“American Gods” de Neil Gaiman

american godsCe s-a intamplat cu toti zeii pe care lumea ii venera acum 3000, 2000 sau 1000 de ani?

Daca existau cu adevarat, ce se intampla cu ei atunci cand oamenii care ii adulau mergeau intr-o cu totul alta zona geografica a Terrei?

Romanul lui Neil Gaiman se bazeaza pe ideea (intalnita de românul mediu intr-un fel asemanator in “Legendele Olimpului”) ca zeii merg printre noi.

Spre deosebire de imaginea de zeu atotputernic pe care o ofereau vechii greci, aici avem niste zei foarte interesanti:

  • atata timp cat oamenii ii venereaza intr-un anumit continent, ei se manifesta intr-o forma umana SI pe noul continent. Nu se imbolnavesc, au anumite puteri supranaturale, nu mor de batranete, dar POT fi ucisi (greu, dar pot). Devin mai puternici sau mai slabi in functie de sacrificiile si adoratia care le sunt oferite.
  • atunci cand oamenii pur si simplu nu ii mai venereaza deloc, ei ori dispar, ori se omoara, ori innebunesc (si mor dintr-un motiv sau altul).

  • zeii se pot culca cu oamenii si pot avea progenituri.

  • cu fiecare noua evolutie a omului, apar noi zei, care se hranesc cu “veneratia” oamenilor. Asa au aparut zei ai cailor ferate, ale transportului aerian, ai internetului, ai oraselor, ai cinematografului, ai masinilor, ai medicamentului samd.

Neil Gaiman porneste de la ideea ca America de Nord era un continent lipsit de populatie si, deci, de zei. Cu aparitia fiecarui nou val de emigranti (fie ca au fost din Europa, incepand cu vikingii si continuand cu spaniolii, francezii si englezii, fie ca au fost din stepele siberiene), vechii zei s-au manifestat pe “noul” continent.

Problema este ca oamenii au tendinta de-a-i uita pe vechii zei si a-si concentra toata atentia pe cate ceva nou. Ceea ce creeaza noi si noi zei si ii slabeste, incet-incet, pe cei vechi.

Ei bine, intr-un prezent postmodern neclar definit, un puscarias in floarea varstei este eliberat cu cateva zile mai devreme de la inchisoare. Shadow (nu ii aflam niciodata numele real, intreg) este anuntat ca i-a murit sotia si pus in libertate. Pe drumul spre casa, intr-un avion, el se intalneste cu un om relativ in varsta, cu un singur ochi, care se recomanda drept Wednesday.

Acesta ii spune niste lucruri despre el pe care n-ar fi trebuit sa le mai stie altcineva. Si ii ofera un job, ca “om de incredere” al lui, insarcinat cu a-l ajuta in treburile lui, a-l apara in cazul rar in care vor aparea probleme si cu a-i tine priveghiul in cazul foarte rar in care va muri.

Asa intra Shadow intr-un conflict pe care nu il intelege, intre zeii vechi si zeii noi (ai lumii moderne).

Fara sa mai povestesc foarte multe despre intriga cartii, este destul de captivanta. Are o perioada cam lunga in care nu iti explica nimic si in care doar introduce noi personaje. Ofera putine completari la poveste, obtinute prin imbinarea unor elemente din folclorul mai multor natiuni la elemente din istorie mai mult sau mai putin reale.

Dar, de la un punct de dupa jumatatea cartii ritmul actiunii creste si te face sa nu o mai lasi din mana.

Problema mea principala cu cartea vine de la felul in care isi creeaza intriga ignorand crestinismul, islamul si buddismul (+ taoism si confucianism) – motivul ceva mai real pentru uitarea zeilor vechi. Dar hei, e fictiune, cui ii pasa?

Per total, nu pot sa zic ca este o carte excelenta, dar cu siguranta nu e una proasta. De citit intr-o saptamana ploioasa 🙂

A, da. Cartea e 2$ pe amazon, dar 36 lei in Romania. Halal e-commerce.

Spoiler: Wednesday vine de la Wodnesdæg = “Woden’s day”. Woden este numele anglo-saxon pentru germanicul Wotan, alt nume pentru Odin.

Cine ghiceste de la ce vine denumirea in engleza “Thursday“? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s