatie interesanta a fost faptul ca multi oameni considera mai dureroasa o intepatura banala in deget (chit ca e facuta cu un ac pe care nu prea-l vezi, la anumite dispozitive), fata de cea facuta in brat cu ditamai acul de recoltari de analize. Ma rog, asta are o baza fiziologica – avem mai muli receptori ai durerii in degete decat in zona de la plica cotului.

Ok, revenind la titlu:

Un grup de proaspeti absolventi ai Scolii de Inginerii Jacobs din cadrul UC San Diegotemporary-tattoo-sensor au dezvoltat in Laboratorul Departamentului de Nanoinginerie din cadrul Centrului pentru Senzori Portabili al scolii un senzor temporar, tiparit, bazat pe o hartie de tatuaje. Deci un senzor usor portabil.

Senzorul va putea monitoriza non-invaziv glicemia intr-un viitor apropiat. Mai precis, pentru moment, poate simti modificarea cantitatii de glucoza din lichidul interstitial intercelular, bazandu-se pe principiul iontoforezei. Iontoforeza este o metoda ce faciliteaza miscarea ionilor printr-o membrana sub influenta unei diferente de potential electric aplicate extern.

Aceasta metoda a fost aplicata deja in mod comercial, intr-un produs care nu a avut prea mare succes – GlucoWatch, ce se pare ca avea ceva probleme in acuratete (in special in a detecta periculoasa hipoglicemie) si producea si o iritatie neplacuta a pielii. Se pare ca din cauza esecului acelui produs a dat faliment compania producatoare. Dar am divagat.

Problema principala a acestui tip de senzor este acuratetea. Urmata de cost.

Pentru moment, senzorul doar detecteaza o modificare a glucozei in lichidul interstitial, nici macar nu au reusit sa ofere si o varianta care sa comunice niste valori numerice. La acest aspect se pare ca se va lucra. Oricum, pentru a fi eficient, trebuie sa compenseze cumva faptul ca nivelul glucozei in lichidiul interstitial este mai mic decat cel al glucozei in sange.

Problema costului se pare ca este partial rezolvata, desi produsul, in forma lui actuala, nu poate fi utilizat (purtat) decat 1 zi. Senzorul acesta e tiparit pe hartie pentru tatuaje, ceea ce duce costul unuia la cativa centi. Faptul ca nu rezista decat 1 zi nu este neaparat o problema – senzorii din GlucoWatch se pare ca deveneau oricum mai ineficienti la purtare indelungata.
Oricum, daca se pot aplica niste algoritmi pentru calculul unor valori utile (deci cat mai precise) pentru diagnostic si monitorizarea glucozei in lichidul interstitial, se pare ca se poate trece si la detectarea unor alte substante care sunt purtate in mod normal in sange. Acest tip de scalare/upgradare l-ar face extrem de util.

Pentru moment, totul nu e decat un comunicat de presa, bazat pe un articol publicat in jurnalul stiintific american Analitical Chemistry. Chiar si-asa, este interesant.

La inceput si gluco-testerele au avut probleme. Acum, desi nu sunt chiar 100% la fel de precise ca testarea standard, din sange, sunt acceptate drept suficient de precise si folosite la scala larga.

Drepturi imagine: UC San Diego

Advertisements

2 Comments

 1. Varul meu face parte dintr-un program privat de testare a unor senzori de masurare a nivelului glicemiei ,el are niste senzori plasati intradermic in partea superioara a bratului..Deasupra acestor senzori poarta 2 bratari cu alti senzori care comunica cu cei de sub piele.Informatiile sumt transmise pe un ipod.
  nu a scapat de testarea nivelului glicemiei cu glucometrul ,lucrul acesta il face si ca sa vada daca valoarea glicemiei masurate de el este acelasi sau aproximativ cu cel dat de senzorii intradermici.Din ce mi-a spus el valorile nu sunt indentice dar nici diferenta nu eate f mare.Plus ca ipodul il anunta in caz de hipo sau hiperglicemie ceea ce este de mare ajutor.
  Bratarile externe nu incomodeaza asa tare , iar curiozitatea oamenilor este tinuta la distanta chiar si vara , acestea fiind ascunse de manecile tricourilor.
  M-ai facut si mai curioasa si am.sa iau legatura cu el.sa aflu mai.multe detalii si ultimele noutati.

  Like

  1. Interesant.
   Cam toate noile inventii trebuie sa fie comparate cu standardul actual. In cazul aparatelor care masoara glicemia, din ce am citit, majoritatea trebuiesc calibrate la o anumita perioada cu ajutorul unor valori obtinute cu un glucometru (sau cu orice alta testare sanguina). Vorbesc de metodele minim invazive (cum e cel despre care vorbesti tu).
   Pentru niste chestii non-invazive (cum e cel mentionat de mine) cred ca mai e nevoie de o gramada de munca.

   Oricum, medicina evolueaza mult. Pentru moment s-a trecut la folosirea pe oameni a dispozitivelor semi-invazive care monitorizeaza glicemia si administreaza insulina automat. Vezi si asta.

   Dar in acelasi timp se lucreaza la transplanturi de celule Langerhans sau niste “vaccinuri” care sa moduleze raspunsul sistemului imunitar impotriva celulelor producatoare de insulina.
   Oricat de stralucitoare ar fi dispozitivele astea, cred ca tot o solutie de bio-inginerie va fi tratamentul pentru diabet.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s