Incet, incet, lucrurile se mai schimba si in bine

Cine imi citeste blogul de multa vreme stie ca nu prea laud scoala postliceala de asistenti medicali ale carei cursuri le frecventez.

Principala mea problema este cu diferenta intre slogane si realitate.

Educatia se axeaza prea des pe “eu imi predau materia si atat” (vezi ce am avut de zis despre asta acum cateva luni) si prea putin pe intrebarea “oare elevii mei au ramas cu ceva dupa orele mele?”.

Se marșează pe ideea de parteneriat elevi-scoala pentru a produce niste profesionisti in domeniul medical. Realitatea e ca, de multe ori, suntem priviti si tratati (vezi cazul asta) ca niste inferiori, niste oameni care trebuie DOAR sa accepte ceea ce se decide pentru ei.

Oricare ar fi nemultumirile mele legate de scoala, trebuie sa recunosc ca anumite lucruri se schimba in bine. Sau se imbunatatesc. Sau ca se vrea, pe undeva, o schimbare in bine.

Ca sa fiu corect, e normal sa recunosti atunci cand se fac si lucruri bune. Daca nu vezi think, do, be positiveniciodata decat lucruri negative, te incarci negativ inutil. Pentru meseria noastra viitoare, cred ca e foarte important sa poti sa vezi si partea pozitiva a oricarei situatii, altfel ajungi sa ai probleme foarte rapid.

Pentru ce pot eu sa-mi laud scoala:

 • pentru ca anumiti angajati ai scolii (cu acordul sau la sfatul? conducerii) se straduiesc sa ajute elevii si proaspetii absolventi sa-si gaseasca un loc de munca. Ofera anumite informatii pe care cineva care n-a mai lucrat niciodata in viata sa le-ar putea gasi utile. Desigur, e o cale de strabatut intre a fi ajutat sa-ti gasesti un loc de munca si a fi angajat, dar e ceva de laudat.
 • pentru ca au incheiat niste parteneriate cu anumite entitati private de recrutare, in ideea de a oferi anumite avantaje celor care vor sa-si gaseasca un loc de munca.

 • pentru ca au incheiat niste parteneriate cu anumite lanturi private de sanatate, prin care se doreste inlesnirea gasirii unui job in cadrul unitatilor lor sanitare.

 • pentru ca, daca stii unde sa cauti, vei gasi cateva oferte de munca (la stat sau la privat) publicate pe canalele de comunicare ale scolii

 • pentru ca (se pare ca) exista un parteneriat cu o firma de recrutare/plasare pe piata muncii din Germania, care se arata interesata de gasirea unor angajati dispusi sa lucreze in camine de batrani din tara lui Goethe.

 • pentru ca (si asta e cel mai important pentru mine), daca iti dai un minim de interes si esti dispus sa muncesti un pic in plus, poti participa la niste schimburi de experienta peste hotare. Chit ca nu ai de gand sau nu o sa lucrezi vreodata in afara, e o ocazie excelenta pentru a-ti largi orizonturile si pentru a te gandi cu adevarat la ce inseamna ingrijirea bolnavilor.

 • pentru ca poti gasi oricand cativa profesori dispusi sa te ajute cu un sfat sau un raspuns la o intrebare – atata timp cat poti sa-i identifici si nu le ceri ceva imposibil. 🙂

Acuma… de ar reusi cumva mai multi profesori sa se schimbe si sa se ingrijoreze mai mult de ceea ce elevii lor retin si mai putin de concepte abstracte ca “programa” si “necesarul de note”. 🙂

Advertisements

2 Comments

  1. Nevoia teoretica e mare, pentru ca, dupa mai multi ani de posturi blocate si iesiri din sistem, multe sectii de spitale au personal insuficient.
   Cererea REALA… e limitata. La privat, cel mai “amuzant” lucru in anunturile lor de angajare e cand mentioneaza “minim 1 an vechime” sau mai mult.

   Oricum, ideea e ca se straduiesc sa isi ajute un pic absolventii. E infinit mai mult decat nimic. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s