“Cum murim” – de Sherwin Nuland

Denumirea completa este “Cum murim: Reflectii pe tema ultimului capitol al vietii”.

Cati s-au intrebat, oare, daca ceea ce considerau parintii nostri a fi “moarte de batranete” astazi ar duce la o internare in spital, urmata de zile sau saptamani de tratament cu aceeasi finalitate: moartea?how we die

Sherwin B. Nuland era un profesor de chirurgie la Scoala de Medicina a Universitatii Yale (si un chirurg de succes in SUA). A mai publicat o serie de carti cu subiect medical (cel putin una dintre ele e pe lista mea “de citit”) si a scris pentru diferite publicatii din SUA. Romanii ar trebui sa fi auzit de fiica sa, Victoria Nuland, Secretar de Stat adjunct pentru Afacerile Europene si Eurasiatice in USDoS, un critic al coruptiei de la noi.

Cartea nu se vrea un tratat de medicina si nici vreun roman si este scrisa ostentativ pentru publicul larg. De exemplu, in cateva capitole discuta despre cancer. Descrierea bolilor numite generic “cancer” este foarte pe intelesul omului normal, autorul se fereste cu succes sa foloseasca termeni prea complicati sau care ar necesita explicatii prea lungi pentru majoritatea cititorilor. Pentru cine vrea mai mult pe tema cancerului, recomand cu draga inima The Emperor of all Maladies.

Pe scurt: cartea isi propune sa prezinte cele 6 dintre cele mai intalnite cauze ale mortii (cel putin in SUA anilor ’90): infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, maladia Alzheimer pneumonia, SIDA si cancerul. La acestea adauga si cateva informatii despre infectii, traumatisme si ceea ce se intampla in corpul pacientului internat pentru o perioada indelungata.

Incepand cu descrierea foarte vie a primei morti (cu cauza cardiaca) la care a participat, autorul ne poarta prin cele 6 patologii destul de interesant. Reuseste sa imbine cateva informatii clare despre cauzele si evolutia bolii cu cateva cazuri intalnite in cariera sa.

Partea cea mai interesanta nu vine neaparat din felul in care reuseste sa explice pe interesul oricui bolile care duc la moartea majoritatii oamenilor ci faptul ca incearca sa arate problemele de etica cu care se confrunta personalul medical (si in special medicii) in fiecare zi: cum ii spui unui pacient/familiei sale diagnosticul – cand stii ca este unul trist; cum ii pastrezi speranta unui pacient fara sa ii dai sperante desarte; cand e momentul sa-i comunici ca tratamentul medical e posibil sa faca mai mult rau decat bine de la acest punct incolo; cum te fortezi sa fii realist in ceea ce comunici pacientului, in conditiile in care toata viata ta tu esti conditionat sa speri la (si sa crezi in) rezultatul cel mai bun?

Cartea se vrea o demistificare a “mortii in spital” – care, ajutata de Hollywood, literatura si mass-media a creat o imagine idealizata si total separata de adevar. In prea putine cazuri exista demnitate sau liniste sau blandete in moarte, de prea multe ori procesul este prelungit prea mult, o agonie fara iesire.

Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa citesti cartea si sa crezi ca medicina moderna nu face nimic pentru a imbunatati sanatatea populatiei in general (si a pacientilor spitalizati in special). Doar ca, atunci cand intelegi cu adevarat ce inseamna un infarct miocardic, un AVC, o pneumonie la un pacient in varsta, poti intelege mai bine moartea.

 

 

Cartea mi-a fost recomandata de un cititor fix acum 1 an. Multumesc din nou! 🙂

Am gasit-o mai greu atunci, am inceput-o vara trecuta dar am tot lasat-o pe mai incolo, din cauza ca nu vroiam s-o citesc pe sarite. Pana la urma am gasit timp pentru ea abia acum, cand, multumita unei micro-vacante am avut ceva timp la dispozitie s-o termin.

Intarzierea a fost utila, deoarece geriatrie noi studiem in semestrul 2 al anului 3, deci informatiile din carte imi sunt de un anumit ajutor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s