Recapitulare pentru examenul de final de scoala de asistent medical (1)

Inutil sa mentionez – unele dintre postarile mele din urmatoarea perioada nu vor avea nici un sens pentru prea multa lume (mai putin cei care trec sau vor trece prin examenul asta).

Nu o sa fie vreo inlantuire clara de materie, doar lucruri pe care mi le-am notat in timp ce rezolvam exercitii pentru examen. Toate sunt considerate drept “corecte” de catre manuale, unele sunt verificate de catre mine si in alte surse decat manualele noastre. Unele e posibil sa fie informatii perimate, dar, dpdv al suportului bibliografic, sunt corecte “pentru examen”.

Dispneea matinala e determinata de astmul bronsic. Cea vesperala de astmul cardiac.

Menopauza poate fi responsabila pentru stari de insomnie.

Hipertermia poate fi cauzata de tulburari metabolice. Cred ca e vorba de hipertermie maligna.

Enurezisul este emisia involuntara de urina in special in timpul somnului (dar poate fi si diurn sau mixt) si apare la indivizii care se presupune ca se pot “tine”.

Hemiplegie – paralizia unei jumatati LATERALE a corpului; Paraplegie – paralizia ambelor membre inferioare; tetraplegie – paralizia celor 4 membre; diplegie – paralizia marcata a membrelor inferioare (dar sunt afectate si cele superioare); monoplegia afecteaza 1 singur membru; triplegia afecteaza 2 membre + unul (de regula, revine controlul asupra celui de-al patrulea in urma recuperarii medicale). Pentru a fi corecti, Plegia e mai grava decat Pareza (care se refera mai degraba la pierderea totala sau partiala a functiilor motorii)

hemiplegie

La pronatie palma e indreptata in jos, la supinatie e indreptata in sus.

Tahipnee vs. Polipnee: ambele sunt respiratii cu frecventa cerscuta, tahipneea presupune un volum respirator normal sau crescut, polipneea are un volum respirator scazut (respiratiile alea dese NU iti ofera suficient oxigen).

Dispnee Bouchut – polipnee cu 40-50 respiratii pe minut, expiratie scurta si inspiratie lunga (respiratie INVERSATA). Apare la copii cu BP sau astm.

Respiratie Biot – apnee care intrerupe perioade de respiratie normala (probleme cerebrale, meningite) Poate aparea in AGONIE, dar atunci mai degraba intalnim respiratia ataxica, ce presupune respiratie total neregulata + apnee.

Respiratie Cheyne-Stokes (periodica) – oprire a respiratiei, crestere pana la un maxim, descrestere, oprire a respiratiei. Apare la copii, adulti (ischemie, procese degenerative), dupa medicamente care deprima centrii respiratorii. Seamana in manifestari cu sindromul Pickwick de la obezi, dar NU e acelasi lucru.

Respiratie Küssmaul (acidotica) – in acidoze metabolice, amplitudine crescute, frecventa normala, crescuta sau scazuta, IN 4 TIMPI (expir, pauza, inspir, pauza)

740BreathingPatterns

Pozitiile pacientului: decubit dorsal (pe spate), decubit lateral, decubit ventral (pe burta), pozitia ginecologica (are variatii: joasa si ridicata), pozitia Trendelenburg (decliva, capul e mai jos decat picioarele), pozitia Trendelenburg inversata (procliva, capul e mai sus decat picioarele), pozitia Fowler (sau semisezanda, pacientul sta pe spate, dar i se ridica partea superioara a corpului, pana la mai putin de 90 grade, cu perne sau cu intreg patul), pozitia sezand (in pat +90 grade sau pe marginea patului cu picioarele atarnand – sprijite), pozitia genupectorala (cu variatia Jackknife in engleza – soldurile ridicate, capul si picioarele sunt in jos, pacientul formeaza un fel de V invers, cu varful fiind fundul).

Alexia este incapacitatea de a intelege cuvinte scrise.

Pacientul cu holera are intre 80 si 100 de scaune pe zi. Cel cu dizenterie are “doar” 20-30 scaune pe zi. La enterocolita avem 3-6 scaune pe zi.

Organul principal al termogenezei in etapa de stationare (whatever that means) este ficatul.

Aspectul rosu, congestionat este caracteristic in pneumonie pe jumatatea fetei de pe partea plamanului afectat.

Descuamatia – indepartarea celulelor cortnoase din EPIDERM. Excoriatia = leziune a pielii (stratul superficial).

Vezicula are continut clar/galbui, pustula are continut purulent

Hematemeza – vomica cu sange (zat de cafea). Hemoptizie – tuse cu sange. Hematochezie – sangerare rectala (colon sau intestine in general). Rectoragie – sangerare din rect. Melena – scaun cu sange (negru, partial digerat)

Advertisements

12 Replies to “Recapitulare pentru examenul de final de scoala de asistent medical (1)”

  1. Ma bucur ca mai sunt utile cuiva.
   O sa revin cu cateva postari saptamana viitoare. Mai am cam 25 de boli + 1 update pentru partea de grile/intrebari si cam asta va fi materia super-comprimata pentru examene.
   3 ani de zile comprimati in cam 10 postari de 1000+ cuvinte. 🙂
   Desigur, o sa am si un post-rezumat pentru examene.

   Like

   1. Salut anul acesta termin si eu la Fundeni si tot asa am primit o culegere cu aceste variante intrebarea e daca sa invat de pe ele

    Like

 1. Daca ai sti cat de folositor imi este tot ce ai scris😊pt ex final….si ma ajuta sa inteleg planul de ingrijire pt ca niciodata nu puteam sa-l percep logic!!!multumesc

  Like

 2. multumesc ff mult god bless you imi esti de un mare folos avand in vedere ca anul asta.dau examenul final la postliceala sanitara.Dar am si eu o intrebare ce inseamna ,, diagnostic pozitiv,,? este un capitol din lucrarea de licenta.Ms

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.