20 de ani de inchisoare pentru un avort spontan

Purvi Patel, o femeie din Mishawaka, Indiana (SUA) a fost condamnata acum 2 zile in SUA la 20 de ani de inchisoare pentru neglijenta fata de un dependent (plus 10 ani cu suspendare, 6 ani de probatiune si inca 6 ani care se vor derula concomitent cu prima sentinta pentru feticid).

Din documentele judecatoriei din Indiana reiese ca femeia s-a prezentat la un spital (catolic) St. avortJoseph din Mishawaka, Indiana, sangerand “din zona vaginala”. Personalul medical care a admis-o era convins ca a expulzat un fat (cordonul ombilical inca iesea din vaginul sau, deci avea, probabil, un avort incomplet, in care o parte din placenta ramasese in vagin), dar ea sustinea contrariul.

Dupa examinari de la 2 doctori, a recunoscut ca a expulzat un fat, ca parea mort, ca era in aproximativ a 2-a luna de sarcina (8-10 saptamani de la fecundare) si ca l-a pus intr-o punga si l-a aruncat intr-un tomberon din zona casei sale. Doctorii erau convinsi ca era in saptamana 28-30 postfertilizare (cand ar fi fost viabil).

Unul dintre doctori (un activist pro-life) a plecat, dr. House style, impreuna cu politia in cautarea fatului. L-au gasit, a fost declarat mort si, in opinia sa preliminara, avea aproximativ 30 de saptamani de la conceptie si n-ar fi avut nici un motiv sa nu supravietuiasca. Raportul medicului legist sustine ca fatul avea aproximativ 28 de saptamani de la conceptie si, folosind un test discreditat de ceva vreme – al plamanilor care plutesc sau nu in apa – a considerat ca bebelusul s-a “nascut viu”.

Politistii au verificat casa acuzatei si au citit sms-urile ei. Purvi Patel i-ar fi spus cu aproximativ 1 luna inainte unei prietene ca suspecta ca era insarcinata de peste 60 de zile, ca a cumparat niste medicamente abortive on-line din Hong Kong si ca a inceput sa le ia. Unul dintre ele n-ar fi avut nici un efect asupra unei sarcini trecute de saptamana a 12-a, cel de-al doilea (Misoprostol – o prostaglandina care poate provoca avortul ca efect advers) era intr-adevar periculos, dar nici unul nu a fost descoperit in sangele fatului sau in cel al femeii. Si nu exista nici o dovada ca a primit medicamentele sau ca le-a si luat.

Expertul apararii sustinea ca, daca adaugam o cantitate maxima aproximativa la greutatea fatului exsanguinat (pierduse sange pentru ca nu i se legase cordonul ombilical) de la autopsie si folosim tabele cu estimari ale varstei fatului in functie de greutate, fatul avea 23-24 de saptamani de la conceptie (cand era neviabil). Expertul acuzarii sustinea ca avea minim 25 de saptamani (cand ar fi fost viabil).

Acuzarea a considerat circumstanta agravanta faptul ca femeia, aflata in evident soc post eveniment, nu a sunat ambulanta, nu a spus doctorilor ca a avortat si ca a aruncat bebelusul la gunoi. Am o matusa care a avortat spontan un fat in luna a 3-a. Sa mor eu de vad cum ai putea sa te gandesti logic cand tocmai ai expulzat o manuta de organe si sangerezi din greu. Daca adaugi si o familie rigida (ca in cazul femeii acuzate) si faptul ca femeia tot sustinea ca ar vrea ca ei sa nu afle despre tot ce s-a intamplat, ai o idee si mai clara a lucrurilor care ii treceau prin cap.

“In 2011 existau 12 furnizori de servicii de avort in Indiana…In 2011, 93% din comitatele din Indiana nu aveau nici o clinica de avort. 61% din femeile din Indiana locuiau in aceste comitate.”  Indiana este unul din statele cu cea mai scazuta rata a avorturilor legale din SUA. (Sursa: http://www.guttmacher.org/pubs/sfaa/indiana.html).

Articol pe tema asta si in The Guardian si 2 analize excelente facute de un medic de obstetrica si ginecologie (care a suferit si ea un avort spontan acum ceva timp) aici si aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s