Radiologie interventionala – SIRT vs TACE

2 tratamente relativ recente si foarte hi-tech de tratament al cancerului (in special hepatic).

Radioterapie interna selectiva (SelectiveInternalRadioTherapy)

Chemoembolizare  transarteriala (TransArterialChemoEmbolisation)

Informatii despre TACE: este o procedura terapeutica ce utilizeaza injectarea de lipiodol si medicament chimioterapeutic în artera hepatica, urmata apoi de embolizarea cu particule gelatinoase absorbabile. Tumorile hepatice primesc sange oxigenat predominant arterial (fata de restul ficatului, care primeste prin sistemul venei porte) ceea ce le face susceptibile la acest tip de procedura. Urmeaza concentrarea chimioterapeuticelor predominant in tesutul tumoral fata de cel normal. Utilizarea anumitor agenti chimioterapeutici permite utilizarea de doze crescute cu efecte adverse sistemice scazute. Necroza tumorala obtinuta este incompleta în 62-90% din cazuri, de aceea rezectia hepatica secventiala este recomandata ulterior.

Informatii despre SIRT: este o combinatie între embolizare si iradiere. Milioane de sfere radioactive microscopice sunt administrate printr-un cateter in artera hepatica. Acestea ocluzioneaza ramurile mici ale arterei hepatice ce alimenteaza cu sange tesutul metastatic, ducand la moartea acestuia si reducerea dimensiunilor tumorii – ceea ce poate s-o faca rezectabila chirurgical.

Un studiu de tip review sistemic al literaturii facut de Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire (NICE) din UK rezuma eficacitatea lor astfel:
Pacientii tratati cu SIRT par sa traiasca ceva mai mult decat cei tratati cu TACE si au un raspuns ceva mai bun al bolii. Singura problema… tratamentul pare sa aiba majoritar efecte temporare, nu e curativ (cu exceptia cazurilor rare in care duce la rezectie sau transplant hepatic).

Oricum, e mai bine decat nimic.

Acum 2 ani, starea de sanatate a tatalui meu se inrautatea. Tumora de cap de pancreas se marea (dupa niste luni in care raspunsese cat de cat ok la chimioterapia standard cu Gemcitabina/Capecitabina si apoi cu Cisplatin). Era chiar inainte de ultima sa internare, cand suspiciona medicul lui oncolog o metastaza hepatica. Fostul meu coleg de liceu, ajuns Medic oncolog intre timp, mi-a zis atunci ca poate ar mai avea vreo sansa daca il putem inscrie la vreun centru care ar face vreo procedura de radio-oncologie interventionala, dar ca habar-n-are sa-mi spuna ce sanse ar mai avea tatal meu. L-am internat, pana la urma am decis cu totii ca n-are sens sa il mai chinuim in ultimele sale luni de viata. S-a stins la 3 luni dupa asta.

Atunci habar-n-aveam unde am fi putut sa mergem pentru un asemenea tratament. Oricum, privind in urma, cred ca tipul de tumora al tatalui meu oricum nu il califica pentru acest tip de tratamente, care sunt mai degraba rezervate pentru cei cu cancer (local sau, daca inteleg bine, metastaza) hepatic…

Oricum, de pe site-ul CNAS am gasit aceasta lista cu institutii care fac radiologie interventionala cu embolizare (de SIRT nu am gasit nimic clar).

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară “Hemodinamic” Bucureşti

Institutul Regional de Oncologie Iaşi

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava

Spital Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucuresti

Institutul Clinic Fundeni

S.C. SANADOR SRL

Nu stiu cat de adusa la zi este lista

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.