Cel mai simplu mod de-a explica vizual rujeola (pojarul)

Daca nu poti sa ii explici (ceva) unui copil de sase ani, nu o intelegi nici tu insuti.

Albert Einstein

(are si subtitrare in limba romana: subtitles/cc – apoi settingsRomanian)

Scurte explicatii (pentru cineva ceva mai matur de 6 ani):

Antigene – substanta care introdusa in corp genereaza un raspuns imun adaptiv. Mai precis, orice substanta care poate fi RECUNOSCUTA de anticorpi (pentru ca nu toate antigenele genereaza un raspuns imun, existant toleranta). Denumirea vine de la abrevierea Antibody Generator. Poate fi self (din corp) sau non-self (din exterior)

Anticorpii – numiti si imunoglobuline, sunt proteine (secretate de celulele B de tip plasmocite) prezente in ser (aprox. 20% din proteinele plasmatice), in saliva/lapte/lacrimi si pe suprafata limfocitelor B sau in anumite mucoase, care au rolul de-a se cupla cu un antigen si de-a-l anihila. Fac asta ori activand sistemul complement (care ori distruge direct virusul, bacteria sau toxina, ori il tag-uieste pentru distrugere de catre alte celule ale sistemului imunitar), ori  declansand proliferarea si diferentierea limfocitelor B, ori prin legarea de celule NK (care distrug celulele tapetate cu IgG), ori ajutand fagocitele sa captureze si distruga invadatorii tapetati cu IgG, ori neutralizeaza anumite toxine sau virusuri direct, ori pot genera degranularea celulelor granulate (granulocite, in special mastocite)

Macrofagele – Sunt monocite care au ajuns intr-un tesut deteriorat (atrase de mediatori chimici eliberati de celulele distruse, patogeni sau alte macrofage prezente deja acolo) si s-au specializat (printr-o serie de modificari). Rolul primar este de a ingloba substanta patogena si a o digera (fagocitare). Pot si prelucra antigenele din substante, pentru a fi prezentate ulterior celulelor B si T. Promoveaza inflamatia dar si vindecarea unei rani. Au rol in distrugerea celulelor tumorale sau pe moarte. Anumite virusuri si bacterii se folosesc de faptul ca macrofagele le “inghit” rapid, folosindu-se de acest proces pentru a incepe sa se multiplice necontrolat fix din interiorul macrofagelor.

Celulele Natural Killer – limfocite fara receptori de antigene specifici limfocitelor B sau T, care distrug  celulele tumorale sau cele infectate cu virusuri. Au rol si in respingerea organelor transplantate (au afinitate mare la molecule straine de corp). O parte din ele sunt celule Killer, care omoara specific celulele tag-uite cu anticorpi.

Celulele Dendritice – Celule care prezinta antigene pentru a fi recunoscute de restul celulelor din sistemul imun. Au rol in maturarea limfocitelor T si in activarea limfocitelor B si T atunci cand apare un organism patogen (purtator de antigene). Se gasesc in epiderm, in epiteliile mucoaselor, in organele limfoide (splina, timusul si sistemul limfatic) si in sange. Au capacitatea de-a incorpora un patogen nou, de-a-i prelucra antigenele si de a calatori apoi spre timus sau ganglionii limfatici, unde il prezinta limfocitelor T/B pentru a le activa (specific pentru a distruge antigenul respectiv).

Celulele T (limfocitele T) – celulele care regleaza raspunsul imun si mediaza reactii de hipersensibilitate intarziata (stimuleaza inflamatia, diferentierea limfocitelor B dar si starile alergice, dar si inhiba raspunsul imun odata ce antigenul dispare), dar care si distrug celule care prezinta antigeni pe suprafata lor

Celulele B (limfocitele B) – celule care sintetizeaza anticorpi, principalii efectori ai raspunsului imun mediat humoral (adaptive immune response). Au rol in rejectul de organe transplantate (prezinta receptori ai complexului major de histocompatibilitate pe membrana lor).

Celule B cu memorie – celule B cu o durata mai mare de viata, care isi “schimba clasa” in centrul germinal al unui ganglion limfatic, dupa o serie de multiplicari si selectii (mediata de limfocite T de tip FH) devenind celule care au afinitate imbunatatita fata de un antigen specific. Cu fiecare expunere ulterioara a corpului la un antigen se inmulteste numarul de celule B cu memorie, care apoi se pot rediferentia in celule B de tip plasmocite (care intra in circulatie). Asta ar fi o explicatie pentru necesitatea de rapeluri pentru vaccinari.

Nu, infectarea “naturala” cu virusul rujeolei nu genereaza un raspuns imun de o calitate mai buna ca vaccinarea (doar pentru ca e “natural” nu inseamna ca e mai bun).

Nu, infectarea cu virusul rujeolei nu e de preferat vaccinarii, pentru ca: expui persoana unui risc inutil (pneumonie sau encefalita si MOARTE) si expui si pe altii (copii prea mici, persoanele nevaccinate, persoanele imunocompromise) riscului de imbolnavire. Exista reactii adverse (rare) ale vaccinarii anti-rujeola (prospect Priorix pentru rujeola-oreion-rubeola), dar sunt majoritar blande, limitate la roseata la locul injectarii, durere si febra scazuta. Exista si reactii adverse ceva mai grave, dar sunt foarte rare si oricum sunt mult mai blande decat boala in sine!

In momentul asta, in Berlin exista o epidemie de pojar, o boala perfect prevenibila prin vaccinarea (GRATUITA) ROR. Un copil de 18 luni a murit DIN CAUZA POJARULUI.
Antivaxxerii (inclusiv celula-dura din Romania) au inceput sa raspandeasca zvonuri cum ca copilul era bolnav cronic dinainte, ca spitalizarea i se tragea de la alte vaccinari si cate si mai cate.
A fost nevoie de un comunicat oficial al Departamentului de Sanatate, Mediu si Protectia consumatorilor din landul Berlin in care sa se afirme fara echivoc, dupa ancheta: “copilul era nevaccinat, nu avea boli cronice inainte de imbolnavire si cauza mortii a fost infectia cu virusul rujeolei”.

Explicatii mai complexe se pot gasi in cursuri de imunologie (unele in limba romana, disponibile on-line, aici) sau in alte surse (mie imi place seria Immunology map, a lui Armando Hasudungan)

Advertisements

2 Replies to “Cel mai simplu mod de-a explica vizual rujeola (pojarul)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.