“The psychopath within” – o carte interesanta despre psihopatie si fiziopatologia ei

Ce am mai terminat eu de citit in vacanta trecuta:

Cartea este scrisa de un profesor de psihiatrie si comportament uman, anatomie si psychopath insideneurobiologie la UCAL, Scoala de Medicina Irvine, James Fallon.

Deoarece era un neurocercetator de succes, a fost contactat de mai multe ori de avocati ai unor ucigasi periculosi care vroiau ca el sa se uita la niste scanuri dupa creierele clientilor lor si sa depuna marturie despre conditia lor psihica. Daca ucigasii au facut ceea ce au facut deoarece erau conditionati genetic sau fiziopatologic intr-un fel sau altul, puteau scapa de pedeapsa cu moartea si primeau “doar” inchisoare pe viata.

In timp, a obtinut mai multe scanuri PET ale creierelor mai multor ucigasi si a inceput sa vada anumite conexiuni intre toate acestea. Anumite zone ale creierului (in special din zona frontala si orbitala) apareau atenuate pe scanuri, denotand o activitate scazuta.

In cursul unei cercetari asupra familiei sale, in care vroia sa afle daca exista riscul pentru a dezvolta dementa de tip Alzheimer, a scanat creierele intregii sale familii. Pentru a nu exista vreo prejudecata, a anonimizat toate scanurile. Printre ele, si al sau.

A fost surprins sa vada un PET scan care arata extrem de mult ca un scan al psihopatilor ucigasi pe PET james falloncare ii studia pentru alt proiect al sau. Curios sa vada despre ce membru al familiei este vorba, de-anonimizeaza scanurile si afla ca scanul cu pricina era fix al sau.

Se amuza un pic pe aceasta tema, le spune cunoscutilor si apoi trece mai departe.

Dar incet, incet, afla de la familie, colegi si cunoscuti ca, de fapt, acest profesor universitar care era considerat prietenos si sufletul petrecerii se comporta de mai multe ori cam ca un psihopat.

Dupa ce scotoceste un pic in istoria familiei sale, gaseste mai multe instante de oameni care se pare ca au fost extrem de violenti. La testul de psihopatie Hare ar fi indeplinit aproape toate conditiile pentru a fi considerat psihopat – daca nu ar fi avut o copilarie fericita, in care a fost ferit de abuz si delincventa. Avea activate si o serie de gene despre care se presupune ca au un rol in psihopatie (printre care si MAOA, numita “gena razboinica”, ce codifica enzima MAO-A)

Din acest moment a inceput sa-si puna multe intrebari despre psihopatie si rolul genelor vs. rolul mediului inconjurator in “producerea” unui psihopat.

 

In carte prof. Fallon isi prezinta mai pe larg istoria sa (si a unor stramosi mai violenti), ofera niste informatii interesante despre fiziopatologia si studiul psihopatiei si incearca sa explice cum de el nu este violent sau (foarte) periculos, desi genele lui spun ca ar putea fi.

 

Cum semestrul asta studiam si Neurologie si boli si dereglari mentale (si nu numai), cartea a venit ca o completare utila pentru mine.

Nu este deloc un manual stiintific (desi are cateva portiuni in care incearca sa ofere detalii un pic peste nivelul omului normal) – cartea este mai degraba construita in jurul vietii sale. E un fel de autobiografie cu elemente de neurologie si psihiatrie adaugate.

Ca sa fiu sincer, la cat de multa importanta ofera anumitor detalii din viata sa, autorul este cel putin narcisist.

Cu toate astea, pot spune ca este o carte care merita citita, mai ales daca ai ceva curiozitati in domeniu.

Un scurt TED talk in care-si prezinta povestea:

Un articol pe tema asta puteti citi aici.

Advertisements

2 Replies to ““The psychopath within” – o carte interesanta despre psihopatie si fiziopatologia ei”

 1. Pare o carte buna, vreau sa o citesc si eu!!o adaug si pe asta la lista de asteptare pt la vara,cand oi avea timp de citit(si altceva).
  Daca iti place genul iti recomand si Molecula morala de Paul J Zak,prof de neurologie.

  Like

  1. Am gasit-o pe amazon. Pare interesanta din preview-ul citit, adica vorbeste despre niste lucruri care ma intereseaza.
   O adaug si eu la lista mea de citit. 🙂

   Multumesc pentru recomandare!

   L.E. Am gasit-o si pe elefant.ro, la 15 lei.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.