Pozele cu o proaspata mama cu mastectomie care-si hraneste bebelusul sunt “nepotrivite” pentru facebook?

Totul a inceput de la acest post de facebook al unei mici clinici care se ocupa cu nasterea asistata, din Niceville, Florida.

O femeie – pacienta a clinicii – a fost diagnosticata cu cancer la un san, in stadiul 3, in saptamana a 20-a de sarcina. A facut o mastectomie totala la un san, a fost tratata cu citostatice si a nascut un baiat sanatos la termen (36 saptamani). O femeie fotograf (Kate Murray) a facut niste poze cu noua mamica alaptandu-si copilul. 2 au fost share-uite pe pagina ei oficiala si (aceleasi 2) pe pagina clinicii. Pozele au facut ocolul internetului.

Simpatia generata de un caz de genul asta e imensa. Judecand doar dupa numarul imens de comentarii de la postarea clinicii si vezi cat de multe cazuri exista la nivel mondial de mame care sunt diagnosticate cu cancer fix cand sunt insarcinate.

2 1Postarea (si pagina fotografului) initiala a disparut, in schimb. Se pare ca facebook-ul a dat-o jos.

Problema de intimitate nu prea cred ca este – clinica cu pricina pare sa share-uiasca poze cu cliente in mod regulat. Fiind SUA, nu cred ca isi permite cineva sa faca asta fara sa ceara acordul persoanei. Oricum, prin mediatizarea pozelor intiale, acum toata planeta a “auzit” de acest caz, deci nu ai ce sa mai salvezi la intimitate.

Problema de nuditate deranjanta nu ar trebui sa fie – e o femeie care se bucura de un act extrem de natural: alaptarea unui copil. Oricum, nu inteleg de ce ar fi deranjant asa ceva si nu ar fi deranjanta o coperta de Sports Illustrated (de ex.), care arata mai multa piele decat pozele astea.

 

N-am o problema cu existenta facebook-ului. Ar fi o ipocrizie din partea mea – in conditiile in care din news feed-ul lui iau o gramada de informatii utile si multe linkuri catre site-uri de stiri care ma intereseaza. Inteleg necesitatea existentei unor reguli (pentru a proteja intimitatea si a nu incuraja comportamente periculoase sau criminale si cate si mai cate).

Dar mi se pare enervant faptul ca pozele cu mamele care alapteaza sunt de multe ori banate pe facebook (google “facebook takes down nursing mother pictures“) – dar orice starleta poate posta poze seminud fara nici o problema de “innapropriatedeness”.

Pana si jurnalele de medicina pe care le mai urmaresc (NEJM, JAMA) se tot plang ca nu pot pune poze din cazuri clinice – pentru ca “ar viola politicile facebook“, desi pacientii cu pricina tot timpul isi dau acordul pentru publicarea pozelor lor.

 

P.S. Fiind curios, am cautat mai multe informatii despre chimioterapie (si alte tratamente oncologice) in cursul sarcinii. Am gasit 2 studii mai noi free (e adevarat, nu din jurnalele cele mai bune) aici si aici.

Din cate inteleg eu, chimioterapia e exclusa in primul semestru al sarcinii si partial permisa (dupa evaluarea raportului risc/beneficii) pentru anumite clase de medicamente in urmatoarele semestre, pana cu ceva timp inainte de nastere. Radioterapia este exclusa aproape total (mai ales in primul semestru). Interventiile chirurgicale nu par sa creasca riscurile pentru fat (sau mama) – cel putin nu daca sunt facute de un medic experimentat.

Tratamentele adjuvante (antiemetice, antalgice, antiinflamatoare si chiar medicamente mai speciale, cum ar fi GCSF) sunt relativ sigure in semestrele 2 si 3. Desigur, exista un raport risc/beneficii si aici…

Ca imagistica, ecografia este baza, IRM-ul este utilizat (cu anumite retineri si nu e recomandat in semestrul 1), PET-CT-ul si radiografiile sunt interzise si CT-ul ar fi utilizabil doar in cazuri de extrema urgenta si cu respectarea anumitor protocoale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.