Strainii angajeaza mai usor decat romanii un asistent medical absolvent de postliceala

Asta e si pentru cei care sustin sus si tare ca “nu faci nimic in afara cu diploma de postliceala”

L.E. 2015: Experienta mea in primirea unui job in Anglia aici.

Una dintre ideile care circula larg printre asistenti medicali (actuali sau viitori) este ca “diploma de postliceala din Romania nu are nici o valoare in afara tarii“. Ei bine, acest lucru este incorect. In fiecare tara a Uniunii Europene exista niste proceduri de recunoastere a diplomei (care presupun ceva birocratie – hartogaraie, taxe, asteptare), proceduri simplificate pentru cei care au terminat dupa 2009 (atunci a terminat prima promotie care a inceput scoala in 2007, in momentul accederii Romaniei la UE). Dar diploma de postliceala este recunoscuta! Altfel, ramane neschimbata opinia mea ca as recomanda facultatea de asistenti medicali oricui vrea sa invete aceasta meserie – in special daca are 18-20 de ani.

Ce vreau sa observ e ca in toata tara spitalele sunt subdimensionate (au mult prea putin personal medical) dar angajari nu prea se fac (sau se fac cu spagi, cateodata), sau se cere experienta pe care nu o poti avea ca proaspat absolvent. Pe langa faptul ca esti platit cu salariul minim pe economie in primele luni. IN conditiile astea, strainii abia asteapta sa vii sa ai grija de pacientii lor. Oare ce alegere ai face, in situatia asta?

Mentionam zilele trecute faptul ca, dintr-un grup ceva mai bun de absolventi ai scolii mele, 8 din 10 au plecat sau sunt pe cale de-a pleca, iar o a 9-a persoana “ar cam pleca”.

Sa vedem experientele a 2 dintre acele 8 persoane (cu o mica descriere a situatiei lor):

  1. Angliabig_ben_london_great_britain

Prima persoana a terminat scoala cu note bune, s-a dus la practica in spitale si a invatat ce si cat a putut. Stia limba engleza bine, la nivel conversational, hai sa zicem ca nu chiar 100% fluent si mai avea ceva de lucrat la vocabularul medical. A luat examenul in august, in septembrie a primit adeverinta de terminare a scolii (pentru ca diploma nici pana in ziua de azi nu s-a eliberat, multumita Ministerului Educatiei Nationale).

S-a interesat initial la o agentie de recrutare de AM pentru Anglia de ce i-ar trebui pentru recunoasterea studiilor. Actele le-a strans, tradus si legalizat pana candva la inceputul lui octombrie. A trimis dosarul catre NMC (Nursing and Midwifery Council), care i-au transmis ca va dura pana la 6 luni pentru a primi PIN-ul (practic, un numar de ordine in registrul AM din Anglia).

Exista nenumarate ghiduri on-line pentru cei care vor sa obtina  PIN-ul, ce vreau eu sa mentionez (am intrebat-o de 2 ori) e ca NU a avut nevoie de diploma (pe care nu o are) si nici de certificat de conformitate (pe care Ministerul Sanatatii nu pare sa-l ofere decat daca ai diploma). Costuri: legalizare + traducere (in Romania) + costuri postale + 110 lire pentru evaluarea dosarului (pt NMC) + 50 lire (cazierul in UK) + 120 lire cotizatia anuala la NMC (dupa ce primesti PIN-ul).

Salarii in cadrul sistemului national britanic de sanatate aici. Sunt stabilite pe band-uri. Pentru asistent medical RGN1 incepi cu salariu de band5. O valoare IDEALA e pe la aproximativ 15-16 lire/ora. Calculator de salariu net in UK aici.

L.E. Ca sa fiu clar: “o valoare normala” inseamna un salariu brut/ora cu care n-o s-o duci deloc rau in UK intr-un oras mare. Salariul pentru asistenta medicala cu PIN incepe, legal, de la 10,94 lire/ora in spitale. Depinde de norocul si perseverenta fiecaruia ce si cat obtine – vezi si comentariul de mai jos.

L.L.E. Dupa o discutie (cauzata de comentariul de mai jos) cu o proaspata absolventa britanica de facultate de Nursing (am mai scris despre ea, am pastrat legatura cu ea dupa ce a venit acum 2 toamne la un schimb de experienta in Bucuresti), 15 lire/ora pare o suma deloc usor de obtinut pentru un incepator. In cazul ei, spitalul care a angajat-o imediat dupa absolvire ii ofera fix salariul orar minim pentru o asistenta cu diploma (band 5). Asta inseamna undeva pe la 1400 si ceva de lire lunar NET in mana (fara overtime). Angajata in sectie de TI Cardiotoracica. Englezoaica get-beget, cu diploma de facultate serioasa samd. Deci cazul colegei mele pare unul FOARTE fericit.

L.L.L.E. Dupa ce am trecut si eu prin acelasi proces de recrutare, pot spune cu mana pe inima ca e aproape imposibil FOARTE GREU, dar se poate sa primesti ca proaspat absolvent intr-un spital din Anglia mai mult de 11 lire/ora (salariul de baza). Daca ai noroc sa gasesti un anunt pentru un spital din Londra, te poti astepta si la salarii spre 25.000 – 26.000 lire/an (brut, adica 12,79 lire/ora) chiar ca incepator. Se include un High Cost Area bonus (de 15-20%). Majoritatea covarsitoare a ofertelor pentru incepatori sunt remunerate cu salariul minim (10,94 lire/ora, 21.388 lire/an) totusi. Exista si NHSProfessionals, care ofera un salariu de pornire mai mare in anumite situatii – cu ei lucrezi in spitale NHS, doar ca esti angajat al unei agentii de plasament. DAR in NHS (spitale) orele suplimentare si orele muncite in week-end/sarbatori legale sunt platite mult mai bine decat salariul de baza. Deci poti obtine un salariu bunicel lunar daca muncesti mai multe week-enduri si in sarbatorile legale. Altfel, salariu de pornire mai mare (12-14 lire) mi s-a oferit doar in Nursing Homes si NUMAI dupa ce as primi PIN-ul. In mai multe Nursing Homes nu am auzit sa fie platite orele suplimentare la un tarif mai bun – deci, per total, e posibil sa merite mai mult sa lucrezi in NHS, daca nu te deranjeaza sa iti pierzi week-endurile. La un salariu de 14,5 lire/ora, 48 ore/saptamana in Nursing Home, salariul anual de baza ajunge la 36.200 lire brut.

Desi a apelat la serviciile unei firme de intermediere (care i-au luat un interviu si i-au dat un examen in care i s-a cerut sa faca un nursing plan pentru ingrijirea unui pacient cu o anumita boala), pana la urma a plecat de capul ei, gasindu-si un spital pur si simplu cautand pe motoarele de cautare de joburi din UK. Agentia de recrutare o trimitea la nursing home. Desi primea salariu bun, de nurse, nu de care assitant (15 lire/ora – zice ea), a preferat sa mearga intr-un spital. L.E. Eu cred ca “primea” salariul asta pentru ca ea a facut o medie cu orele suplimentare, platite mai bine. 15 lire pentru cineva cu 0 experienta, pentru cele 37,5 ore standard saptamanale… nu cred ca exista.

Din cate am vazut eu, ofertele agentiilor de recrutare s-au diversificat si au crescut bonusurile. Anul trecut ofereau doar costul inregistrarii in NMC, altii ofereau si taxa de evaluare a dosarului si cea de inregistrare (230 lire in total). Apoi au aparut si oferte in care se platea avionul + se oferea consiliere pentru gasirea unui loc de cazare. Intre timp, au aparut chiar si oferte cu bonus de relocare de 2000-4000 lire (pentru asistentele cu vechime). Cat de reale sunt – nu stiu, doar repet ce am vazut.

In conditiile in care agentiile primesc poate 2000 de lire pe cap de asistent medical plasat in UK, e clar ca au de unde oferi ceva bonusuri.

A intalnit tot felul de oferte de la firme de recrutare in perioada asta. Unii cer bani pentru a te ajuta si ofera si plasamente prost-platite, in zone mai remote. Deci exista tot felul de oameni care iti ofera marea cu sarea.

Spicuiesc idei din conversatiile noastre in ultimele luni:

Cere sa intri in grupul Romanian Nurses in the UK (te vor accepta usor, nu sunt prea selectivi) si ai sa te familiarizezi si cu problemele inreg la NMC si cu probl nursilor din UK.

Cu cazarea te ajuta ei(recrutatorii/ angajatorii) la inceput, in sensul ca iti ofera ceva mai ieftin, apoi iti dau referinte sa iti gasesti o chirie mai buna. In sud e mai scump, Londra e prohibita pt un salariu de nurse, in nord e mai acceptabil: Manchester, Liverpool, Norwich, In general ceea ce ofera recrutatorii sunt posturi in afara marilor orase tocmai ca sa poti face fata cheltuielilor. Foarte rar mai ofera cate unul cazare gratuita pt o luna

E bine deocamdata. Facem instructaje si ne familiarizam cu politicile spitalului, cu formularele.

Sunt multi straini. Noi suntem un grup de 8 romani care am plecat impreuna. Din toate colturile tarii si toti incepatori (cu o exceptie). Sa stii ca ei sunt disperati dupa personal, am impresia ca e rulajul mare. Ai fi uimit sa vezi ce putina engleza stiu cei care sunt cu mine, romanii. Probabil ca si ceilalti straini. Inca nu am ajuns pe sectie decat in vizita. Pana luni numai cursuri si “induction”. In mare parte cred ca din cauza ca trebuie sa avem health clearance cand incepem munca. In prima zi am fost vaccinati de hep B, ni s-a luat sange, ni s-a facut IDRul. La unii colegi care nu aveau cicatricea BCG le-a facut direct vaccinul. Cu cel de hepatita B mergem pana la capat: mai avem 2 rapeluri, dupa o luna si dupa 2 luni si dupa 5 ani daca mai e cazul (se face titru de anticorpi inainte). S-ar putea sa mai facem vaccinuri in functie de ce anticorpi mai avem pe la varicela, pojar, oreion, rubeola. Nu am probleme de acomodare, ne tin ca in puf doar sa nu plecam. 2 luni e platita chiria de ei. Daca vrei sa pui branule, sa iei sange tb sa faci curs. O sa facem si pt admin tetapiei IV. Asa e aici. Doctorii tb sa stie sa intepe si sa puna canule.

  1. Danemarcastudy_in_denmark

A doua persoana a terminat scoala cu note foarte bune, a muncit pe parcursul celor 3 ani tot timpul mai mult decat se cerea de catre scoala. Stia limba engleza bine, facuse niste cursuri de limba daneza din tara.

A mers intr-un schimb de experienta in cursul scolii in Danemarca, s-a mutat undeva pe langa acel oras.

Spicuiesc din experienta sa:

Procesul de recunostere a studiilor a fost foarte simplu si usor. A durat doar 3 saptamani din momentul in care au ajuns actele la ei. Se plateste o taxa infima de 330 DKK(50 Euro) si prima aplicatie se face online.

Apoi le-am trimis actele prin posta si nu mi-au mai cerut nimic in plus, desi eu nu aveam si nu am inca diploma… Dupa 3 saptamani am primit pe mail PIN-ul, dreptul de libera practica

Am o verisoara aici si am stat la ea primele 2 luni, pina am gasit un apartament de inchiriat… e f. greu sa gasesti casa de inchiriat si toti cer depozit pe 3 luni. Apoi cand te muti in apartanentul gol golut, mai platesti o luna chiria pe luna respectiva… Si incepi sa cumperi mobila… etc.

Cand am ajuns aici mi se parea totul atat de frumos si usor de obtinut…mai ales pentru faptul ca toate actele de sedere aici, contul la banca, yellow cardul si recunoasterea studiilor mele, au venit foarte repede….

Insa cand am inceput sa caut efectiv de munca in domeniul meu, nu a mai fost atat de usor…

Am venit aici la spitalul unde am facut practica si i-am intrebat daca fac angajari si mi-au spus ca nu fac angajari, dar ca lucreaza cu o agentie de vikariat pentru nurse si ca ar fi bine sa ma inscriu la agentia din orasul in care locuiesc.

Nu mai auzisem de asa ceva pina atunci si am inceput sa caut pe net agentia din orasul meu si asa am ajuns sa lucrez aici. Prin urmare lucrez si in spital si in home care, unde e nevoie si sunt platita la ora.

Merg la scoals de limba daneza 3 zile pe saptamana si ma descurc cu pacientii in daneza….insa cand nu inteleg ceva vorbesc engleza, sau cer ajutorul unei colege, sau monitoarei mele… Am monitor pt. primele 6 luni de munca ca nursa aici… insa ma lasa si singura sa fac procedurile cand e aglomerat.

Colegele ma ajuta, oamenii sunt draguti, nu doar amabili, dar nu prea poti evolua….trebuie sa fii ca ei, nu mai destept decat ei….

Poti studia aici, e chiar gratis, dar cursurile vor fi in daneza… Eu am intalnit romani care locuiesc aici de 3 ani si care inca nu vorbesc fluent limba daneza…

Eu lucrez in medie 30 h/saptamana, dar uneori prind mai multe, sau mai putine ore….depinde. Am oarecare flexibilitate, insa mi-as dori un program fix si aceiasi colegi zi de zi….

Lucrez pe postul meu de nursa, dar nu intr-un singur loc. Saptamana asta, de ex. au nevoie de mai multe nurse pe sectia de urologie si spitalul suna la agentia de vikariat asistente, iar ei la randul lor ne suna pe noi si ne intreaba daca putem lucra si cate ture putem lucra.

Ce am invatat noi la scoala noastra e mai mult decat suficient pentru ei .

Eu m-am lovit de limba daneza inca de cand am inceput sa aplic pentru job-urile pe care le vedeam pe net. Eu incepusem sa studiez daneza si credeam ca ma voi descurca, dar am realizat ca nimeni nu ma intelegea pentru ca intr-un fel se scrie si cu totul altfel se citeste…

Pina nu am intrat la Sprog Center si am inceput sa invat daneza cu profesor, nu mi-am putut gasi de munca cu toate relatiile pe care le aveam aici.

Desi este o tara cu un nivel ridicat de trai, trec si ei prin etapa de dupa criza si nu se prea fac angajari, din 2008 incoace….asa ca au inventat firmele de vikariat in toate domeniile.

Existe firme de vikariat in fiecare oras si intra la licitatie. Apoi care firma castiga aceea se ocupa de crearea unei baze de date si tin interviuri in limba daneza…

Am avut noroc sa iau interviul si dupa aceea m-au trimis la training….

Stiam ca si in Danemarca au 3 tipuri de AM (cu 2/3/4 ani de scoala). Cum a fost recunoscuta diploma noastra?

La nivel de universitate, pentru ca mi-au dat gradul de nursa – sygeplejerske. Avem orele si modulele egale cu ale celor de 4 ani.

27 Replies to “Strainii angajeaza mai usor decat romanii un asistent medical absolvent de postliceala”

    1. E clar ca au nevoie – majoritar din cauza faptului ca vesticii traiesc mai mult iar cei tineri se feresc de meseria de AM ca dracul de tamaie. Nevoia se va rezolva la un moment dat, cererea va reveni la normal, cumva. Pana atunci, orice posesor de diploma de AM e cautat.

      Problema majora pentru Romania este ca avem SI NOI mare nevoie de personal medical. Nu stiu cum e la tine-n oras, dar din ce citesc eu, majoritatea spitalelor judetene din tara au un deficit de personal. Imi pot doar inchipui cum e in spitalele si mai mici.
      Si in Bucuresti, cu toata dorinta tuturor de-a locui si munci aici, majoritatea spitalelor pe unde am ajuns eu in practica aveau sectiile subdimensionate. Povesteam acum 2 veri de sectia de oncologie unde am facut voluntariat si am nimerit intr-o tura cu o singura asistenta la 3 saloane pline-ochi cu pacienti (colegele erau in vacanta, sectia avea prea putini angajati oricum si ea ramasese singura cu peste 30 de pacienti).
      Gandeste-te ce inseamna sa pregatesti 30 de tratamente, apoi sa le administrezi (cu reinserare branula la nevoie, calmare pacient, monitorizare functii vitale samd).

      O parte mare din vina o are blocarea posturilor, o parte tine de salariile mici din sistem si conditiile grele de munca.
      Oricum ar fi, stirile alea triste din mass-media cu pacientii tratati prost din spitale se vor tot inmulti, pe masura ce personalul calificat va pleca iar cei ramasi vor fi din ce in ce mai supraincarcati.

      Like

  1. Salariu de 15 lire in UK?ca incepator?nici brut nu primesti 15 lire in UK daca nu ai cativa ani de experienta(de mentionat ca din salariul brut,platesti 1/3 statului).In orice caz,e mult mai bine ca in Romania,dar nu vreau sa dezinformam lumea.

    Like

    1. Recunosc, nefiind vorba de afirmatiile mele in anumite portiuni ale articolului, nu pot garanta ca sunt 100% corecte. Desigur, poate mai fac si eu greseli

      DAR!!

      1. Multe firme de recrutare pentru UK ma spameaza agresiv pe facebook cu anunturi de genul “cautam asistente medicale”. Salariile orare (brute, din cate inteleg eu) oferite pentru AM (deci cu PIN) variaza intre 11 (cel mai jos nivel vazut de mine) si 20 lire pe ora, in functie de experienta si unitatea primitoare (salariile sunt mai mici in Nursing Home). Salariul minim LEGAL de band5 (conform cu linkul RCN din articol, din 2013-2014) este 10,94 lire/ora. Daca un spital se lupta cu nursing homes pentru acelasi candidat, nu mi se pare imposibil sa ofere o suma mai mare.

      2. Sunteti liber sa nu ma credeti. Asta mi-a zis ca i s-a oferit, eu PREFER s-o cred, pentru ca nu e genul de persoana care minte.

      3. Daca nu vrem sa dezinformam lumea, sa mentionam ca NU “platesti 1/3 statului” din salariul brut in UK.
        Avem o suma fixa anuala care este scutita de taxe (aproximativ 10.000 lire/an in 2015, 10.600 la anul). Apoi avem 20% Income tax (e mai mare pentru venituri f. mari) pentru veniturile peste 10.000 lire/an (adica din 25.000 lire brut/an, 15.000 sunt taxate cu 20%). Apoi avem National Insurance 12% (pentru majoritatea angajatilor care castiga sub 3532 lire/luna, dar poate varia), dedusa din salariul brut anual. La asta se pot adauga pensii private (retinute din salariul brut, dar suma este dedusa din venitul impozabil, pana la un punct, ceea ce e bine, intr-un final.
        Per total, dintr-un salariu brut de 25.000 lire anual, taxele totale ar fi de aproape 5000 lire (ceva mai mici in anumite conditii, ceva mai mari daca exista si pensii private). 5000 lire din 25.000 inseamna… 20%, adica NU 33% (1/3). Ok, in UK exista TVA, taxa pe dormitor si alte cateva taxe suplimentare, dar vorbim despre venituri nete, nu de alte taxe. Salariul net pentru un brut de 25.000 lire/an ar fi de un pic peste 20.000 lire/an.
        Surse (gov.uk): National Insurance si Tax Income.
        Exemple de salary calculators pentru UK aici si aici.

      Like

      1. “Apoi avem 20% Income tax (e mai mare pentru venituri f. mari) pentru veniturile peste 10.000 lire/an (adica din 25.000 lire brut/an, 15.000 sunt taxate cu 20%).”Avem urmatoarele:
        20% pentru castiguri intre £0 – £31865 pe an fiscal.
        40% pentru castiguri intre £31866 – £150000
        32de mii de lire pe an ti se pare “venit foarte mare” in uk?daca da ,atunci e rau,ca din cei 32 de mii ti se impoziteaza 40%,iar 32 de mii castiga multe nurse romance in uk..
        cu 25 de mii de lire pe an pe care i-ai luat drept exemplu,nu traiesti in Uk
        Concluzia poti sa o tragi singur..

        Like

        1. 🙂
          Impozitul 20% se aplica pe sumele PESTE £10.600/an, pana la £42.385.
          Impozitul de 40% se aplica pe sumele care depasesc £42.385. Scrie negru pe alb in linkul de mai sus (cu Tax income).
          Adica, daca eu as lucra in UK si as castiga £45.000 lire, voi fi impozitat asa:
          0 lire pentru primii £10.600
          20% din £42.385 – £10.600 = 20% din £31.785 lire = £6.357
          40% din £45.000 – £42.385 = 40% din £2.615 = £1.046
          La asta se adauga NI (care e tot un fel de taxare, chit ca e numita “asigurare”).

          Cat despre “nu traiesti in UK”, sa luam niste cifre:
          IN 2014, salariul mediu in UK era de £26.500. Sursa
          Salariul mediu anual in Londra ar fi pe la £35.220, dar aici luam in calcul salariile mari din domeniul financiar. Sursa. Salarii de £39.800, de exemplu, ar catapulta o persoana in Anglia printre cei mai bine platiti 20% britanici sursa.

          De nenumarate ori aud fraza asta “nu poti trai cu salariul x in tara Y”. Salariul x fiind aproape de salariul mediu pe economie in tara respectiva.
          Cum se face ca localnicul mediu traieste acceptabil cu salariile astea, dar un AM roman, care pleaca de la a trai cu 300 euro net/luna, nu ar putea, sarmanul? Vine romanul si plateste o chirie “speciala”, pentru romani? Plateste romanul mancare mai scumpa, pentru romani? Cheltuieste romanul mai multi bani pe transport si haine?
          Da, exista niste cheltuieli mari la inceput (depozit la chirie, taxe administrative si alte bucurii), dar le faci 1 data.
          Sa nu tragem concluzii aiurea.

          Like

          1. Sunt niste cheltuieli pe care emigrantii le suporta in plus: drumurile acasa, bani trimisi, relocarea lucruri, apoi primii ani cu venit mic pana prind experienta (perioada in care localnicii mai stau cu familia/mai impart chiria cu prieteni/au joburi in timpul studiilor si pot sa aplice direct la joburi mai bine platite), plus dureaza pana invata cele mai ieftine si simple solutii, deducerile fiscale etc.
            Mai e o problema ce am remarcat-o la romanii emigranti: consumerismul. Da, in occident e diferit (unii vor ca si in Romania sa aiba serviciile ieftine:tv, 2-3 mobile, taxi, tigari, bere etc) – si astea costa… si 500-800 euro lunar. De fapt, si in Romania costa aprox. 500-800 lei.

            Like

            1. Corect. Dar nu e doar la romani.
              Ideea e ca daca pleci pe un job platit doar binisor pentru nivelul tarii, ttebuie sa accepti ca va dura o vreme pana o sa o duci foarte bine pentru nivelul tarii respective. Unii nu inteleg asta.

              Like

        2. Fratioare, daca tu te-ai obisnuit cu un salariu mare nu inseamna ca cei care castiga chiar si £1000/ luna, adica 12.000/an, net, nu pot trai in UK.
          Si asta pot sa o dovedeasca multe persoane care au venit in UK pentru salarii mai mari dar au ajuns sa lucreze pentru 1000/ luna.
          Daca vrei, se poate.

          Like

          1. Asa cum ziceam si eu, depinde de ce pleaca fiecare. Daca isi inchipuie cineva ca pleaca din tara si devine milionar in lei din salariul de nurse, se va trezi rapid la realitate.
            Altfel, multumita taxarii lor, chiar si cu un salariu mediu de carer, de 7,5 lire pe ora, la 40 h pe saptamana, ai castiga 1160 lire net pe luna. Cine zice ca e “saracie” la banii astia cred ca nu a trait in Romania cu 200 euro pe luna (sau mai putin, dar sa presupunem ca cei 2 milioane si ceva = aprox 70$ din anii 2000, cand am avut eu primul job, erau castigati intr-un moment cand totul era ceva mai ieftin).

            Liked by 1 person

  2. Nu zice nimeni ca nu te crede,sper ca nu te-ai simtit atacat in nici un fel de mesajul meu.Nu-ti cer sa ma crezi nici pe mine nici pe prietena ta,cauta aici http://www.romani-online.co.uk/forum/experienta-la-serviciu/asistenti-medicali-in-uk-2-4729. Aflii absolut tot ce vrei despre nursing un Uk.eu am citit respectivul topic de cateva ori(da!tot topicul de cateva ori si)deci nu vorbesc sa ma aflu in treaba,ci sa ajut pe cineva daca pot.Daca iti vei arunca un ochi vei vedea ca romani,incepatori,in NHS sunt..rarisimi(ma cam indoiesc ca ar exista cazuri dar nu conteaza parerea mea).Iar despre salarii,este discutabil,In NH ai un salariu initial,minim,mai mare decat in NHS,insa in timp este POSIBIL(nu obligatoriu),ca un asistent din NHS sa te intreaca.Cu toate acestea mai exista un aspect:in NHS lucrezi 38h/saptamana,inmultit cu 10 face in mare 1500 lire(in NHS nu prea se fac ore suplimentare).Pe cand in NH,pe acelasi salariu ipotetic de 10 lire,faci si 60 de ore pe saptamana daca te tine organismul,deci salariu va creste direct proportional cu munca.
    M-am cam intins si nu vreau sa intru in prea multe detalii.Va sfatuiesc pe cei care doriti sa aflati informatii despre munca de nurse in UK,sa accesati forumul pe care vi l-am dat.E ca si cum ati vorbi cu zeci poate sute de asistente care lucreaza acolo.Nu ma credeti pe mine,informati va singuri.O zi buna si scuze pentru romanul de mai sus.

    Liked by 1 person

    1. Recunosc, experientele sunt variate. Am adaugat un later edit in articol ca sa nu se inteleaga ceva aiurea.
      Diferenta porneste si de la faptul ca au plecat si AM romani cu experienta, dar cu diploma obtinuta pre-admiterea in UE, care nu era recunoscuta imediat. Asta insemna, automat, salariu de band 3-4 (NU de asistent medical) pana la echivalare. Si acces dificil pe un post in spital.

      La fel cum altii au obtinut salariul minim orar la inceput, mi se pare plauzibil ca altii pot obtine mai mult. De asta am si scris acest post – pentru ca colega asta a mea s-a chinuit un pic pana si-a gasit o oferta mai buna. Faptul ca a primit PIN-ul repede a ajutat-o mult.
      Ea sustine ca primeste 15 lire, alte 2 colege din acelasi grup spuneau in decembrie ca au semnat un contract pentru 13 lire/ora – pentru munca intr-un nursing home.
      Din nou, sunt afirmatiile lor, prefer sa le cred, pentru simplul motiv ca nu au de ce sa ma minta.

      Asta nu inseamna ca zic undeva ca TOATA LUMEA pleaca cu 13 lire/ora sau 15 sau mai mult. Eu doar am relatat o experienta. Atat.

      Like

      1. Bine..poate cand termini studiile te gandesti sa pleci in uk.mai vorbim atunci de taxe.de cum traiesti cu 1500de lire pe luna si cum traiesc localnicii si mai important..cum te angajezi in nhs cu 15 lire pe ora proaspat iesit de pe bancile scolii.. Te sfatuiesc totusi sa indrumi oamenii pe topicul pe care l am lasat .nu vreau sa se creada ca fac reclama sau ceva de genul.dar experientele a sute de asistente sunt clar mai bune decat cea a 2-3 asistente.Pentru o cat mai buna informare.nu de alta()

        Like

          1. Pe tema “se poate trai ok cu 1500 lire NET pe luna” EU pot aduce argumente simple: pot oferi experienta mai multor cunostinte (nu numai colega de mai sus) care traiesc in diferite locuri din Anglia si au inceput cu chiar mai putin de 1500 lire/luna SAU pot face niste calcule simple: (chirie + utilities + transport in comun + mancare) nu au de ce sa fie mai mult de 1000 lire pentru un om care nu e tampit in majoritatea UK (mai putin Londra). 500 lire ramase pentru “a trai” mi se pare o suma foarte ok. Si asta presupune munca 3 zile pe saptamana (ture de 12,5 ore/zi), deci ramane timp de un job suplimentar sau, de ce nu, de relaxare. Ca sa nu vorbim de faptul ca scad costurile astea pentru un cuplu – in cazul in care sotul/sotia isi gaseste un job. Bine, daca romanul merge acolo si vrea sa-si ia casa, masina si iphone 6+ atunci situatia se schimba brusc in rau – dar eu nu vad posesia unor bunuri ca scopul in viata unui emigrant.
          2. Linkul catre forum ramane in comentarii pentru oricine e interesat.
          3. In articol fac o trimitere catre un grup de facebook cel putin la fel de populat ca forumul respectiv.
          4. Pe mine ma intereseaza mai mult experientele celor care termina scoala acum sau au terminat-o de scurt timp. Am 2 prietene de familie, AM, care au plecat in 2010 si 2013 din tara, dar aveau diplome obtinute inainte de 2007. Experienta lor (desi interesanta pentru MINE) este deja perimata, deci nu am de ce s-o povestesc.

          Pentru a fi mai precis (si pentru ca nu imi place sa ofer informatii gresite), am adaugat INCA un LE, in care am spus ca salariul orar pe care sustinea colega mea ca l-ar primi poate fi un accident, nu o regula.

          In spiritul onestitatii, RECUNOSC CA AM GRESIT cand am crezut ca foamea de personal a englezilor se traduce automat prin salariile orare mai mari cu care NE imbie firmele de recrutare.

          Like

      1. Buna seara.
        Nu neaparat in ordinea asta: Vpl Healthcare, CPL Healthcare, PCQ Recruitment, MMA Recruitment.
        Toate sunt agentii cu care am avut de-a face, toate mi-au oferit interviuri destul de repede.

        Like

  3. Oferte locuri de munca Asistenti Medicali si Infirmieri pentru UK/Olanda/Germania cu sau fara experienta.
    Conditii:
    – Lb. Engleza sau Germana nivel conversational
    – Experienta non-profesionala acceptată
    – Diploma studii sau experienta in domeniu constituie avantaj
    – Seriozitate
    – C.V-urile pot fi trimise in limba engleza la adresa de email: nicoleta.cinzeaca@gmail.com

    Alte detalii la 0724719163

    ***Fara comision sau taxa de înscriere !!!

    Like

  4. Buna!!! Poate puteti sa ma ajutati si pe cu o informatie!!!
    Sunt asistenta medicala ,am terminat postliceala in anul 2006, dar nu am experienta deloc,nu am lucrat niciodata ca si as.medicala!! As vrea sa stiu daca imi pot obtine PIN -ul in UK daca nu am experienta!!!
    Va multumesc

    Like

    1. Da, doar ca trebuie:
      – sa te inregistrezi la OAMMR intai (pentru asta trebuie sa ii contactezi pe ei, daca nu ai muncit, cred ca o sa ai de facut ceva pentru reacreditare profesionala – 1 luna de cursuri plus un examen?)
      – pentru ca ai terminat inainte de 2007, procesul de primire a PIN-ului va fi un pic mai complicat
      – va trebui oricum sa faci rost de acte de la scoala (plan de invatamant si diploma), sa completezi tot dosarul cu acte (deci si cele de la OAMMR), sa il trimiti la NMC si apoi sa astepti sa iti comunice ei daca si ce va trebui sa faci pentru a iti completa educatia pentru a ajunge la standardele europene (se considera ca inainte de intrarea noastra in UE scolarizarea nu includea tot ce se cere azi). Detalii pe site-ul NMC (vezi si p. 25)

      Like

  5. Cristian, sunt de acord cu tine. In Romania, ai nevoie de liceu si pentru a-te angaja ca si casierita, si oriunde mergi, primul lucru care te intreaba este: Ce studii ai? Eu am 10 clase (da, scoala de ucenici facuta in Romania), insa cand am venit in Marea Britanie in urma cu 5 ani, m-au angajat ca si vopsitor auto fara sa ma intrebe ce studii am. Tot ce conteaza in vest este ce stii, nu ce studii ai. Dupa ce am lucrat cativa ani ca si vopsitor, intre timp, am invatat informatica si programare web acasa, dupa orele de lucru.

    Am renuntat la meseria de vopsitor (castigam £42.5K ca si lead paint sprayer), si dupa 3 incercari la 3 firme de software, m-au angajat ca-si full stack software developer, cu salariu de “intrare” de £35k. Cu 10 clase – nimeni nu m-a intrebat ce studii am, m-au intrebat “ce stii sa faci?”.

    As vrea sa vad acest fenomen si in Romania, prea multe persoane talentate si ambitioase se pierd acasa si nu primesc nici o sansa, doar pentru ca nu au studii superioare – e mare pacat, si e mare pacat pentru economia tarii.

    Felicitari pentru blog 😉

    Like

    1. Nu e totul asa de simplu nici in strainatate.
      42.5k lire sunt salariile a (aproape) 2 asistente medicale in NHS (salariul de pornire e de 22k). Si nu poti fi AM fara minim 15 ani de scoala. 🙂

      Desigur, nu moare nimeni de foame cu salariul ala, dar nici mare lucru nu faci cu el in UK.

      Like

      1. Cristian stiu. Am ajuns la £42.5k dupa 16 ani de experienta in vopsirea autovehiculelor de lux, muncind 12-14 ore pe zi, weekenduri, eu eram in atelier si plangeam noaptea la ora 12, pe cand altii mergeau si petreceau, pana am acumulat experienta si indeletnicirea care m-a ajutat sa ajung la acest nivel. The sweat equity has definitely been put in for over a decade. Iar in Anglia, am inceput si eu cu 9 lire pe ora in primele 3 luni cand am venit in UK, si am urcat treptat.

        Din pacate £22K e foarte putin pentru rolul de asistent, mai ales avand in vedere faptul ca uneori esti responsabil pentru viata altora, si ca esti expus multor riscuri, unul dintre ele fiind MRSA.

        I will keep on reading your posts.

        Like

  6. Buna! In Spania cum se procedează? Este cineva care a plecat de curând acolo si lucreaza? Precizez ca eu sunt proaspăt absolvent de scoala AMG fara experienta. Ce sanse as avea in Spania? Doreste cineva sa ma ajute? Preferabil din zona Tarragona…Precizez ca am acte in regula . Rezidenta acolo . Dar locuiesc in Romania .De aceea si preferinta de a lucra in Catalunia. Multumesc anticipat pentru ajutor.

    Like

    1. Ca in restul tarilor UE, diploma din Romania va fi recunoscuta relativ rapid – in cazul nostru, recunoasterea se face de Ministerul Sanatatii din Spania. Link aici: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/formacion/recoTitulosEuro/profesionales.htm
      Ulterior urmeaza inregistrarea la varianta spaniola (organizatia regionala) a Ordinului Asistentilor Medicali: Consejo General de Enfermería
      Pentru Catalunia exista un Consejo General de Enfermeria si apoi altele mai mici pentru zone (Barcelona, Tarragona). Pentru Tarragona am gasit linkul: https://www.codita.org/

      Cerintele pentru inregistrarea in Consejo General de Enfermería sunt, daca am inteles eu bine: certificat de limba spaniola nivel B2, certificatul de recunoastere a diplomei de la Ministerio de Sanidad, Certificat care atesta lipsa problemelor in practica – eliberat de OAMMR (sucursala din orasul unde s-a obtinut diploma). Plus niste taxe, copii dupa documente de identitate si traduceri legalizate ale actelor.

      Cat despre sansa de a gasi joburi, nu stiu, nu ma pronunt. Presupun ca au la fel de mare nevoie de personal ca restul tarilor europene – dar nu stiu cat de usor se obtine un job.
      Succes.

      Like

      1. Adică să inteleg ca fara toata aceste certificate nu ma baga nimeni in seama? Si apoi după ce le am pe toate …sa ma resemnez ca nu gasesc job 😊 Bun asa…Chiar am cautat de unde pot lua certificatul de limba . Se da examen de 2 ori pe an la Cervantes. Or mai fi si alte școli de unde pot lua acest certificat? In rest despre restul actelor trebuie sa mai studiez cum sa le obțin. Multumesc mult pt raspuns. Oare firmele care se ocupă cu legalizarea actelor sunt seriosi? Cunoașteți vreo firma?

        Like

        1. Fara recunoasterea studiilor (adica echivalarea diplomei romanesti) nu se poate profesa in domenii reglementate nicaieri in lume.
          Presupun ca exista mai multe scoli care organizeaza examene de limba spaniola in Romania, dar pentru asta google cred ca e mai in masura sa ofere informatii.
          In ziua de azi, birourile de traducatori autorizati colaboreaza destul de des cu birouri notariale. In general, daca vorbiti cu un traducator autorizat bun, aveti sanse mari sa mai fi facut asta (traducerea de acte pentru emigrarea in Spania), deci va poate chiar oferi informatii despre proces in sine si va poate indruma si catre un notar.
          Google va poate oferi birouri de traducere in zona dvs. – de acolo as incepe.

          De asemenea, un e-mail trimis la Consejo General de Enfermería Tarragona cred ca v-ar ajuta cu mai multe informatii mai precise DE LA SURSA.
          Succes.

          Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.