Dispozitive care ajuta la ridicarea/miscarea pacientului

Am vazut un filmulet pe facebook. NU l-am gasit si pe youtube, dar am gasit altul mai clar (pentru ca prezinta mai multe ipostaze):

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine deja ma doare spatele de la ridicat pacientii prin spitale. E adevarat, am (sunt diagnosticat cu IRM si toate cele) si o degenerare a discurilor intravertebrale lombare, deci nu trebuie sa ridic prea multi pacienti ca sa ma ia durerile de spate.

Ei bine, cand vad un filmulet de genul asta, imi sticlesc ochii. 🙂

Imi povesteau niste colege care au fost la un schimb de experienta in Danemarca ce usor mutau pacientii de colo-colo pe acolo (in locul unde au fost ele, cel putin), folosindu-se de sisteme de scripeti care cereau un consum minim de energie din partea asistentului medical (sau al pacientului).

E adevarat, intre timp am mai vazut eu mai multe sectii de spital, am vazut si paturi mai moderne, cu manere de care se poate prinde pacientul. Dar pentru mutatul din pat in scaun cu rotile… in mare, te bazezi pe spatele tau (si pe cea a unor eventuali colegi – daca exista).

So, un dispozitiv de genul asta ar fi foarte util, mai ales in locuri unde pacientii sunt semi-cooperanti (azile de batrani, sectii care nu presupun monitorizare intensiva / pacienti imobilizati). Implica si pacientul (ceea ce e aproape intotdeauna bine pentru el) si salveaza un pic coloana si-asa obosita a personalului medical.

Atata doar ca m-a pus dracul sa caut si preturi.

Dispozitivul din filmulet costa intre 1330 si 1600 de dolari (in SUA) si 780 lire (UK).

De ce trebuie sa coste 2 roti, un schelet de metal, o bucata de plastic, cateva suruburi (care erau cu probleme la un model mai vechi) si o bara turnata intr-o anumita forma… 1500 de dolari?

Asta in conditiile in care un pat modern de spital costa sub 9.000$ (la o cautare simpla – sunt sigur ca un spital poate obtine un pret mai bun). Cum poate costa un dispozitiv util DAR EXTREM DE SIMPLU cam cat 1/6 (sau mai mult) dintr-un pat de ICU?

Pat de spital modernMa rog, dispozitivul in sine poate economisi foarte mult in costurile cu sanatatea personalului medical.

So, am cautat alte dispozitive si preturi pentru ele. Deloc surprinzator, sunt greu de gasit preturi, producatorii si distribuitorii europeni inghesuindu-se sa ofere detalii cat mai multe, dar nu prea ofera preturile.

Cu chiu, cu vai, trecand prin site-uri din Danemarca, Belgia si Olanda, am ajuns la un distribuitor din Elvetia. Cu 4 produse similare cu cel din filmulet si cu preturi pe site. Preturi mai “umane”, sa zicem: 563/680/740/1150 franci elvetieni pentru urmatoarele produse:

Screen Shot 2015-04-25 at 11.17.40 Screen Shot 2015-04-25 at 11.17.32 Screen Shot 2015-04-25 at 11.17.26 AigoBine, sa nu uitam ca exista si cadrul de metal, care face cam acelasi lucru dar nu arata asa modern. SI costa 30$ la chinezi.

cadru metalic

Sau exista chinezarii electrice, care ofera functionalitati multiple (dar si multe componente care se pot strica sau rani pe cineva) dar fac, in mare, acelasi lucru – sit-to-stand pentru pacient. Si costa 490-650$.

Chinezarie de ridicat oameni

Advertisements

7 Replies to “Dispozitive care ajuta la ridicarea/miscarea pacientului”

 1. Din pacate ,asistentilor nici nu li se face un training cu privire la mobilizarea pacientului si din aceasta cauza au de suferit atat pacientii cat si asistentii.. Nu ar dura mai mult de 2 ore un astfel de training dar na…

  Like

  1. Mie mi s-a facut pana acum. In anul 1 la “Floreasca” si in anul 2 la “Balș”.
   Problema e ca una e trainingul de 5 minute si alta e realitatea pe pacient.
   Una e sa ti se spuna niste idei generale si alta e sa ti se spuna ce faci cu fiecare pacient in parte. Cum muti un comatos, cum muti un pacient cu insuficienta cardiaca, cum muti un pacient operat la coloana, cum muti unul cu o cicatrice din zona pubiana pana la stern.
   Spre comparatie, elvetienii (unde am fost eu toamna trecuta) aveau un dosar de vreo 100 de pagini numai cu mobilizarea pacientului si apoi mici cursuri periodice (intra-spitalicesti) de pozitionare a pacientului.

   Si la noi, in ghidul asta de la MS cu procedurile de practica ale Asistentului Medical sunt informatii… relativ suficiente pentru o baza solida.

   Informatie exista, problema e sa stii unde s-o cauti si sa fie structurata sau PREDATA eficient.
   Si la scoala ni s-a predat un pic despre mobilizarea pacientului, doar ca profesoara de atunci a refuzat sa raspunda la intrebari si ne-a predat totul pe repede inainte. Cand ti se dicteaza 15 pagini de A4 in cateva ore, nu retii mai nimic – in opinia mea.

   Like

 2. Caut de cava vreme sa cumpar o curea de transfer din pat in scaunul rulant dar nu gasesc sa cumpar de la noi. Ma poate ajuta cineva?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.