Piratii si medicina

In vacanta de iarna am descoperit “Black Sails“. Un serial despre niste pirati care-si faceau veacul undeva prin insulele Bahamas, la inceputul secolului XVIII. Un serial care se vrea un prequel (cu largi libertati creative) pentru cartea lui R.L. Stevenson “Comoara din insula“.

Pentru un serial despre pirati, actiunea in primele 4 episoade este cam mult centrata pe intrigi pentru putere, povestiri amoroase si tradari… pe uscat. Si actiunea in sine lipseste. Cum ar zice americanii, the story picks up the pace cam prin episodul 5, cand renunta la scenele de sex gratuite si discutiile despre actiuni pirateresti sunt inlocuite cu… actiuni pirateresti.

Ma rog, nu e o capodopera – desi imi place, mai ales pentru ca povestea nu evolueaza prea previzibil, dar m-a facut un pic curios despre viata piratilor din secolul ala.

De asta mi s-a parut interesanta “stirea” care se plimba de la un news outlet la altul prin internet, despre instrumentele medicale gasite pe epava corabiei piratului Barba-Neagra (Blackbeard). Stire intre ghilimele pentru ca epava a fost gasita in 1996 si de atunci se tot extrag si prelucreaza piese de muzeu.

Pe scurt, corabia Queen Anne’s Revenge a piratului Edward Teach (cunoscut drept Blackbeard) a esuat pe o insulta de langa Carolina de Nord, dupa cel mai indraznet act de piraterie al lui Blackbeard. Pentru aproape o saptamana a tinut ostatici echipajul unei nave capturate chiar in portul Charleston si a instituit o blocada a portului (in momentul acela avea deja o mica armada, de 4 vase). Scene of Detainment for Blackbeard

Povestea lui Blackbeard (un pic mai pe lung) aici.

Queen Anne’s Revenge era o corabie capturata de la francezi. Cand si-a insusit-o, i-a pastrat pe cei 2 chirurgi (plus un ajutor de chirurg) ai corabiei. Cu ce instrumente medicale lucrau acesti chirurgi pentru un echipaj destul de numeros (la finalul aventurii sale de pe coasta sud-estica Americii de Nord, corabiile sale insumau peste 300 de pirati)?

seringa uretrala
Cu seringa asta se injecta mercur pana in uretre, pentru a trata sifilisul.
bol pentru unguente
Bucata dintr-un bol in care se tineau diferite medicamente (unguente).
greutati pentru masuratori exacte
Greutate mica, folosita pentur masuratori precise (pentru medicamente, de exemplu)
mojar si pistil pentru chirurgi
Mojar si pistil, folosit… toata lumea stie pentru ce 🙂
pompa
Pompa folosita pentru clisme.
greutati medicinale
Set de boluri pentru cantarirea substantelor

 

 

Ce mai faceau chirurgii? Extrageau gloante de tipul asta
Ce mai faceau chirurgii? Extrageau gloante de tipul asta
Apoi, la final, beau un pic de tarie
Apoi, la final, beau un pic de tarie
Advertisements

5 Comments

  1. Cand alternativa este sa lasi pur si simplu sifilisul sa-si faca de cap (pe ideea ca 1 din 4 pacienti ajunge la sifilis tertiar si doar 1 din 2 pacientii cu sifilis tertiar dezvolta ultimele simptome – cele mai periculoase), folosesti ce poti 🙂

   In aceeasi ordine de idei, acum 2 veri am fost intr-un fost sanatoriu de leprosi grecesc, transformat in muzeu, abandonat candva inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial. E incredibil cat de putin s-au schimbat anumite lucruri in 70 si ceva de ani. Tavitele renale aratau la fel, seringile erau din otel-inox, sticlutele cu medicamente aveau niste capace cauciucate, pensele aratau la fel ca in ziua de azi, bisturiele erau refolosibile.

   Like

 1. Eu nu am rezistat nici la primul episod. Am mai vazut seriale care nu demarau din primul episod, dar cu asta nu am avut rabdare.

  Dar daca tot vorbim de corabii, am vazut in weekend pe TCM “Mutiny on the bounty” (1962). Cica o versiune mai realista e “Bounty” (1984), cu mel gibson si anthony hopkins (plus Mutiny on the bounty din 1935, cu clark gable).

  Like

  1. Pai primele 4 episoade le-am vazut in ritmul “maxim 20 de minute pe seara”. In vreo 4 saptamani. Aproape fortat am ajuns la episodul 5 (cand imi spusese un coleg ca devine interesant).

   Daca vorbim de Bounty: Varianta cu Mel Gibson am vazut-o cand eram mic, nu mai tin minte absolut nimic. :)) Sa inteleg ca asta cu Marlon Brando ti-a placut sau nu?

   Like

   1. Da, cea cu Brando mi-a placut. Acum as vrea sa vad si cea cu Gibson, dar si cea cu Gable, care cica e foarte buna. Evident, la distanta de cateva luni, sa nu mi se faca rau.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s