Un filmulet foarte informativ despre infectia cu HPV (virusul papiloma uman)

L.E. Habar-n-aveam ca nu e permis playback-ul decat pe youtube. 🙂

Rezumat: sunt multe tulpini in familia HPV, unele cauzeaza doar infectii cu risc mic (negi = condiloame), altele cauzeaza infectii care au risc mare de a modifica celulele-gazda, ducand la leziuni precanceroase, care, netratate, pot duce la cancer. Poate fi depistat cu testul Papanicolau periodic (care poate fi suplimentat cu un test care poate cauta si identifica mai multe tulpini periculoase ale virusului).

Poate fi prevenit prin vaccinare si… abstinenta totala (sau limitarea numarului de parteneri sexuali) 🙂 Exista 2 vaccinuri: Gardasil/Silgard si Cervarix. In 2014 a aparut si Gardasil 9, care protejeaza de infectia cu 9 tulpini ale virusului (cele 4 initiale + 5 noi).

Poate cauza cancer al colului uterin (cel mai des), anusului, penisului si al gatului (orofaringe). In Romania (conform datelor din 2012) aveam 4300 de cazuri noi diagnosticate anual si 1909 morti din cauza cancerului de col uterin.

Depistarea precoce este cel mai eficient “tratament”, permitand monitorizarea si tratamentul chirurgical timpurii. De asta se recomanda un test Papanicolau la maxim 3 ani intre 25 si 49 de ani si apoi la 5 ani. Tratament non-chirurgical nu exista (desi exista niste sperante pentru viitor).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s