Poti sa mori de la o supradoza cu oxacilina?

Pornim de la stirea urmatoare, luata de pe facebook, unde un om care (culmea) vrea sa promoveze stiinta si secularismul in Romania comenta (vrand sa para destept)

“Ilustrare tragi-comica a catastrofei din invatamintul romanesc. O eleva a picat Bac-ul si a vrut sa se sinucida cu “o mina de pastile”. A luat… oxacilina! Probabil ca nu i-a trecut prin cap sa citeasca prospectul sau, daca a facut-o, nu a inteles nimic. Oxacilina (un antibiotic banal) te ajuta sa te sinucizi la fel cum aspirina poate fi folosita pe post de anticonceptional – tinindu-le strins; pe trahee pe prima, intre genunchi pe cea de a doua.”

Pentru cine nu vrea sa faca click pe linkul de mai sus, o fata din Tg-Jiu a luat 10 pastile de oxacilina pentru ca nu a luat BAC-ul.

La prima vedere, pare ca omul cu pricina nu greseste. Asta daca ignoram faptul ca ia in deradere disperarea unui alt om…

Atata doar ca am fost curios si m-am uitat pe prospectul cu pricina. Prospect oxacilina 250 mg. pastilaProspect 2.

Amandoua mentioneaza riscul de reactii alergice drept frecvent (al 2lea zice la 0,7-10% din bolnavi) si posibilitatea scazuta a unui soc anafilactic. Relativ normal (des intalnit) pentru peniciline. Al doilea mentioneaza cazuri de hepatotoxicitate (manifestata prin cresterea enzimelor hepatice, greata, varsaturi, febra). Sunt mentionate si efecte adverse hematologice.

Biodisponibilitatea sistemica este relativ scazuta – cam 30% din medicament ajunge prin absorbtie intestinala in circulatia sanguina. Deci o doza mare p.o. nu e chiar asa de periculoasa ca o doza mare i.v.

Exista mai multe referinte in literatura medicala care spun ca dozele mari de oxacilina i.v. pot produce o hepatita acuta – dar care se vindeca de la sine, o data ce se intrerupe administrarea de oxacilina. 1 si 2 (ca sa dau 2 exemple usor accesibile)

Acum… ce pot sa zic. In principiu, riscul de moarte pare relativ scazut, chiar la ingerarea unei doze mari. Se va simti (in cel mai rau caz) rau cateva zile/saptamani (din cauza afectarii posibile a functiei hepatice), dar va supravietui.

Pe de alta parte, daca se stia cumva sensibila/alergica la penicilina… situatia se schimba. Poti muri rapid dupa un soc anafilactic. In cazul asta, e posibil ca fata sa fi fost prea desteapta pentru binele ei…

Citez din Farmacologia lui Ion Fulga:

Reactia alergiea nu apare la primul contact cu medicamentul, dar la acest prim contact se produce 0 sensibilizare generatoare de anticorpi. La un nou contact, de obicei dupa o latenta de 7-14 zile, daca anticorpii sunt in exces, se produce 0 reactie alergica. Alergia se mentine perioade lungi de timp, cel mai adesea toata viata persoanei respective.
Alergia la medicamente este incrucisata pe grupe chimice de medicamente, o persoana alergiea la un medicament fiind adesea alergiea la mai multi produ~i inruditi structural cu medicamentul respectiv. Astfel 0 persoana alergica la o penicilina poate sa fie alergica la toate penicilinele,

Asta ca sa nu mentionez faptul ca oxacilina poate provoca convulsii – care nu stii niciodata cum te pot afecta.

Eu as zice ca e putin probabil sa mori de la o supradoza de oxacilina, dar riscul exista.

Si m-as bucura ca fata in cauza nu a citit niciodata pe undeva despre paracetamol (eventual pe prospectul sau), pentru ca atunci i-ar fi reusit aproape sigur tentativa… si o viata irosita asa e un lucru teribil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s