Internetul e infestat cu… trolli

Sau postaci, pe romaneste. šŸ™‚

troll

Mai tine minte cineva clipul ala cu propaganda ieftina – dar adaptata la secolul 21 cu rusii mandri de apelativul de ocupant si de istoria lor “glorioasa” de cuceritori?

Genul asta de propaganda a fost doar un pic mai vizibil. Culmea e ca e posibil (dar putin probabil) sa fi fost vorba de un proiect independent – lipsit de fonduri de sus.

Exista insa mici armate de troli platiti, a caror finantare e obscura si care sunt pastrati in necunostinta de cauzaĀ chiar de catre cei care ii platesc sa deverseze rahat pe orice uliță virtuala a internetului.

Articolele demascatoare – cum ar fiĀ cel the Guardian (“Salutin’ Putin“), din Der Spiegel (“Paid as a Pro-Kremlin Troll“) si mai noul articol din NY Times (“The Agency“) – nu fac decat sa prezinte o mica parte a realitatii, una prea usor de descoperit.

Daca te uiti pe orice site de stiri din strainatate, te crucesti cat de repede apar vanjnici aparatori ai politicii agresive a Rusiei in Ucraina dupa orice articol critic la adresa Rusiei.

Nu exista site care sa nu fie bombardat cu comentarii de genul asta, care vor sa dea impresia de “curent de opinie” pro-rus.

Der Spiegel, Die Welt, The Guardian, The Independent, CNN, BBC, Le Monde, Le Figaro, Foreign Policy, NY Times, Washington Post (dintre ziarele si revistele pe care le mai citesc eu) sunt in egala masura afectate.

Daca stai sa te gandesti, iti dai seama cu oroare de faptul ca sigur exista si o armata a trollilor care sunt pro-vest. Bine, e probabilĀ sa fie mai robotizata armata asta, pentru ca asa exista mai putini oameni care ar povesti ceea ce fac.

Acum… locuim intr-o lume interconectata si e usor pentru oricine sa-si exprime o opinie, indiferentĀ de cat de extremist sau normal ar fi el. Deci e clar ca vor exista si oameni care vor gandi la fel ca trollii. Ceea ce ai putea numi troll-independent. Cei care stiu ei mai bine decat restul lumii, raspandesc teorii ale conspiratiei, ignora logica sau dovezile (in orice domeniu) si care polueaza orice discutie cat de cat normala.

DarĀ cat din ceea ce gandesc ei este bazat pe logica lor si cat este bazat pe ceea ce ii spune mass-media (vanduta sau nu) sa creada?

Problema e ca genul asta de derapaje siĀ deturnare a discutiilor publice (din ceva cat de cat realist in niste discutii in limite ideologice dictate de sus) nu face decat sa distruga credibilitatea internetului ca sursa de conversatie. Orice idee contra celei majoritare poate fi usor ignorata pentru ca vine de la un troll, orice nehotarat/credul poate fi usor manipulat in a inghiti pe de-a-ntregul ceea ce spune un manipulator de undeva de departe.

Era liberatii de exprimare, in care poti spera intr-o aducere laolalta a tuturor vocilor si natiunilor si la o intelegere intre popoare pare sa fie deturnata fara drept de apel spre manipulare ieftina a maselor spre obtinerea unui scop anume.

Si nu e totul limitat la politica statala.

Firmele mari si mici isi creeaza atat de usor “un curent de opinie favorabil” doar pentru a reusi sa vanda mai mult si pentru a avea profituri mai mari.

Politicienii mari si mici au echipe intregi de oameni pregatiti sa repete la nesfarsit aceleasi mesaje scurte si tampite despre cat de buni sunt ei si cat de rai sunt ceilalti.

Exemplul cel mai vizibil pentru romani este din campaniile electorale, cand brusc se populeaza orice forum, blog, site de stiri si apar tot felul de comentatori care nu aveau nici o treaba cu acel site pana nu demult.

Daca esti curios sa vezi cum e viata unui troll roman, vezi articolul asta al lui Vlad Ursuleanu de la Casa Jurnalistului (pe vremea cand lucra si pentruĀ RL).

Un articol care prezinta o mica parte din universul postacilor pro-Udrea sau pro-Dan VoiculescuĀ aici.

Sa nu uitam ca Tolontan afirma acum cateva luni ca procurorii DNA ar fi ajuns la concluzia ca Elena Udrea isi platea postacii din bani deturnati de la buget. E amuzant sa citesti comentariile la articolul ala, in care e foarte probabil sa se fi strecurat niste… postaci.

M-a amuzat un post al baietilor de la LaColtulStrazii, in care postau o discutie cu un postac nemultumit ca era banat.

Si uite asa duci in derizoriu libertatea de exprimare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s