De ce mi-a placut mie “Aferim!”

  1. Pentru ca filmul prezinta deloc voalat o scurta fila din istoria Romaniei. Tara Romaneasca din AFERIM!1835 era majoritar rurala, oamenii erau lipsiti de acces la educatie iar sistemul social era dominat inca de relatii feudale. Orice altceva ti-or transmite manualele de istorie care sar de la răscoala lui T. Vladimirescu la pașoptiști.
  2. Pentru ca nu se sfieste sa prezinte cum vedea (probabil) romanul mediu tot ce era diferit de el: cu invidie, cu nepasare sau cu ura. Nu neaparat din rautate, ci mai degraba din lipsa de informare.

  3. Pentru ca este neiertator in problema sclaviei in principatele romane ale secolului XIX. Personajele repeta des “tiganii nu e oameni” sau “sunt si ei oameni”/”e si el un suflet”. Robia era ceva normal si necesar, in acceptiunea personajelor. Tiganii sunt tratati ca o marfa, foarte putin ca oameni si deloc ca egali.

  4. Pentru ca, desi este un pic strident in dialoguri, reuseste sa transmita un mesaj. E la latitudinea fiecaruia sa-l desprinda sau nu. Pentru mine a fost “daca iti vezi doar de treaba/viata ta, intotdeauna se vor intampla lucruri rele langa tine, cu complicitatea ta”. Si ca dintotdeauna au fost importante sursele din care iti iei informatii – informatii care te ajuta apoi sa iei decizii. Aici are un rol si “aferim“, care apare de mai multe ori in film.

Povestea e foarte simpla: in 1835, in Tara Romaneasca, un zapciu, impreuna cu fiul sau, vaneaza un sclav tigan care a fugit de la boierul care-l detinea. Dupa ce il prind, trebuie sa-l returneze boierului. Povestea e mai degraba un pretext pentru a prezenta o imagine a unui principat romanesc uitat de vreme si de progres.

Regizorul a castigat Ursul de argint (pentru cel mai bun regizor) la Festivalul de Film de la Berlin. Relevant? Habar-n-am.

Per total, daca iti displac filmele alb-negru, daca te enerveaza western-urile sau daca te astepti la un “film istoric” de teapa glumelor propagandistice marca S. Nicolaescu, filmul asta ar fi o mare pierdere de timp.

E un film bun? Habar-n-am. Mie mi-a placut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s