(aparent) NU e nevoie tot timpul de dezinfectia locului de electie pentru injectiile SC sau IM!

Atentie – doar la IM si SC (si ID), dar la injectii IV ramane necesar. Sau, mai precis, nu exista studii care sa arate ca NU e necesar. ­čÖé

Daca spun chestia de mai sus la examenul de peste 1 luna sau la orice interviu/examen pentru un post in spital, voi fi dat afara (foarte probabil) cu suturi in fund. E unul din pasii de baza pe care ni-i preda scoala atunci cand ne invata tehnicile injectiilor*.

Atata doar ca Medicina bazata pe dovezi spune ca acest lucru este inutil. Am ajuns sa imi pierd 2 ore din viata in cautarea de studii si documente cat mai oficiale dupa ce mi-au picat ochii pe un link de pe Irish Nurses and Midwives Association (un fel de OAMMR irlandez), in care sunt prezentate concluziile mai multor studii din ultimii 30 de ani, care pun sub semnul intrebarii necesitatea dezinfectiei pielii inaintea injectiilor intramusculare.

Cu toate acestea, desi exista mai multe studii care arata ca, in conditii spitalicesti, injectii IM repetate (de ordinul miilor) nu au produs nici o infectie, concluziile articolului in sine sunt neclare.

In caz de infectie nosocomiala (in special una cu staphylococcus aureus sau streptococcus pyogenes beta haemolytic care “traiesc” pe piele si sunt patogeni), ar fi destul de dificil sa se demonstreze intr-un tribunal ca infectia NU┬ás-a produs prin nerespectarea protocolului local (daca acesta cere dezinfectia locala inainte de administrarea injectiei IM/SC).

Intr-un final, intr-un ghid de administrare a injectiilor IM/SC pentru copii, mentioneaza:

  • Skin disinfection is not required ÔÇô use soap and water if necessary. Children who are immunosuppressed do require skin disinfection. Allow the chlorhexidine/alcohol swab 40 seconds to dry prior to injection

Deci e importanta dezinfectia la pacientii imunocompromisi (asta desi studiile mentionate in articol sunt facute pe diabetici, care nu sunt chiar cei mai imunocompetenti pacienti).

World Health Organisation, intr-un buletin al sau din 2003 privind Controlul cel mai bun al infectiilor pentru injectiile ID/IM si SC spune negru pe alb ca pielea vizibil murdara sau infectata trebuie spalata, dezinfectia pielii curate a unui pacient inainte de o injectie este inutila. Recomandarea vine din cauza ca studiile (vechi de zeci de ani) arata ca ar fi introduse prea putine bacterii printr-un ac pentru a produce o infectie si pentru ca dezinfectia cu alcool (standardul in spitale) este insuficienta pentru a elimina flora bacteriana de pe piele, din cauza unui timp limitat de contact. Studii aici:

Screen shot 2015-07-13 at 10.50.53 AM

Pe de alta parte, si WHO zice ca, desi beneficiile par a fi neclare, protocoalele care permit o “pregatire”┬áriscanta a pielii POT FI PERICULOASE. Deci, daca se alege stergerea cu antiseptic, se recomanda un tampon steril, de unica folosinta, nu bilute de vata (mai ales NU bilute umezite in spirt, cum am vazut eu) stocate intr-un container pentru┬áutilizare repetata – care pot fi sursa de infectie!

Intr-un review al literaturii facut in 2005 de NHS Scotia (parte din NHS britanic), concluziile sunt ca pentru injectiile ID, IM si SC: pielea trebuie curatata cu sapun si apa daca este murdara si ca nu exista dovezi clare pentru utilizarea de dezinfectant (alcool). Daca pielea este, totusi, dezinfectata, aceasta trebuie facuta cu un tampon cu alcool medicinal pentru minim 30 de secunde, urmat de minim 30 de secunde pentru a lasa sa se usuce alcoolul pe piele. Aparent, concluziile lor erau┬á“in line with standard practice guidelines“.

Cu ocazia asta mi-am mai repetat si niste concepte de practica despre injectiile IM/SC.

Lectii pentru acasa?

  • intotdeauna verifica si respecta┬áprotocolul local pentru protectia pacientului de┬áinfectare.
  • atentie la utilizarea de tampoane de vata pre-pregatite (mai bine pregatite pe loc, decat dinainte). Ideal e sa se foloseasca tampoane sterile, preambalate, de unica folosinta.

  • atata timp cat pielea e curata si pacientul nu e imunocompromis, e mult mai important sa respecti regulile de utilizare a acelor si seringilor de unica folosinta (si a fiolelor de medicamente) decat dezinfectia locului injectiei. Ca sa fiu sincer, atata timp cat dezavantajele sunt mici – prefer sa bifez SI┬áo etapa┬ánu neaparat necesara in pregatirea injectiei, pentru linistea mea.

  • asa cum mai citisem, se pare ca prezenta alcoolului pe locul injectiei produce mare parte din senzatia de durere pentru pacienti. Daca e lasat sa se usuce (dupa o aplicare deloc scurta – 30 s), scade incidenta durerii.

  • tot la practica clinica, as mai nota faptul ca strainii nu recomanda injectarea a mai mult de 3 ml de medicament IM. Mai precis, in pulpa (rectus femoris sau vastus lateralis) se administreaza maximum 2 ml, in fund (gluteus maximus – cadranul superoexterior) maximum 3 ml, iar in deltoid se administreaza maximum 1-2 ml de medicament (in special vaccinuri si medicamente neiritative. Atentie la deltoid: ca reper anatomic se poate folosi axila – nu injecta mai jos de nivelul┬áaxilei pentru a fi sigur ca o faci┬áin deltoid!

injectii im

Bonus: o diagrama pentru locul de injectie ventrogluteal:

ventrogluteal

Si o┬ádiagrama pentru injectia “in Z”, pentru cine nu e sigur cum se face (tehnica pe care o recomanda pentru orice injectie IM in m. dorsogluteal):

injectia in z

Drepturi imagini: WHO si INMO

*Citez din proceduri de Practica pentru Asistenti Medicali Generalisti, ghid elaborat de Ministerul Sanatatii:

Pentru injectie intramusculara:

Preg─âtirea materialelor:

  • seringi sterile de capacit─â┼úi corespunz─âtoare volumului de injectat; – ace sterile etalon de 19-22 mm. grosime, lungi de 5-10 cm.; – solu┼úii antiseptice; – comprese de tifon / tampoane de vat─â; – m─ânu┼či de unic─â folosin┼ú─â (op┼úional); – t─âvi┼ú─â renal─â; – containere speciale pentru colectarea materialelor.

Efectuarea procedurii

  • se spal─â m├óinile; – se monteaz─â acul la sering─â folosind tehnica aseptic─â; – se ├«ndep─ârteaz─â capacul acului prin trac┼úiune; – se scoate aerul; – se dezinfecteaz─â locul ales; – se ├«ntinde pielea folosind m├óna nedominant─â; – se introduce rapid acul ├«n ┼úesut ├«n unghi de 90┬░ ┼úin├ónd seringa ├«n m├óna dominant─â ├«ntre police ┼či celelalte degete; – se fixeaz─â amboul seringii ├«ntre policele ┼či indexul m├óinii nedominante; – se aspir─â ├«ncet tr─âg├ónd pistonul ├«napoi cu m├óna dominant─â pentru a verifica pozi┼úia acului; – se schimb─â pozi┼úia acului dac─â se aspir─â s├ónge; – se injecteaz─â lent solu┼úia ├«n ┼úesutul muscular, c├óte 10 secunde pentru fiecare ml solu┼úie; – se extrage rapid acul adaptat la sering─â fix├ónd amboul; – se arunc─â acul necapi┼čonat ├«n container; – se maseaz─â locul injec┼úiei cu un tampon cu alcool exercit├ónd o u┼čoar─â presiune; – se ajut─â pacientul s─â se ├«mbrace, s─â adopte o pozi┼úie comod─â; – se evalueaz─â locul injec┼úiei dup─â 2-4 ore de la administrare, dac─â este posibil; – se reorganizeaz─â locul de munc─â; – se spal─â m├óinile; – se noteaz─â┬áprocedura ├«n Fi┼ča de proceduri

La injectia SC, acelasi ghid enumera cam aceiasi pasi (se schimba, evident, locurile de electie, acele si seringile si procedura – pentru a lua in calcul tipul┬ádiferit de tesut in care se face injectia). Din nou, se mentioneaza┬áse dezinfecteaz─â locul ales, se las─â s─â se usuce; Apare┬ási avertizarea┬ánu se dezinfecteaz─â zona cu alcool ├«n cazul injec┼úiei cu insulin─â sau se las─â s─â se evapore ├«nainte de injectare;

La injectiile ID se schimba pasii un pic (din nou, pentru a lua in calcul tipul diferit de tesut unde se face injectia si cerintele diferite ale acestui tip de injectie), dar exista mentiunea┬á– se dezinfecteaz─â zona aleas─â; combinata cu avertizarea┬ánu se vor folosi, indiferent de scop, solu┼úii antiseptice care coloreaz─â pielea ┼či mascheaz─â reac┼úia local─â. Deci betadina┬áe exclusa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.