Plamanii (si alte organe) pot fi acum “tinute in viata” intre recoltare si transplant

Avans tehnologic in domeniul transplantului de plamani: cu ajutorul unui Sistem de Ingrjire a Organelor (OrganCareSystem), organele pot fi tinute intr-un mediu steril, cald si perfuzate, utilizand nutrienti, respirand, batand (daca e inima), practic “traind” ca intr-un organism uman.

Totul se face cu o masinarie din asta, de la Transmedics, care o sursa de oxigen, o pompa pentru circularea sangelui in organ, senzori pentru monitorizarea in timp real a anumitor parametri ai organului, “camera” sterila speciala pentru pastrarea organului plus spatiu pentru solutiile perfuzabile folosite pentru a pastra organul in viata.inima intr-o cutie

Cum arata niste plamani care respira asa?

plaman transmedics

Cat costa o masinarie din asta? Pe un site am gasit vehiculata o suma de 150.000$ pentru masina in Canada sau 35.000 euro/transplant efectuat in Europa cu ajutorul unei asemenea masini (un fel de leasing operational?).

Ca mici informatii despre procedura: exista transplanturi de un plaman sau de ambii plamani. Rejetul de transplant cronic apare la un procent insemnat din beneficiari (in SUA: in primul an post-transplant la 7,9% dintre primitori, la aproximativ 43% dintre toti primitorii in viata la 5 ani). Rejetul se manifesta prin bronsiolita obliteranta (sau, rar, prin arterioscleroza).

Rejetul NU este principalul motiv al mortii pacientilor cu transplant de plamani ci… infectia. Printre alte cauze ale mortii sunt: cauze respiratorii (ARDS, PE, insuficienta respiratorie), probleme cardiovasculare/cerebrovasculare si… cancerul.

Supravietuirea medie a pacientilor cu tranplant de plaman este de 5,3 ani (in 2012).

Un rol important in supravietuirea scazuta a pacientilor il are tratamentul constant cu medicamente imunosupresoare, fara de care am avea rejet acut rapid post-transplantare.

Multe alte statistici din SUA aici.

Primul transplant de plamani din SUA facut cu plamani pastrati in viata in felul asta:

Aici un articol interesant despre povestea unui transplant care a folosit o inima din asta pastrata in viata “intr-o cutie”. Si un scurt video-stire despre un transplant de inima facut asa.

Advertisements

2 Comments

  1. Ce plamani frumosi au gasit astia!(ori am vazut eu prea multi cu patologii si nu sunt obisnuita cu frumusetea lor naturala:)))asa-i ca sunt superbi? Bine,si inima E superba but i’m just a romantic:))(o indragostita de organe:))))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s