Ce se intampla cand o asistenta medicala incurca 2 perechi de gemeni intre ei?

Exact ce ai crede: 2 familii cresc cate 1 copil care nu e al lor pentru cateva zeci de ani.

La sfarsitul lui 1988, 2 perechi de gemeni se nasteau prematur in 2 orase diferite din Columbia. Unii in regiunea mai saraca Santander, altii intr-o clinica din Bogota. Cei din provincie sunt transferati in clinica mai bine dotata din capitala, unde incurcatura se petrece. De aici, cei 4 baieti cresc incurcati pentru 25 de ani, convinsi ca sunt gemeni fraterni (dizigoti), nu gemeni din acelasi ovul (monozigoti).

2 perechi de gemeniSi, pentru ca viata bate filmul, cei 4 reusesc sa se intalneasca printr-o serie de intamplari fericite si… minunea retelelor sociale.

N-o sa stric tot articolul pentru cine e curios, doar vroiam sa adaug ca, in afara de povestea de Hollywood, cazul asta are si implicatii foarte interesante pentru genetica, in special pentru cercetarea in domeniul epigeneticii. Adica influenta pe care o au factorii de mediu asupra celulei si felul in care activeaza si inactiveaza acestia anumite gene.

Cercetarile pe gemeni sunt foarte utile in genetica – pentru ca se pot cuantifica diferentele din viata acestora si efectul lor asupra sanatatii lor (si psihicului si nu numai). Gemenii de genul acesta (separati 25 de ani) sunt foarte greu de gasit si pot fi folositi ca brat blind al unei cercetari – nestiind ca sunt gemeni, nu pot influenta cu nimic voit anumite date ale cercetarii.

Articolul intreg este aici.

Drepturi imagini: NYTimes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.