“The Romanians are coming” (ep. 2) – reactii

Acum 2 nopti a fost transmis si episodul 2 din documentarul asta atat de hulit de o parte dintre romani. Romani care foarte probabil nici nu l-au vazut. Sau, daca l-au vazut, pur si simplu nu sunt in stare sa inteleaga ce li se prezinta.

Ce avem in episodul 2?

2 noi povestiri: un baiat sarac din Lupeni, care lucreaza ca spalator de masini ziua si noaptea doarme sub un pod (ca sa poata trimite cat mai multi bani acasa) si o asistenta medicala (NU, NU infirmiera cum au inteles niste poligloti de Dambovita) care pleaca de la o viata bunicica in Constanta (casuta maricica, familie iubitoare) in Anglia, pentru ca asa ar castiga “10 times as much as she earns in Romania”.

Aflam, in plus, cum o mai duce Alex, tipul cu trecut dubios care incearca sa o ia de la capat, alaturi de 2 romani cu care s-a imprietenit in Anglia. Nu in ultimul rand, vedem cum evolueaza povestea naratorului, Alexandru Fechete, un tigan de langa Cluj, care munceste legal ca mecanic auto, pentru a-si tine nevasta si copilul intr-un “shitty place” de langa o groapa de gunoi.

Documentarul (prin vocea naratorului sau a personajelor, in ambele episoade de pana acum) se straduieste sa explice ca Romania e frumoasa, ca nu toata lumea o duce foarte rau, ca multi romani vor doar sa munceasca, ca cei care fura si fac trafic de persoane samd sunt doar oile negre ale tarii (asa cum fiecare tara are infractorii ei).

In episodul asta, mesajul devine ceva mai clar: daca pleci din Romania unde AI ceva – dar viata ta e grea, nu vrei sa pleci undeva unde e la fel de greu sau mai rau, dar mai esti si printre straini. Indiferent ca esti tigan care locuieste langa o groapa de gunoi sau o asistenta medicala care nu pare sa o duca prea rau in Constanta, vrei un viitor MAI BUN. E asa de greu de empatizat cu asemenea situatii?

Pe de alta parte, daca pleci de la NIMIC, ORICE e mai bun decat nimic. Asta nu inseamna ca ORICE-ul asta din Anglia ti se pare raiul pe Pamant.

Evident, informatiile astea trec pe langa romanii care se uita la documentar, daca o fac, si tot ce vad e (o sa enumar anumite tampenii stranse de la conationalii nostri indignati nevoie-mare de un documentar foarte bun):

  • in documentar sunt prezentate povestile unor tigani + “tiganii nu ne reprezinta”. Nu, nu sunt prezentate doar povestile unor tigani, e evidenta culoarea pielii personajelor. + Sunt departe de a fi iubitorul tuturor tiganilor, dupa ce am copilarit si mers la scoala intr-o zona in care locuiau multi tigani si am fost amenintat de mai multe ori cu cutitul si de 3 ori (la 11, 16 si 17 ani) chiar jefuit de grupuri mai mari de tigani – de fiecare data in zone populate, cu multi romani trecand pe langa fara sa faca nimic. Dar sunt constient ca nu toti tiganii sunt “infractori”. Am avut 2 colegi de banca* in scoala generala care erau tigani, un coleg de liceu tigan, colegi de facultate care erau tigani. Am si acum un coleg la postliceala care e tigan. Pe bune de sunt cu ceva diferiti fata de MAJORITATEA romanilor. Doar ca sunt discriminati constant de majoritatea populatiei.
  • se prezinta doar zone urate din Romania. Cu variatiuni pe tema asta, in ideea “Romania nu e toata asa”. Bai, e evident ca nu e toata Romania asa, dar documentarul nu isi propune sa prezinte unicorni si curcubee roz si floricele pe campii, ci viata grea a unor romani care viseaza la un viitor mai bun (in Anglia). Pata Rat de langa Cluj e in Romania. Lupeni-ul e in Romania. Tiganii aia care locuiesc fortat in zona de langa fostul combinat chimic din Baia Mare… news flash, sunt DIN ROMANIA.

  • in Anglia lucreaza n doctori romani, n la k programatori si finantisti, si avem cateva mii bune de studenti la facultatile lor. Pe aia de ce nu ii prezinta nimeni,”nu sunt prezentate si povesti ale romanilor din clasa de mijloc”? Raspunsul simplu: pentru ca nu ii pasa nimanui de ei. Pentru ca nu face audienta o poveste banala de genul “X a fost recrutat de o multinationala dupa n ani de experienta intr-o multinationala din Romania”. Wow, ce poveste de succes. Mai nuantat: pentru ca oricat de multe povesti de succes de romani ai avea, o sa ai mult mai multe ale localnicilor. Asa-i ca nu prea te intereseaza pe tine, ca roman sadea, cum un african a facut facultatea de medicina in Romania si apoi iti trateaza compatriotii intr-un dispensar de tara? De ce sa te astepti la altceva de la englezi?

  • Aurel Vlaicu, N. Paulescu, Brâncuși, Nadia Comaneci, G. Hagi, S. Halep etc. sunt romani, nu ca ăștia din documentar, de aia de ce nu ziceti? Bai, pe bune, ce treaba are sula cu prefectura? 50 si ceva la suta dintre romani locuiesc la tara in 2015. Ceva mai mult de atat au WC in curte. Salariul mediu NET pe economie e de aprox. 390 de euro (1743 lei in noi/2014, comunicat INSSE din ian. 2015). Ce daca am avut cateva persoane care au realizat ceva in tara asta? Schimba cu ceva saracia generalizata din tara asta? Se simte mai bine ala din Lupeni care locuieste in 2 camere cu inca 7 oameni? Are vreo sansa in plus pentru vreun job care sa-l scoata din saracie daca afla ca Paulescu a avut un rol important in descoperirea unui tratament pentru bolnavii de diabet?

  • strainul X a vazut acest documentar si acum crede ca toti suntem tigani si traim in blocuri arse“. Ma ierti, dar cum te afecteaza prostia altuia? Pentru ca trebuie sa fii prost ca sa intelegi asta dintr-un documentar care mentioneaza clar ca viata nu e la fel de grea pentru TOTI romanii. Daca o duci bine in strainatate DEJA, cu ce te afecteaza opinia unui prost despre tine si originile tale? Daca ai plecat din tara, oricum ai plecat ca s-o duci mai bine, nu ca sa te surprinda strainii cu laude la adresa tarii tale natale, unde curge (cum altfel) doar lapte si miere. A, ti-e frica sa nu creasca rasismul la adresa ta? Unui rasist nu o sa-i schimbe opinia despre romani nici 1000 de documentare cu frumusetile Romaniei. In schimb o sa te priveasca mai bine strainul daca nu te inflamezi aiurea, ci pur si simplu iti vezi de treaba ta si, eventual, poate faci ceva ca sa imbunatatesti si viata celor ramasi in tara. Cam cum se chinuie sa faca cine? Cei din documentar.

  • aici adaugam alte motive absurde de mandrie, pe care le folosesc inclusiv anumiti jurnalisti care ar trebui sa fi auzit de fact-checking: “romancele sunt cele mai frumoase femei din lume” (pe bune, cu ce te ajuta asta (daca ar fi adevarat)? esti proxenet, sau ceva de genul?), “limba romana e a doua limba vorbita in Microsoft, romanii vorbesc 3 limbi straine, romanii sunt foarte inteligenti, romanii sunt cei mai buni in toate” – niste mituri urbane care denota fix faptul ca romanii care cred in ele sunt, ce sa vezi: prosti. Intr-o tara in care generatie dupa generatie nu ia BAC-ul, iar generatiile mai vechi il luau in procente mai mari doar pentru ca nu exista frica de inchisoare prin comisiile de evaluare, ca sa vorbesti de “inteligenta” generala a natiunii trebuie sa fii foarte obtuz.

O mentiune speciala pentru mitul vorbirii multor limbi straine. Lucrez de 10 ani cu si pentru oameni din corporatii multinationale. Am facut o facultate, acum fac o postliceala, am niste prieteni si rude care predau la facultati (licenta sau master). Am invatat 4 ani de zile o limba straina (germana) la o scoala privata, pe banii mei. Am intrat si intru in contact zilnic cu fel si fel de oameni “cu minim 12 ani + 3 ani de scoala”. Un procent insemnat dintre romani NU STIU SA SCRIE SAU SA VORBEASCA corect limba lor natala. D-apoi limbi straine. Si nu, faptul ca abia intelegi login, enter, save si print si balmajesti cateva fraze amuzant de agramate nu inseamna ca “vorbesti limba engleza”.

Da, sunt destul de multi romani care sunt inteligenti, au joburi bune, vorbesc mai multe limbi straine bine, au masini si case ok – cumparate din bani castigati cinstit. Dar sunt foarte putini, daca ii raportezi la totalul de 20.000.000 de romani. Daca faci parte din categoria asta si te simti jignit de documentarul asta, pune mana si iesi din cercul tau de siguranta, mergi un pic prin orice cartier de blocuri comuniste din Bucuresti (sau din orasul tau) si o sa vezi ca realitatea nu e colorata in rozul TAU.

  • la final, sa nu ii uitam pe toti idiotii care sunt rasisti, injura, comenteaza fara sa vada documentarul, comenteaza intr-o romana stricata si altele de genul: Voi stricati imaginea romanilor in Romania si in afara tarii, bă!

 

 

 

  • Am si o poveste amuzanta pe tema asta: acum cativa ani, intr-o toamna, eram in zona copilariei, mergeam la ai mei, cand vine un tigan adolescent la mine (in mijlocul multimii de romani care se intorceau de la serviciu la ora de varf) si-mi cere bani. Ma ia cu “Stii tu cine sunt eu? Stii tu cu cine o sa ai probleme daca nu imi dai bani?” Eram pregatit sa ii dau un picior, cand ajungem la alt tigan, de-o seama cu mine. “Uite, Catalin, asta nu vrea sa-mi dea bani, zice ca nu i-e frica de tine”. Catalin era colegul meu de banca din scoala primara, care a parasit scoala dupa clasa a 4-a. “A, tu esti? Ce mai faci? Cum e viata? Bă, sa-l lasi in pace pe el daca-l mai vezi, da?”

5 Replies to ““The Romanians are coming” (ep. 2) – reactii”

  1. Am vizionat ambele episoade.

    Două filme triste, despre oameni necăjiți, care se luptă cum pot și cît îi duce mintea și pregătirea să aibe o viață.
    Filme d-astea… plin iutubulețu’ de ele: chinezi, indieni, somalezi, americani, englezi și orice alte neamuri între.
    În România, le zicea “talpa țării”.
    Ei sunt “talpa planetei”. Oameni care nu contează – luați individual.
    Ca grup, ei reprezintă 80-90% din omenire.

    Sunt neajutorați și de neajutorat.

    Ăștia suntem, ca omenire.
    Defilăm ca atare.

    Like

    1. Exact.
      In nici un caz nu sunt un motiv de-a te simti jignit. Cel mai corect ar fi “rusinat”. Si un motiv sa-ti doresti sa se schimbe ceva in tara ta.

      Exemplu: Daca as fi indian, un documentar despre greutatile cu care se lupta cei din casta Dalit (considerati untouchable) din India, care formeaza intre 14 si 25% din populatia lor, nu l-as vedea ca un motiv de a fi jignit. La naiba, Slumdog Millionaire a luat o carca de Oscaruri si cam asta prezenta (inflorit, de, pentru Hollywood). Evident ca s-au inflamat o parte dintre indieni fix la fel ca romanasii nostri…

      Like

      1. N-ai de ce să te simți “rușinat”.
        Oamenii sunt diferiți – unii sunt buni cu mintea, alții buni cu brațele.

        Problema veșnică e când se vrea “să fie ajutați”.
        De guverne, de ong-uri ori de alți miloși.

        Ei nu vor să fie “ajutați”. Ei vor să muncească, să facă un ban, alea-alea.
        Da, toți sunt “proști”, aka, neștiutori, nepregătiți, needucați.
        Dar toți vor să dea la sapă, să spele, să curețe… că atâta pot ei să facă.
        Nimica rușinos în asta. Nu toți putem să programăm computere ori să pilotăm avioane.

        Nu vor yahturi ori avioane personale. Vor doar să mănânce și să trăiască. Și să aibe o speranță oarecare – care o fi ea – de care noi râdem. Un televizor, o casă, ceva copii, o nevastă, ceva manele, chestii simple.

        Dar vor să le CÎȘTIGE – nu să li se DEA.

        Cam asta am priceput eu din filme.

        Prin contrast, există o multitudine de filme pe youtube despre englezi fericiți să stea pe ajutoare sociale. Cam la fel de trist. Evident, nu-s tâmpiți ori retardați mintal. Dar au evaluat sistemul și au concluzionat că e mai bine să stea pe gratis.

        Mi-ar fi greu să-i condamn.
        De fapt, nu i-aș condamna deloc.

        Momentul în care faci o aritmetică simplă – 600 dacă nu muncesc – 400 dacă muncesc – e o alegere ușoară. Echivalentul britanic al românilor veniți să muncească – năuciți de faptul că trebuie să vorbească o limbă necunoscută, să respecte reguli bizare, etc.

        Românii (țigani ori români) nu-s proști: or să realizeze curând cum să se adapteze la sistem.

        Problema nu-i cu puturoșenia. Problema e cu sistemul care dă mai mulți bani dacă stai degeaba și nu faci nimic decât primești muncind – orice muncă o fi.

        Valabil în Anglia ca și în România.

        Like

        1. Na ca iar iti dau dreptate, oricat de spre stanga as inclina eu in politica. Stanga nu inseamna “politica de Romania”, ca sa fiu clar.

          Doar la treaba cu “rusinea” trebuie sa ma explic: rusine pentru ca oamenii astia o duc prost din cauza altor romani. Politicienii si afaceristii de tranzitie care au facut totul ca sa le fie lor bine si nu pentru a dezvolta cat de cat tara… tot romani sunt. NU, nu ma astept sa fie sfinti, dar nici sa fure cu 10 maini (in timp ce calca pe 10.000 de schelete), predicand concomitent despre “tranzitie, retinere, austeritate, echitate sociala” si alte fraze goale.
          Aceiasi politicieni care acum se arata solidari cu romanii care protesteaza in tinuta “cat mai business” in fata Channel 4. Rusine pentru ca profesorii care renunta sa se mai straduiasca sa faca ceva cu elevii praf (cam cum era colegul meu, Catalin) tot romani sunt. Si lista poate continua.
          E buna la ceva rusinea asta? Poate fi discutat la nesfarsit. Oricum, e mai constructiva decat ipocrizia sau indignarea falsa de care dau dovada unii.

          Like

          1. Păi.
            Oarecum corect: oameni d-ăștia o duc prost din cauză de alți români.
            Fi’ncă ei nu contează – oamenii proști zic.
            Asta nu înseamnă că tre’ să-i omorâm – doar din cauză că-s proști, analfabeți, incapabili, nepregătiți, incapabili de munci ‘telectuale.

            Chestia e… tre’ să le găsim de muncă pe măsură. Că ei sunt dornici – doar că nu vor să intre pe forex ori să schimbe bonduri. Că nu vor, că nu se pricep.

            Ori, asta e chestia: dă de muncă la sărmani – făr’ să-i fuți la taxe. Lasă-i să trăiască, ce dreaq’!

            Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.