Cum arata o operatie pe creier in care pacientul este constient si vorbeste

Toata povestea lui Steven Keating este interesanta (dublu licentiat, in Arte si Stiinte, master in Robotica si Inginerie si acum doctorand in bioinginerie la MIT). E un exemplu fericit de om care a aflat intamplator ca are glioblastoma, doar pentru ca era curios sa vada cum ii arata creierul.

Glioblastoma este un tip de cancer al celulelor care formeaza creierul dar au rol de protectie, suport si hranire pentru neuroni (celulele gliale). Tipul sau de glioblastoma, cu o mutatie intr-o gena care codifica o anumita enzima (IDH1) este asociata cu o rata de supravietuire un pic imbunatatita.

Tratamentul presupune rezectie agresiva a tumorii, radioterapie plus chimioterapie adjuvanta (din cauza barierei creier-sange, numarul de agenti chimioterapeutici eficienti este redus). Oricum, rata medie de supravietuire (chiar cu tratament agresiv) este foarte scazuta.

Inlocuirea radioterapiei standard cu terapia cu fascicul de protoni (pe care o primeste si Steven Keating) pare promitatoare, dar este foarte scumpa si oricum va trebui ajutata de medicamente care sa moduleze (scada) rezistenta celulelor canceroase la radiatie.

Daca tot vorbesc despre glioblastoma, pot pune aici si 2 poze (1 de aici, alta de aici). Prin administrarea de acid aminolevulinic (5-ALA) se metabolizeaza niste compusi organici (porfirine) fluorescenti in celulele maligne, neurochirurgii putand astfel sa vizualizeze mult mai precis tesuturile canceroase, crutand cat de cat tesutul sanatos la operatie.

5ALA glioblastoma fluorescenta dupa injectie de ALA

Mai multe informatii si date medicale despre caz pe site-ul lui Steven Keating.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s