Plamanii (si alte organe) pot fi acum “tinute in viata” intre recoltare si transplant

Avans tehnologic in domeniul transplantului de plamani: cu ajutorul unui Sistem de Ingrjire a Organelor (OrganCareSystem), organele pot fi tinute intr-un mediu steril, cald si perfuzate, utilizand nutrienti, respirand, batand (daca e inima), practic “traind” ca intr-un organism uman.

Totul se face cu o masinarie din asta, de la Transmedics, care o sursa de oxigen, o pompa pentru circularea sangelui in organ, senzori pentru monitorizarea in timp real a anumitor parametri ai organului, “camera” sterila speciala pentru pastrarea organului plus spatiu pentru solutiile perfuzabile folosite pentru a pastra organul in viata.inima intr-o cutie

Cum arata niste plamani care respira asa?

plaman transmedics

Cat costa o masinarie din asta? Pe un site am gasit vehiculata o suma de 150.000$ pentru masina in Canada sau 35.000 euro/transplant efectuat in Europa cu ajutorul unei asemenea masini (un fel de leasing operational?).

Ca mici informatii despre procedura: exista transplanturi de un plaman sau de ambii plamani. Rejetul de transplant cronic apare la un procent insemnat din beneficiari (in SUA: in primul an post-transplant la 7,9% dintre primitori, la aproximativ 43% dintre toti primitorii in viata la 5 ani). Rejetul se manifesta prin bronsiolita obliteranta (sau, rar, prin arterioscleroza).

Rejetul NU este principalul motiv al mortii pacientilor cu transplant de plamani ci… infectia. Printre alte cauze ale mortii sunt: cauze respiratorii (ARDS, PE, insuficienta respiratorie), probleme cardiovasculare/cerebrovasculare si… cancerul.

Supravietuirea medie a pacientilor cu tranplant de plaman este de 5,3 ani (in 2012).

Un rol important in supravietuirea scazuta a pacientilor il are tratamentul constant cu medicamente imunosupresoare, fara de care am avea rejet acut rapid post-transplantare.

Multe alte statistici din SUA aici.

Primul transplant de plamani din SUA facut cu plamani pastrati in viata in felul asta:

Aici un articol interesant despre povestea unui transplant care a folosit o inima din asta pastrata in viata “intr-o cutie”. Si un scurt video-stire despre un transplant de inima facut asa.

Advertisements

2 thoughts on “Plamanii (si alte organe) pot fi acum “tinute in viata” intre recoltare si transplant

  1. Ce plamani frumosi au gasit astia!(ori am vazut eu prea multi cu patologii si nu sunt obisnuita cu frumusetea lor naturala:)))asa-i ca sunt superbi? Bine,si inima E superba but i’m just a romantic:))(o indragostita de organe:))))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s