Cea mai eficienta fabrica de diplome din lume

Tocmai am citit o excelenta demascare jurnalistica a unei fraude imense.

Povestea, pe scurt: O entitate-fantoma ar fi creat cel putin 370 de site-uri, nenumarate site-uri fantoma care se lauda cu acreditari de la alte site-uri fantoma, pagini peste pagini de “testimoniale”, “alumni”, “relatari media”, canale de youtube, pagini de facebook, videouri pe vimeo/dailymotion, pagini de linkedin samd.

Prin intermediul acestor site-uri (multe cu nume care seamana cu o universitate reala, cum ar fi Barkeley, Rochville, Columbiana, Belford), se ofereau cursuri de licenta, master sau chiar doctorat, pentru sume incepand de la cateva sute de dolari pana la 4000 $ sau mai mult (pentru doctorat). Cursantii primeau diplomele fara sa invete efectiv ceva.

Lantul se vroia destul de sofisticat, site-urile oferind link-uri destul de multe catre alte site-uri care “certificau” faptul ca institutiile sunt “acreditate”. Atata doar ca, daca te uitai un pic mai adanc, gaseai link-uri lipsa, pagini lipsa, link-uri catre site-uri reale care nu duceau nicaieri samd

Jurnalistii de la New York Times sustin ca toata reteaua de “universitati” este controlata din Pakistan, de catre o companie care se vrea “corporatie IT” – cu mii de angajati, un sediu mare si un fondator care se vrea nici mai mult nici mai putin decat un fel de Steve Jobs incrucisat cu Bill Gates.

E adevarat ca dovezile prezentate de jurnalistii NYT nu sunt foarte clare – fiind bazat totul mai degraba pe marturiile unor fosti angajati si anumite conexiuni cu alte firme ale corporatiei pakistaneze. Ma intreb cum a evolua tot scandalul – in conditiile in care fondatorul companiei cu pricina a reusit sa castige foarte multa notorietate in tara sa si era si pe cale sa devina un mic mogul media.

In afara de povestirile de oameni care (cu mai multa sau mai putina buna-credinta) cautau sa obtina diplome care sa-i ajute in viata, mi-a sarit in ochi un caz din Marea Britanie:

Un om (Gene Morrison) a reusit sa se dea drept expert in investigatii juridice si sa fie si prezentat drept asa ceva in mai multe cazuri care au ajuns in fata judecatorilor in Marea Britanie. Pentru aproape 20 de ani!

Dupa ce a fost condamnat pentru frauda (pentru doar 5 ani), politia a trebuit sa refaca aproape 700 de cazuri pe care acesta le-a “investigat”. Asta desi se estimeaza ca a participat la pana la 1000 de investigatii. Se pare ca “diplomele” de la una din “universitatile” incriminate mai sus (Rochville) si le-a obtinut la inceputul anilor 2000, dupa mai multi ani in care era “lipsit de diplome reale”…

Mare parte din munca sa consta in a subcontracta firme reale de investigatii criminale, dar de multe ori insista sa “cerceteze” si el anumite locuri ale unor crime – mai ales daca era vorba de interactiunea cu femei (a fost condamnat apoi si pentru violenta impotriva unor femei si pedofilie).

Cel mai amuzant a fost faptul ca insista sa fie numit “Doctor” in timpul procesului sau.

Povestea lui, extrem de interesanta, pe lung, aici.

La final va prezint un mandru purtator al unui titlu de doctor in stiinte eliberat de una din universitatile de prestigiu de mai sus, dr. Maxwell Sniffingwell:

1286056070-drmax

L.E. Se pare ca institutiile statului Pakistan au reactionat la dezvaluirile NYT si au descins in forta la sediile Axact.

Nu in ultimul rand, e foarte tare articolul celor de la Slate, care au periat site-urile “universitatilor” care vindeau diplome false, aratand ca se foloseau de fotografii de stoc pentru a descrie “profesorii”, “studentii” si “absolventii” scolilor.

Advertisements

4 Comments

 1. M-am amuzat copios, mai ales cand i-am povestit unui amic pakistanez despre stire si raspunsul lui a fost: “hei, fratele meu are diploma de la astia!!”

  Like

  1. Ciudat. Toate stirile pe care le-am citit pe tema asta sustineau ca Axact nu isi ofereau serviciile in Pakistan.
   Un fel de “onoarea hotului” – care nu fura la el in cartier.
   Bine, in lumea de azi, cand un site e accesibil de oriunde din lume (mai putin China sau Coreea de Nord, poate), e putin probabil sa nu fi existat victime de peste tot.

   Like

   1. Citeam postarea ta fix cand o fost pakistanezul pe la noi, el asa o zis, ca firma era cunoscuta si ca stie multi cu diplome de la ei. Dar acum nu stiu ce sa zic, o fi exagerat ca sa se dea interesant..

    Like

    1. Foarte probabil sa aiba dreptate.
     Pakistanul e tara mare, engleza e una din limbile oficiale, nu vad de ce n-ar avea clienti si de la ei. Chiar formularea din articole era mai degraba ambigua “se pare ca firma nu oferea serviciile sale direct conationalilor”. E mai degraba vina mea pentru ca am pus prea multa valoare pe niste informatii neclare din articole. 🙂

     Oricum, se pare ca investigatia jurnalistica a inceput de la observatii ale pakistanezilor, americanii furati nu prea pusesera totul cap la cap pana atunci. Si singurul ziar (englez) care incercase sa faca o legatura intre corporatie si fabricile de diplome a fost speriat cu avocati scumpi… Adica fara oameni corecti din Pakistan nu s-ar fi obtinut mare lucru.

     Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s