Rujeola si istoria care se repeta

Am citit un articol scurt dar interesant despre atitudinea oamenilor (si chiar a unor doctori) fata M0001845 John Haygarth. Line engraving by W. Cooke, 1827, after J. H.de vaccinarea antivariola la inceputul secolului XIX, in Anglia imperiala.

Aparent, unii oameni se temeau ca, deoarece vaccinul antivariola era derivat din variola bovina, oamenii inoculati urmau sa dezvolte trasaturi animalice. Chiar unii doctori raspandeau aceasta idee periculoasa.

Din frica de necunoscut, neincredere in dovezile oferite de comunitatea medicala si teama de efecte adverse fantastice pe termen lung, multi oameni refuzau sa se vaccineze antivariola. Ceea ce a dus la o foarte inceata eliminare a bolii.

Suna cunoscut?

Vaccinul anti-rujeola/oreion/rubeola (ROR sau MMR – measles/mumps/rubella) este privit IN MOD GRESIT cu neincredere de o parte mica a publicului larg, cu complicitatea unor doctori care prefera sa creada in teorii ale conspiratiei – bazate pe cercetarile frauduloase ale unui doctor caruia i s-a retras licenta. Am scris si eu un pic despre asta.

In SUA avem o mini-epidemie de pojar (sau rujeola). O boala pe care CDC-ul o considerase “eliminata” din SUA in 2000, dupa 3 ani cu mai putin de 100 de cazuri raportate la nivel de tara.

Pe scurt (info centralizate aici), pana acum cateva zile erau 67 de cazuri de pojar raportate, cel putin 42 dintre persoanele bolnave avand in comun o vizita intr-un parc Disney din Anaheim, California.

Un sfert dintre pacienti au fost spitalizati, 6 erau bebelusi prea mici (sub 1 an) pentru a primi vaccinul, un pic peste 80% NU ERAU VACCINATI anti-pojar. 5 pacienti se pare ca fusesera vaccinati anti-rujeola corect (2 doze), 1 numai cu 1 doza (recomandarea actuala este de 2 doze de vaccin).

Din pacate, vaccinul anti-rujeola nu e chiar 100% eficient, dar oricum e mult mai bun decat nici Roun fel de vaccinare. Si exista nenumarate dovezi ale faptului ca functioneaza. Una simpla aici.

Pentru o boala in care fiecare persoana infectata poate infecta intre 12 si 18 alte persoane, vaccinarea si imunitatea de turma sunt extrem de importante.

Ei bine, se pare ca mini-epidemia asta isi are radacinile in frica neintemeiata a oamenilor de vaccinari. California este statul american cu cel mai mare numar al scutirilor de la vaccinare infantila din diverse motive (peste 17.000 din motive filozofice in 2013) si una dintre cele mai mari rate procentuale ale scutirilor din SUA. In cazul rujeolei, copii dusi la gradinita erau vaccinati in proportie de aproximativ 92%, ceea ce e la limita extrema pentru pragul de imunitate de turma pentru aceasta boala.

Drepturi imagini: npr si welcome images.

Advertisements

2 Replies to “Rujeola si istoria care se repeta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.