Aciditatea in corpul uman si miturile legate de aceasta

Una dintre povestile des intalnite pe site-uri care promoveaza “viata sanatoasa” VANZAND tot felul de porcarii  mai mult sau mai putin inutile este ca “in corpul uman avem dezechilibre la nivel celular, care creeaza un mediu acid, in care celulele cancerigene se inmultesc necontrolat”.

Drept urmare, trebuie sa mananci/bei alimente alcaline, ca sa compensezi pentru “incapacitatea” teoretica a corpului uman de-a-si echilibra aciditatea.

Totul porneste de la o intelegere incorecta sau interpretare incorecta a ciclului Krebs (principalul mod in care celulele isi procura energia, in prezenta oxigenului) combinata cu efectul Warburg (celulele cancerigene se adapteaza la conditii uneori hipoxice, bazandu-si metabolismul pe generarea rapida de energie prin glicoliza, urmata de fermentarea acidului lactic, un proces mai ineficient decat ciclul Krebs). Aici se adauga procesul fiziologic normal, in care urina se acidifica/alcalinizeaza in anumite conditii (in functie de… capacitatea rinichilor de-a compensa, de fapt, pentru anumite dezechilibre metabolice).

Pentru a intelege la nivel minim toate procesele care se petrec in paragraful de mai sus iti trebuie cel putin cate un curs de cateva ore de facultate pentru fiecare. Plus cunostinte solide de baza in chimie si anatomie. Orice simplificare nu face decat sa invite interpretari gresite.

Fara sa dau explicatii prea complicate, ideea de la care am pornit e ca MULTI auto-denumiti “vindecatori “sustin ca avem (in conditii normale sau cand suntem bolnavi) o aciditate extrema in corpul nostru (de acid tare: pH de 1-2) si ca trebuie sa ne alcalinizam ca sa “compensam”.

Realitatea e ca avem un sistem foarte complex de compensare (un curs de fiziopatologie despre echilibrul acido-bazic aici) pentru orice dezechilibru in aciditate sistemica si ca majoritatea celulelor noastre ar muri rapid daca ar ajunge la un pH de 1-2-3.

Si ca nici o alcalinizare (REALA) in exces nu e de dorit, existand in practica alcaloze (metabolica/respiratorie), care pot fi extrem de rapid cauzatoare de moarte. De exemplu, poti muri de la ingestie de foarte mult bicarbonat de sodiu. Oricum, in conditii normale, poti tu sa mananci cat de multe alimente “alcaline” vrei tu, nu o sa te “alcalinizezi” sistemic, din cauza ca avem HOMEOSTAZIE.

Orice dezechilibru acido-bazic sistemic este corectat rapid de sistemele tampon (majoritar rinichii, cu ajutor de la plamani si alte organe), care pastreaza homeostazia.

In stomac, locul unde avem cel mai acid mediu (masurabil) din corpul uman, avem o combinatie complexa de mucus, bicarbonat de sodiu, hormoni care regleaza secretia de acid si o rata crescuta a multiplicarii celulare FIX PENTRU A pastra in viata celulele vii in conditiile extreme de aciditate.

Asta nu inseamna ca nu exista anumite beneficii medicale in a manca anumite alimente cu efect alcalinizant –  pacientii cu boala renala (insuficienta renala) ar fi vizati. Un exemplu aici. Daca organul tampon se strica, trebuie sa schimbi datele problemei.

Nu e in regula, in schimb, sa luam niste date valabile la anumite boli si sa generalizam la populatia generala (care, de ex., NU are insuficienta renala).

Ganditi-va la asta cand auziti data viitoare vreun cunoscut care spune ca “celulele tale sunt acide, trebuie sa te alcalinizezi”.

Eventual, adauga si niste intrebari simple: “ce intelegi prin aciditate?“, “ce intelegi prin pH si cum crezi ca se masoara?“, “cat si cum crezi tu ca ai supravietui cu un pH usor bazic al sangelui de, sa zicem, 7,6?” si, daca tot suntem acolo “care e diferenta intre sangele arterial si cel venos?“.

Acestea fiind zise, va ofer o mica poza cu niste valori masurabile (urina/sange/saliva/secretii – masurabile usor) sau aproximative/extrapolate ale pH-ului in corpul uman.

pH in corpul uman

P.S. Da, desenul pune stomacul aiurea si inima prea sus samd. Nu imi apartine. Se vrea doar o ilustrare, nu o plansa 100% corecta anatomic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s