Recapitulare examen (10) – diete, analize si altele

Regim dietetic pentru:

AVC: alimente cu putine grasimi, continut scazut de colesterol, putina carne rosie (procesata), fara alcool si fumat. Atentie la pacientii post-AVC ischemic sau cu FiA tratati cu anticoagulante orale cumarinice (Sintrom), trebuie sa fie atenti cate legume cu frunze verzi (spanac, varza, varza creata, salata etc.) + condimente (ghimbir, usturoi) + plante medicinale (ginseng, gingko biloba) consuma.

HTA si alte boli cardiovasculare: regim hiposodat, cu continut scazut de grasimi, colesterol; fara cafea, alcool, fumat

GASTRITA: fara condimente, cafea, ciocolata, alcool, fumat, afumaturi, lapte acru, prajeli, branzeturi fermentate, bauturi carbogazoase; regim hiposodat. 5 mese mici, regulate. Alimente lichide si/sau f. bine mestecate in crize.

ULCER GASTRIC: fara condimente, cafea, ciocolata, alcool, fumat, afumaturi, prajeli, branzeturi fermentate, bauturi carbogazoase. Continut scazut de proteine si grasimi, atentie la AINS. Niciodata mese cu mai putin de 2 ore inainte de intindere in pat. Mese bine mestecate. Cartofi, orez, supe usoare, banane (nu verzi), mere, carne usoara (pui, peste), salata, paine.

CIROZA: Dieta hiposodata, normocalorica, 3 mese + 2 gustari. Exista o teorie care spunea ca ar trebui ca pacientii cu ciroza sa manance putine proteine, deoarece prin metabolizarea proteinelor se produce azot (si dezechilibru uremic), care poate creste riscul de encefalopatie hepatica (uremica). Pentru moment, se pare ca aceasta teorie a fost discreditata si se recomanda alimentarea cu proteine (pentru ca pacientii cirotici sunt casectici si sufera de inapetenta oricum)

DIABET ZAHARAT: aici sunt foarte multe optiuni. Se poate face o combinatie de diete cu putini carbohidrati, cu index glicemic scazut si cu continut crescut de fibre alimentare. Low carb: salata, carne, oua, nuci, branza, fructe (in special cele din familia capsuni, afine, zmeura, mure); Indice glicemic scazut: indulcitori, continut un pic crescut de grasimi, proteine, fibre, legume, fructe, lactate

LITIAZA si COLICA BILIARA: regim cu continut scazut de grasimi (in crize 0, in rest continut scazut). O dieta saraca in folati, Mg, Ca si vit. C pare sa duca la litiaza biliara. Atentie ca dietele cu numar scazut de calorii sau la perioadele de infometare (post?) si alimentarea totala parenterala – pot duce la formarea de calculi biliari rapid.

LITIAZA RENALA: oxalica/ oxalati de Ca: scadem aportul de calciu, crestem aportul de alimente ce duc la absorbtia calciului, fara tomate, telina, sfecla, citrice, ciocolata

litiaza urica: multe vegetale, putine proteine, fara ridichi, fasole, mazare, ciuperci, ciocolata, conopida

litiaza fosfatica: regim hiposodat, fara branza, oua, legume uscate. Regim cu continut crescut de proteine si lipide.

HEPATITE: fara alcool (evident), cu continut redus de grasimi si zaharuri, regim hiposodat, normocaloric. Important sa existe in dieta: Lactate, cereale integrale, fructe si legume, proteine (carne, peste, soia, nuci, oua), suficiente lichide.

 • recoltare coagulograma: 0 alcool cu minim 7 zile inainte, aspirina oprita cu 3 zile inainte

Analize coagulare (cateva): Fibrinogen, TQ+INR, aPTT, TS, TC, TT, T fragilitate capilara (garou). Ultimele 4 nu prea se mai fac. TQ+INR si aPTT sunt utile preoperatoriu. (plus nr. de trombocite, evident). Cele care se recolteaza se iau (de regula) in vacueta cu capac albastru, cu anticoagulant citrat, in ratia 1 parte anticoagulant, 9 parti sange, se iau pe nemancate (à jeun) sau 4 h postprandial si preferabil ultimele, dupa eliberarea garoului. Cerintele depind si de datele laboratorului spitalului si de tipul de vacuete disponibile!

Important: Coagularea incepe cu cheagul primar, format din trombocite activate (care elibereaza si TF). Cascada coagularii e impartita (artificial, pentru a o intelege) in calea intrinseca si cea extrinseca. Ele sunt, de fapt, legate strans, nu independente. Cea extrinseca incepe la injuria tisulara, cand se elimina factor tisular (TF), care activeaza factorul VIII si impreuna activeaza factorul X. Cea intrinseca incepe la contactul de suprafata, se activeaza factorul XII si printr-o serie de activari in cascada, se termina cu activarea factorului X. Factorul X activat, impreuna cu factorul V activat formeaza protrombinaza, care activeaza protrombina in trombina. Aceasta reactiveaza alti factori din calea intrinseca (V si VIII), factorul XIII (cu rol in stabilizarea cheagului de fibrina), continuand reactia. Trombina activeaza si proteina C reactiva (cu rol in inhibarea reactiei). Trombina taie si fibrinogenul in fibrina. Fibrina, sub actiunea f. XIII formeaza o matrice rezistenta in jurul cheagului primar (al trombocitelor activate) – et voilà, cheagul final.

Pe masura ce cheagul se formeaza, se activeaza si factorii de control al cheagului, care culmina cu fibrinoliza si “distrugerea” cheagului. Rol important in asta au proteina C, TFPI, antitrombina si plasminogenul. Plasminogenul e activat de tissue plasminogen activator, t-PA, pe care il folosim in varianta sa artificiala la ditrugerea cheagurilor (in IMA, AVC s.a.), in medicamentele care se termina in -teplase (ex.: Tenecteplase = Metalyse).

Fibrinogen (valori normale: 200-400 mg), creste la infectii, inflamatii, tumori, si in sarcina; scade in hepatite si in coagulare intravasculara diseminata (se “utilizeaza”).

TQuick (sau timp de protrombina) + INR (international normalized ratio): importante pentru monitorizarea tratamentului cu cumaroli (warfarina, sintrom), care afecteaza factorii in care vitamina K are un rol important in “maturizarea” lor: X, IX, VII si II (eu tin minte cu 1972: 10, 9, 7, 2). Valori normale: 11,5-15 secunte (PT) si 0,8-1,2 (INR).

aPTT (activated partial thromboplastin time): important in monitorizarea efectului anticoagulant al heparinei (cu greutate moleculara mare, heparina “normala”). Folositor in evaluarea riscului hemoragic sau in detectarea anticoagulantului lupic. Valori normale: 26-32 s.

TS se masoara din lobul urechii (dezinfectie – stergere – incizie – cronometrare). Val. normale: 2-4 minute

TC se masoara din pulpa degetului (dezinfectie – stergere – incizie – lama cu ser – disc petri umed – cronometrare + basculare stanga-dreapta). Val. normale: 8-10 minute.

TT: recoltare; util in evaluarea tratamentului anticoagulant (heparina/non-heparina), cu fibrinolitice, in coagularea intravasculara diseminata. Val. normale: 15-25 s.

Buletin urinar: in mod normal are 11 parametri: pH, densitate, hematii, leucocite, acid ascorbic, urobilinogen, bilirubina, proteine, N, glucoza si corpi cetonici; + aspect (culoare, miros, transparenta) + sediment de urina

Analize in hepatite: AST, ALT, Bilirubina totala/directa, anticorpi antivirali (sau antigen) si biochimie urina + ALP, GGT, Albumina, Proteine serice (+electroforeza), Hlcg, VSH, Fibrinogen

Analize in ciroza: N, Albumina, ALT, AST, ALP, GGT, Bilirubina, Colesterol (LDL, HDL, VLDL), TAG, Fosfolipide, Protrombina, Fibrinogen. + din paracenteza: Gradientul seric/ascita al albuminei (pentru a vedea daca e cauzata de IC sau IH)

Analize suplimentare in Ascita: HLCG, VSH, Glicemie, creatinina. (+ ce e la ciroza)

Glicemia se poate lua: cu glucoteste (strip-uri); glucoza serica (sange, vacuete cu/fara anticoag SAU cu NaFl/Na2EDTA) – 4 tipuri: a jeun, 2h postprandial, aleatoriu si 2h post admin. a 75g gucoza oral; anumite aparate din sectiile ATI includ o masuratoare a glicemiei in buletinul EAB (arterial/venos); hemoglobina glicata (HbA1c) – a jeun/postprandial, vacutainer EDTA K3. Pentru un diagnostic de diabet (si o urmarire a evolutiei bolii) e importanta o corelare a valorilor glicemiei cu a hemoglobinei glicate.

Si altele:

Perioada de ingrijire postoperatorie trebuie sa includa observarea a minim 12 aspecte:

 • facies: denota durere, analgezie incompleta; cianoza, paloare – semn de hemoragie/soc
 • temperatura – scade postop, creste un pic in prima zi, ar trebui sa revina la normal dupa 24 h; febrilitate scazuta = semn de infectie
 • respiratie + puls + TA in stransa legatura
 • diureza – atentie la glob vezical (anurie minim 6h postoperator)

 • tranzit intestinal: revin gazele in 24-48h, primul scaun dupa 2-3 zile; in caz contrar, la indicatia medicului, se folosesc parafina, sorbitol etc.

 • pozitia

 • durerea

 • pansamentul + tubul de dren (aspect, sangerari, mirosuri, permeabilitatea tubului)

 • mobilizarea pacientului – cat de curand posibil, in functie de operatie, eventual mobilizare pasiva (kinetoterapeut)

Recuperarea post AVC 1) incepe de la patul pacientului (mobilizare pasiva, intoarcere la 30m/max. 2h, folosirea de saltele antiescare) 2) in faza postacuta – se schimba pozitia, se incearca sprijinirea pacientului si incurajarea sa pentru a se ridica, pentru a sta in sezut pana la a ajunge sa mearga cativa pasi; 3) dupa 4-5 saptamani se apeleaza la gimnastica usoara, cu scopul de a face pacientul sa reinvete sa mearga; 4) dupa 5-6 saptamani se lucreaza cu un logoped si ergoterapeut pentru a face pacientul sa rationeze, sa citeasca, apoi sa scrie.

Pacientii cu Parkinson’s trebuiesc ajutati de familie. Pentru aceasta, trebuie instruita familia sa ofere suport, sa ii ajute cu un program zilnic de activitati care sa ii tina activi si sa ii ajute sa se integreze in societate chiar si in conditiile de noua realitate fortate de boala. Modificari utile: folosirea de fotolii pe care pacientul sa isi sprijine mainile; folosirea de haine/incaltari usor de imbracat/dezbracat (fara nasturi, sireturi); folosirea de tacamuri si vase care sa fereasca pacientul de stropiri si accidentari (linguri adanci, nimic taietor, vesela din plastic); instruirea pacientului sa isi miste fortat mainile pe langa corp, sa gaseasca un echilibru prin pozitionarea mainilor (in spate, eventual); folosirea unui pat cu o saltea mai tare.

Varsaturile in jet, bruste (fara g&v), sunt semn de problema neurologica/de origine centrala (SNC)

Digitalicele: clasa de medicamente care stimuleaza  contractia miocardului si scad conductia atrio-ventriculara. Utile in insuf. cardiaca sau in tahicardii supraventriculare. Ex: Digoxina (admin. p.o/i.v.), Digitoxina (doar p.o.), Lantozida C, Strofantina G/K. In realitate se (mai) foloseste doar Digoxina. Este perimata, folosita doar in locurile fara acces la alte medicamente mai noi, mai eficiente si cu ef. adverse mai putine. Doza terapeutica e foarte aproape de doza toxica!

Anestezia poate fi generala sau loco-regionala. Cea generala trebuie sa obtina concomitent: hipnoza  + analgezie + relaxare musculara. Cea locala se poate face: prin refrigerare, hipotermie, contact, unguente, infiltratii. + blocuri de trunchiuri sau plexuri nervoase. + Peridurala: care poate fi de durata (cateterul poate sta montat saptamani), folosita in ortopedie, operatii pe membrele inferioare si in zona urogenitala. + Rahieanestezie (subarahnoida): in functie de locul de electie, poate oferi bloc anestezic (in sus) pana la T4 / T8 / T10 / L2.

Injectii:

subcutanat se fac majoritar heparinele fractionate (LMWH = -parine) si insulina. SI interferonul. Sezand sau DD

intradermic se fac: teste de alergie, intradermoreactii, vaccinare BCG, anestezie locala, desensibilizari alergice. DD!

intramuscular se fac: substante uleioase, cu densitate mare, substante cu volum mai mare (pana la 5 ml). Se face pacientului in DV, DL, sezand. NICIODATA IN ORTOSTATISM! In picioare muschiul nu e relaxat, se poate rupe acul. Sau pacientul poate suferi o sincopa – se rupe acul.

i.v.: NICIODATA sezand sau in picioare. Risc de lipotimii – ruperea acului, hemoragii etc.

Asta a fost: 3 ani comprimati impropriu in 10 postari.

Sfârșit.

Advertisements

4 Replies to “Recapitulare examen (10) – diete, analize si altele”

 1. Felicitari, pentru rezultatul obtinut la examenul scris! ! !
  Din partea mea vei avea intotdeauna 10 pentru postarile tale dupa acest blog!
  Multumesc pentru posturile cu recapitulari! Mi-au fost de folos! ! ! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s