O ilustratie simpla a conceptului de contagiune

Variola, malaria si lepra s-au raspandit gradual
Variola, malaria si lepra s-au raspandit gradual

Variola era o boala cauzata de unul din 2 virusuri din familia poxviridae (variola major sau variola minor). Foarte contagioasa si cu o rata ridicata a mortalitatii (intre 20 si 80%), este considerata eradicata, multumita unor programe mondiale de vaccinare.

Introducerea ei (voita sau nu) in America de Nord si de Sud a dus la eradicarea partiala a unei parti insemnate a populatiilor bastinase. O scurta relatare a izbucnirii (se pare ca voita) unei epidemii de variola la mijlocul secolului XVIII intr-o populatie de indieni din nordul Americii aici.

Lepra este o boala cauzata de infectia cu o bacterie din familia Mycobacterium (M. leprae cel mai des si, mai rar, M. lepromatosis). E din aceeasi familie cu bacteriile cauzatoare de Tuberculoza. Provoca niste leziuni granulomatoase specifice la nivelul pielii (asemanatoare cu niste solzi), ochilor, nervilor si pe tractul respirator. Drept urmare, pacientii isi pierd o parte din simturi – ceea ce duce des la accidente si desfigurarile la nivelul membrelor (pe care poate unii le-au vazut). Este tratabila cu un regim strict de antibiotice, de aceea incidenta ei a scazut mult la nivel mondial. Romania este mandra detinatoare a ultimei colonii de leprosi din Europa (leprozeria de la Tichilești). Un reportaj BBC pe tema asta aici.

Malaria (am scris un articol interesant aici despre asta) este cauzata de infectia cu un parazit (protozoa) din genul Plasmodium. Se transmite prin muscatura de catre un tantar purtator de vector patogen (tantarul anofel). Majoritatea deceselor sunt cauzate de infectia cu P. falciparumsi P. vivax, iar malaria cauzata de P. ovale si P. malariae este in general mai blanda si rar letala. P. knowlesi (endemic in Asia de SE) provoaca malaria la macaci – dar trece si la oameni – producand o forma de asemena grava de malarie.

Boala se manifesta la cateva saptamani dupa muscatura cu perioade recurente (la cateva zile) de febra mare, frisoane severe si transpiratie intensa (atacuri paroxistice) + dureri de cap, musculare, diaree si greata.

Malaria omoara peste 300.000 de oameni anual in Africa, desi este tratabila.

Tratamentul s-a facut multa vreme cu extract din scoarta unui arbore ecuatorial (chinchona). In secolul 19 se folosea sulfatul de chinina – o forma purificata (si mai scumpa) a sulfatului de chinchonina (folosit in continuare, deoarece era ieftin). Astazi se folosesc tratamente mult mai eficiente, tot pe baza de chinina sau pe baza de Artemisinin (sau o combinatie).

In secolul 19, una din bauturile preferate ale englezilor care lucrau sau calatoreau in coloniile britanice din India era apa tonica – facuta din apa minerala + chinina + zahar. Avea un rol dublu: ii proteja pe britanici de malarie si ii hidrata. Asa a aparut ginul tonic. Si brandul Schweppes, aparent.

Drepturi imagine: Lapham’s quarterly

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s