Cum evolueaza niste degeraturi la degete in timp

Un scurt post al unei cantarete amatoare din Australia a devenit “viral” in ultimele zile.

Se face ca a fost odata ca niciodata o tanara din Australia care a ajuns cumva intr-un orasel din provincia Saskatchewan, Canada, iarna. Acolo, temperaturile multianuale minime in ianuarie se invart in jurul lui -20 grade Celsius. Maximele multianuale pentru ianuarie sunt pe la -10 grade Celsiu. Deci e frig.

Dupa ce s-a imbatat pana n-a mai stiut de ea (“pure unadultared idiocy”, ca s-o citez), tanara a ajuns pe strazi noaptea (candva dupa 2:30), fara telefon, bani sau vreo idee cum sa ajunga acasa. A fost gasita la 5:45 dimineata, ghemuita in fata unui nursing home de… o asistenta medicala.

A fost tratata de urgenta (de medicul specialist… wait for it… dr. Freezin) si degeraturile au evoluat relativ normal: cianoza si pierderea sensitivitatii – decolorare si aparitia basicilor – marirea basicilor – debridarea basicilor (de catre specialist, pentru ca erau prea mari si simtea dureri prea mari). Acum poate folosi din nou mainile si are sanse mari sa nu isi piarda (aproape) nici un deget.

degeraturi1 degeraturi2 degeraturi3 degeraturi4 degeraturi5 degeraturi6

Cate ceva despre degeraturi (cf. Tintinalli’s Emergency Medicine, 7th Edition):

Sunt inflamatia tesutului ca urmare a expunerii prelungita la rece. Clinic, pacientii se plang intai de intepaturi, senzatia de arsura si amorteala. Se clasifica in functie de adancimea ranii si cat tesut este distrus, bazandu-ne pe aparenta tesuturilor dupa reincalzire:

  • degeraturi de gr. 1: roseata, edem si inghetarea superficiala a pielii. NU prezinta basici sau injurie tisulara.
  • degeraturi de gr. 2: inghetarea pielii intr-o adancime mai mare, urmata de formarea de basici cu lichid limpede. Amorteala zonelor afectate, urmata de durere vie/pulsatila.

  • degeraturi de gr. 3: inghetarea ajunge pana la zona subdermala, ducand la necroza si formarea de basici hemoragice

  • degeraturi de gr.4: se extind in adancime, pana la muschi, tendoane si chiar oase. Pielea este marmorata, cianozata si, intr-un final, neagra-uscata-mumificata (escara)

Tratamentul include reincalzire rapida in apa la 40 grade C (15-30 minute sau pana cand tesuturile sunt pliabile si rosiatice), aplicarea anumitor unguente slab antiinflamatoare (cu aloe vera, de exemplu), analgezie (AINS sau chiar opioide), ingrijirea locala a ranii + eventuala pansare (NU stransa/ocluziva), imunoprofilaxie antitetanica (daca ultimul booster a fost administrat la mai mult de 6/10 ani si medicul considera necesar). Drenarea si debridarea basicilor cu lichid limpede se face in functie de protocoalele locale. In cazurile de degeraturi extreme, e posibil sa fie necesare interventii chirurgicale.

Dureaza pana la 1-3 luni pana sa apara o demarcatie clara a tesutului neviabil (mort), care trebuie indepartat, ceea ce poate creea necesitatea de transplant de piele si/sau reconstructie.

Vrei sa vezi cum arata o degeratura de gradul 4? Let me google that for you. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s