Un leac vechi de 1000 de ani pare sa fie eficient impotriva unei bacterii rezistente la antibiotice

“Work and eye salve for a wen, take cropleek and garlic, of both equal quantities, pound them well together, take wine and bullocks gall, of both equal quantities, mix with a leek, put this then into a brazen vessel, let it stand nine days in the brass vessel, wring out through a cloth and clear it well, put it into a horn, and about night time apply with a feather to the eye; the best leechdom.”

eye op medievalHmm, praz + usturoi + vin + saruri biliare de vita + ceva cupru, 9 zile la “distilat”, stoarcere/filtrare si apoi ai obtinut un antimicrobian “puternic”?

Pare implauzibil, dar asta este ceea ce au testat niste cercetatori de la Universitatea din Nottingham. Au luat reteta medievala de mai sus (care era folosita pentru tratarea ulcioarelor care apar la ochi, cauzate uneori de stafilococul auriu), dintr-un tratat din secolul X (Medicinale Anglicum sau Bald’s Leechbook).

 

potiunea magica

 

Au gasit usor saruri biliare de vaca (vandute in farmacii pentru pacientii cu diferite probleme hepatice sau biliare), au folosit un vin mai vechi, au adaugat praful de usturoi cu praz, le-au bagat pe toate intr-o sticla in care au bagat si niste bucati de cupru (e greu sa gasesti o oala de cupru in zilele noastre) si au pus totul la pastrare. Et voilà!

 

Exista niste studii care arata o anumita activitate antibacteriana a unor solutii pe baza de cupru sau cu allicina (o substanta cu activitate bactericida izolata din usturoi), dar pana acum nu au fost transformate in niste medicamente sigure si foarte eficiente la oameni.

N0019986 Penicillin resistant staphylococcus aureus
Disc petri cu S. aureus rezistent la penicilina. Discurile cu acest antibiotic au vizibil eficienta foarte scazuta in a distruge/inhiba bacteriile.

Dupa ce au obtinut “poțiunea”, s-au gandit s-o testeze pe bacterii. Mai specific, pe S. aureus rezistent la meticilina (MRSA), varianta sa mutanta, care a obtinut rezistenta la antibioticele din clasa penicilinelor si la cefalosporine. Au obtinut rezultate asemanatoare cu antibioticul cel mai des folosit in ziua de azi pentru a trata infectiile acute cu MRSAvancomicina (antibiotic la care exista deja cazuri in literatura de infectii cu S. aureus rezistent – VISA si VRSA).

Stafilococul auriu este una dintre cele mai des intalnite bacterii in natura, care la om poate provoca o sumedenie de probleme. Cum colonizeaza pielea (sau fosele nazale), problemele principale cauzate de S. aureus sunt  de natura dermatologica: impetigo, furunculi, abcese, foliculita sau celulita.

MRSA ingestion by white blood cell, SEM
O celula alba păpând niste S. aureus.

In cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit sau anumite afectiuni agravante (diabetici, infectati cu HIV, virusuri hepatice, diferite tipuri de cancer) si in special in mediu spitalicesc pot aparea si infectii grave (fasceita necrozanta, pneumonie necrozanta sau endocardita infectioasa) sau septicemie – cu evolutie spre insuficienta multipla de organe si moarte.

Azi e 31 martie. E cam devreme pentru o pacaleala de 1 aprilie, iar stirea a aparut si pe site-uri serioase de stiri (BBC, The Independent, Washington Post). Totul a pornit de la comunicatul de presa al Universitatii scotiene. Deci stirea nu pare o gluma. 🙂

Atata doar ca, la fel ca la orice articol din asta care prezinta un tratament senzational, trebuie sa intelegem ca e o cale lunga de la o descoperire la crearea unui medicament sigur si eficient.

minuneSi ca, la fel ca in cazul oricarei substante care “distruge” bacterii sau celule canceroase intr-o placa Petri… exista o gramada de substante extrem de toxice pentru om care distrug orice in natura, dar ingerarea sau injectarea lor terapeutica ar “distruge” si omul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.