De Hogeweyk – un nursing home-comunitate din Olanda pentru pacienti cu dementa

Pentru cine nu are chef sa vada 20 de minute de mini-reportaj:

E practic un mini-cartier al oraselului Weesp, aflat la sub 50 minute cu autobuzul de centrul Amsterdamului. De afara nici nu-ti dai seama ca e un nursing home. Poza de pe google maps:

Screen shot 2015-05-29 at 12.57.00 PM

Are cu totul 12.000 mp, 23 case, 1 teatru, 1 restaurant, 1 cabinet medical si 1 supermarket. Plus o galerie si niste sali de conferinte. A fost inaugurat in 2009. A costat 19,3 milioane euro, din care 1,5 milioane de euro au fost donatii.

357A_Hogeweyk_02b curte interioara

E interesant cum mai castiga niste bani: oricine poate manca la restaurant, scolile locale folosesc teatrul, artistii locali folosesc galeria, diferite firme inchiriaza salile de conferinte.

De_Hogeweyk_24

Aici locuiesc 152 de locuitori – pacienti, cu varsta medie de 83 de ani, cate 6-7 intr-o casa + 1-2 ingrijitori. In total, sunt aproximativ 250 de persoane angajate (+ voluntari) care lucreaza pentru acest nursing home – comunitate.

Costul lunar pentru casa lor nationala de asigurari de sanatate este de aproximativ 5000 euro/locuitor + anumite sume (mici) platite catre un asigurator privat. Spre comparatie, in UK o saptamana de Nursing Home Care (residential + nursing) costa in jur de 750 – 850 lire.

Nursing home-ul are ceva rezultate: pacientii pastreaza cat de cat o aparenta de normalitate a vietii lor, sunt mai in forma, fac diferite activitati normale si iau mult mai putine medicamente. La asta ajuta putin si felul in care sunt construite casele, interiorul fiind amenajat in 7 stiluri diferite (crestin, indian, bogat, cultural, urban, traditional si placut).

De_Hogeweyk_21 De_Hogeweyk_22

De_Hogeweyk_18

M-a amuzat faptul ca pot comanda orice de la supermarket, dar daca fac cumparaturi aiurea, niste angajati le vor duce ulterior la loc.

De_Hogeweyk_16

Poze luate si de pe site-ul casei de arhitectura care a facut planul pentru Nursing Home.

Articole despre De Hogeweyk aici, aici si aici.

Cat castiga un asistent medical de geriatrie aici (Verzorgende individuele gezondheidszorg)? Dintr-un anunt de angajare valabil anul asta: Maximum 2480 euro/luna (brut), la 36 ore lucrate/saptamana + un bonus de final de an de 5,7% din salariul brut. Plus ceva bonus pentru transport pentru cei care locuiesc mai departe.harta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.