Cum iti dai seama ca ai imbatranit

Sau de faptul ca timpul trece foarte repede.time-flies

Acum 6 ani si jumatate, impreuna cu un coleg de liceu, incepeam un curs de limba germana. Cea mai buna investitie a mea facuta in ultimii 10 ani. Investitie in mine. Am mers acolo la nimereala, am ales scoala pentru ca aveam o cunostinta care facuse cursuri acolo cu ceva ani in urma.

Colegul meu a parasit cursul dupa primul modul (de 6 saptamani). Nu i-a placut germana. Nici in ziua de azi nu ii place, desi a mai invatat (destul de mult) intre timp. Limba a fost si unul dintre motivele pentru care s-a despartit de prietena lui care s-a stabilit in Germania – alaturi de lipsa de prieteni si de perspective in orasul adoptiv in domeniul exclusivist in care munceste el. Dar am divagat.

In prima zi de limba germana eram 20 de oameni, majoritatea adulti, trecuti de 22 de ani. La lectia a doua eram deja 15. Scoala privata (evident), totul platit in avans. Dupa primul modul am continuat cu modulul 2 aproximativ 11. De la modulul 3 deja ne chinuiam sa ne strangem 7 (minimul pentru a porni o grupa)

Din prima grupa am supravietuit pana la finalul primului ciclu, de aproape 2 ani (examenul de Zertifikat Deutsch B1) fix 3 oameni. Eu, un alt baiat de-o varsta cu mine (caruia ii platea firma cursurile) si o eleva de liceu, care incepuse cursul cand era in clasa a 10-a. Examenul de B1 l-am dat (si luat) impreuna cu vreo 2 veniti pe parcurs.

In ciclul al doilea (pentru B2) intr-o noua grupa, la un nou profesor, am continuat doar eu si fata de liceu dintre cei vechi.

L-am terminat dupa inca 2 ani. Din 10 (cati incepusem), doar 4 am dat examenul vara. O persoana l-a picat. Eleva de liceu, devenita intre timp studenta la Limbi Straine, l-a luat, impreuna cu mine si inca un tip.

Inca o fata din grupa l-a dat (si luat) in toamna (s-a nimerit sa fie examenul de Zertifikat Deutsch B2 fix in ziua examenului ei de licenta).

Ma rog, n-am scris povestioara asta ca sa arat ca nu e banal sa inveti limba germana ca adult.

De curand, din intamplare, am aflat ca fosta mea colega de grupa a ajuns Profesoara de Limba Germana. O fata pe care o tineam minte doar ca pe un copil lipsit de griji… acum e adult, cu griji de adult.

Timpul trece incredibil de repede.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s