Recapitulare examen (2) – Sonde si catetere

1 Fr (sau 1 Charriere) = 0,33 mm. 3 Fr = 1 mm.

Catetere pentru urologie.

Daca e un cateter cu balon, pe el scrie cu cat se umple (intre 10 si 30 ml pentru adulti, 3-5 ml pentru copii mici/copii).

Cateterele pot fi de latex (nu foarte rezistent, irita endoteliul, unii oameni sunt alergici – sunt aproape eliminate), latex siliconat (majoritatea, cu rezistenta de pana la cateva saptamani), silicon (mai scumpe, rezista mai mult timp in pacient) sau alte materiale (care ofera avantaje si dezavantaje, sunt intre cele de latex siliconat si cele din silicon).

Sonda cel mai des folosita ar fi cea Nelaton. In mod normal, este o sonda Nelaton-Catheter-Umaflow-cu capul bont sau taiat, cu 1-2 gauri inainte de acest cap. Simpla, fara balon. Daca are un balon la capat (pe care il umplem cu apa), care sa o ajute sa ramana in vezica urinara, ar trebui sa devina sonda Foley.

foleySingura problema e ca si sondele Foley au cap Nelaton (sau sunt numite asa), de aici o confuzie. In capul meu am ramas cu: sonda Nelaton NU are balon, dar o sonda Foley poate avea cap Nelaton. Tare, nu?

Tiemann – are capul intarit, ingust si rigid (de aici si problema – e cateter Tiemann sau cap Tiemann?), folosit pentru pacientii cu probleme la prostata, unde exista probleme la cateterizare. Poate produce accidente (sangerari, leziuni in uretra sau in prostata) in mainile inexperimentate.

Catetere folosite in special pentru hematurie sau postoperator sunt cateterele cu varfuri speciale: Delinotte (sau Mercier, indoit pentru a permite trecerea pe sub prostata), Couvelaire (sau “fluier”, faciliteaza pasajul de resturi din vezica), Dufour (un Couvelaire indoit, sau un Delinotte cu varf Couvelaire).

Mai avem cateterele de tip Malécot, care NU au balon la capat pentru fixarea in vezica, ci un cap care se flexeaza si formeaza o structura expandata, comparabila ca volum cu un balon (Foley). Nu e la fel de sigur ca un cateter Foley. Folosite mai des pentru nefrostomii (deci cateterizare percutanata). Exista variantele Casper si Pezzer (Casper are mai multe aripioare care se flexeaza, Pezzer are un fel de cap bulbos, autoretractabil)

Mai multe pe tema cateterelor urologice pe site-ul asta. Inutil sa mentionez faptul ca mai sunt multe alte tipuri de catetere.

sonde urologie

Alte sonde

Sonda Faucher – pentru lavaj gastric

faucher

Sonda duodenală Einhorn – sondaj duodenal şi alimentaţie artificiala. Noroc in a gasi o poza cu asa ceva. Din cate inteleg, arata cam ca sonda Lavin.

Sonda Lavin – gastro-duodenala. Pentru alimentarea pacientului. Poate fi dublu-lumen.

lavin

Sonda Blakemore (sau Sengstaken-Blakemore) cu dublu balonas -1 balonasblakemore pentru stomac, 1 balonas pentru esofag. Pentru hemostaza în hemoragia digestivă superioară prin ruptura varicelor esofagiene. Dupa ce ai vazut-o prima data montata pe un pacient, o tii minte. 🙂

sengstaken blakemore

Sonda in T Kehr – pentru drenaj biliar, probleme ureterale sau in alte cazuri (am citit ca ar putea fi folosita in nenumarate locuri).

sonda kehr T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.