Cum obtii dreptul de practica in Anglia (ca Asistent Medical debutant)

Varianta scurta:

Lista actelor e urmatoarea:

0. Certificatul de limba engleza: IELTS Academic luat cu 7,0  la toate categoriile sau OET luat cu B.
1. formularul de la NMC completat si semnat de tine; semnat si stampilat la sectiunea good health de medicul care a eliberat si adeverinta de “apt pentru munca”; semnat si stampilat de oammr la sectiunea “good character”
2. copie legalizata a pasaportului. Daca nu exista pasaport, copie legalizata + traducere a cartii de identitate.
3. copie legalizata a diplomei de asistent medical + traducerea ei
4. copie legalizata a certificatului de casatorie + traducere (DACA e cazul)
5. copie legalizata a certificatului de membru oammr + traducerea lui
6. copie legalizata a planului de invatamant pentru anii de scoala + traducerea lui. E imperativ ca fiecare materie/perioada de practica sa aiba numarul de ore scrise acolo. Se poate trimite si un “form to accompany transcript of training” – completat si stampilat de scoala, care sa aiba un fel de adunare a tuturor orelor din anii de scoala; acest formular NU e obligatoriu, dar e util. Link-ul pentru formularul asta de pe site-ul NMC ofera un fisier gresit, deci pana nu rezolva ei asta, e inutila mentiunea asta.
7. copie legalizata a unui cazier recent (<3 luni) + traducerea lui. Daca dupa 18 ani persoana a trait in alta tara (sau mai multe tari), e nevoie de cazier din fiecare tara.
8. copie legalizata a adeverintei de la oammr care declara faptul ca persoana nu are abateri in munca inregistrate la ei + traducere (“certificate of good character”)
9. adverinta de “apt pentru munca” de la un medic (de familie, medicina muncii sau medicina interna) + traducerea ei
Daca e cazul, pentru cei cu experienta copie legalizata a eventualelor adeverinte de vechime in munca + traducere. Evident, trebuie sa corespunda cu ce e scris la finalul formularului la “previous experience”. DOAR experienta ca asistent medical.
Pentru cei care au terminat scoala inainte de 2010, este nevoie si de un Certificat de Conformitate, eliberat de Ministerul Sanatatii, prin sediile locale OAMMR. Evident, copie legalizata + traducerea ei.

Observatie: Din 2018, formularul nu se mai trimite automat prin posta, din cate am inteles, se ofera un link catre site-ul NMC de unde se poate descarca.

Descriere pas cu pas plus lista de acte necesare pentru inregistrarea in NMC (Nursing and Midwifery Council, echivalentul britanic al OAMMR). Daca nu ai bani, e posibil sa te intereseze un proiect european (Your First EURES Job) care te-ar putea ajuta financiar (in anumite conditii).

Din nou, formularele NMC arata acum un pic diferit, dar raman concepute pe ideea de a combina fiecare act trimis cu o semnatura pe formularul lor. Pe formularele lor scrii ca ai facut scoala x, ai diploma care atesta asta. Acolo scrii ca ai avut experienta profesionala intre anii x si y, ai adeverinta de vechime care atesta asta. Declari ca nu ai cazier, atasezi cazierul. Declari ca esti apt pentru munca (si un doctor contrasemneaza), atasezi adeverinta medicala. Declari ca nu ai avut abateri la munca, atasezi hartia de la OAMMR care atesta asta. Samd.

Lista de acte din formular
Lista de acte din formular

Exista mai multe site-uri care fac treaba asta, dar informatiile sunt relativ incomplete sau aiurea structurate sau se refera la toata lumea (inclusiv la generatiile mai vechi, care au niste pasi in plus, cum ar fi cererea unui certificat de conformitate de la MS, care nu se elibereaza fara diploma, din 2016 se elibereaza de OAMMR, detalii aici si in destul de mult timp – si pentru care trebuie sa mergi la Directia de Sanatate Publica din orasul tau).

Esti proaspat absolvent si visezi la o viata mai buna? Vorbesti limba engleza destul de bine? Din 19 ianuarie 2016 vei avea nevoie si de examen IELTS (academic) luat cu minim 7,0 la toate cele 4 componente. Din 1 noiembrie 2017 se ia in considerare si Occupational English Test, luat cu minim B-level.
Iata ce trebuie sa faci ca sa primesti PIN-ul de la NMC (adica dreptul de libera practica, in esenta), pas cu pas:

In primul rand, tine minte 2 lucruri: NU trimiti documentele tale originale (diploma, certificate etc.) – de asta faci atatea copii legalizate si traduceri; NU uita sa faci o copie xerox dupa toate traducerile (sau sa ceri o copie in plus de la traducator, atunci cand le ridici) inainte de-a trimite plicul la NMC! Daca te vei angaja in spital, pentru background check pentru NHS ti se vor cere multe dintre documentele de mai jos (scanuri dupa original + traducere) DIN NOU. Pentru angajarea in Nursing Homes verificarile sunt mai “blande”, dar tot e bine sa ai toate actele traduse.

O adaugare: din noul ghid NMC, valabil de pe 19 ianuarie 2016 vad ca apare necesitatea unui “certificate of current professional status” – care poate sau nu sa fie fostul “certificate of good character”, emis de OAMMR.

1.  Te duci pe site-ul NMC, completezi formularul  si iti vine plicul acasa, in aprox. 4 zile. Am auzit si de 1-2 saptamani. Atentie la adresa. 🙂 Mie mi-a venit luni-joi (completat formularul on-line luni, joi aveam plicul acasa).

Mentiune: Daca pleci in Anglia inainte sa-ti vina plicul al doilea, va trebui sa suni la NMC si sa-i anunti sa-ti schimbe adresa de corespondenta si sa iti trimita urmatoarele plicuri pe NOUA adresa, din Anglia. Trebuie sa trimiti formularele lor originale catre ei – nu scanuri (am sunat la NMC specific pentru problema asta pt. o colega), deci trebuie anuntata noua adresa de corespondenta.

2.  Iei si tiparesti de pe site-ul NMC formularul   care acompaniaza planul de invatamant pe care il vei lua de la scoala. Va fi completat cu datele din planul de invatamant de catre scoala si semnat si stampilat (sunt 2 pagini). UPDATE: Formularul de la linkul asta e acum unul gresit (e un exemplu deja completat si e pentru “international applicants”). Trebuie contactati cei de la NMC pentru a obtine formularul corect.

3. – Iei 2 caziere judiciare de la politie (platesti 19 x 2 lei la posta in prealabil – o experienta care va dura aproape invariabil MULT PREA MULT). 1 pentru “inscriere OAMGMAMR“, altul pentru “angajare Marea Britanie“. Textul de pe cazier poate varia (“NMC”, “angajare ca asistent medical”, chestii asemanatoare) – in principiu e acelasi lucru. Informatii suplimentare despre eliberare cazier pe site-ul Politiei Romane. Din ghidul antementionat, vad ca din 2016 vor cere cazier DIN FIECARE TARA in care ai locuit mai mult de 3 luni de-a lungul vietii.

4. Te duci la scoala, iei Adeverinta de promovare a examenului de certificare a competentelor profesionale sau, daca scoala o elibereaza deja (in Bucuresti se elibereaza in noiembrie, in alte orase am inteles ca s-a eliberat mai devreme anul acesta) DIPLOMA (la facultate, la postliceale este vorba de un Certificat de calificare nivel 5), foaia matricola (care pt. inscrierea in NMC nu iti trebuie, dar iti trebuie pentru OAMMR), platesti (probabil) o suma de bani pentru completarea formularului care acompaniaza planul de invatamant (cel printat, de la punctul 2), planul de invatamant (asta e suplimentar, in romana) care trebuie neaparat sa mentioneze / ateste orele de practica si astepti sa ti le elibereze.

Poti lua PIN-ul si DOAR cu adeverinta. Adica fara diploma. Dar nu e obligatoriu – angajatii NMC interpreteaza fiecare regulile diferit. Mie mi l-au dat. Vezi edit-ul din noiembrie 2015 de mai jos. Daca vrei sa fii sigur, e mai bine sa astepti si sa trimiti diploma (copia legalizata + traducerea, evident). Daca scoala/facultatea nu ti-o elibereaza, trimiti ce ai si hope for the best.

Mentiune: Mi s-a atras atentia asupra faptului ca anumite scoli (sau facultati) NU elibereaza foaia matricola prea curand dupa absolvire. Refuza. Partea buna e ca anumite Filiale OAMMR NU cer foaia matricola pentru primirea in Ordin. Daca scoala refuza si refuza, puteti sa va incercati norocul la OAMMR “doamna, scoala nu-mi da foaia matricola, ma primiti si fara?“. Oricum ar fi, chit ca scapi de OAMMR fara foaie matricola, nu scapi de NMC fara plan de invatamant (Transcript of Training).  Din pacate, universitatile pare ca nu sunt fortate sa elibereze actele de studii in acelasi termen de la absolvire ca postlicealele, pentru ca legea in cazul lor e mai laxa. Ordin 657/2014 (universitati) si Ordinul M. Ed. 3502 din 2005 (postliceale). Daca gresesc, corectati-ma.

Unele scoli elibereaza si o “adeverinta de practica“, in care mentioneaza numarul de ore de practica facute in spitale. Daca e scris clar in planul de invatamant cate ore de practica ai facut, eu zic ca adeverinta aia e in plus. Daca te uiti in lista de la NMC de mai sus, nu se cere specific asa ceva. Daca vrei sa pui o foaie (plus traducerea ei) in plus in plic, esti invitatul meu. Aici depinzi si de cat de bine face scoala ta actele…

Formularul meu (“form to accompany transcript of training”) arata ca mai jos, dar tineti cont ca fiecare scoala are un alt tip de plan de invatamant, care se poate traduce prin variatii la numarul de ore de practica/teorie. Daca nu corespunde planul de invatamant cu form to accompany transcript of training, POTI avea probleme. Eu am sters numele si PRN, nu uitati sa cereti sa vi le completeze scoala (si “Registered Nurse” la application to register as). Pix negru, majuscule.
Repet: nu copiati aiurea formularul asta, verificati-l sa corespunda cu planul VOSTRU de invatamant!

nmc form

Acest form to accompany transcript of training este oarecum optional, nu am gasit o mentiune pe site-ul NMC in care sa spuna ca e musai sa-l ai (desi de acolo il downloadezi!). Dar nu te costa cine stie ce sa-l incluzi (nu trebuie tradus sau legalizat), daca e facut corect si corespunde cu planul de invatamant (transcript of training) te scapa probabil de batai de cap!

5. Te inscrii la OAMMR (actele necesare pentru inscrierea in OAMMR sunt aici). Inscrierea se face pe loc. Cost aproximativ: cam 50 lei (certificat A5 de la Medicul Psihiatru, care va avea si semnatura unui Medic de Familie sau Medic de Medicina Muncii), 100 lei + cam 11 lei/luna ramasa din anul calendaristic la OAMMR pt inscriere. Intre timp, cerintele lor s-au mai schimbat, intrebati la OAMMR-ul local. Vei mai plati inca 100 lei pentru Adeverinta care sa ateste faptul ca nu ai avut abateri de caracter ca Asistent Medical(de Good Character) si stampila pusa pe formularul din primul plic. Poate sa dureze cateva zile sa puna stampila si sa elibereze adeverinta. Important: daca nu ai de gand sa muncesti in Romania (sau sa faci munca de voluntariat) inainte de a pleca, nu iti trebuie asigurare de malpraxis. Daca vrei, asigurarea costa intre 4 si 9 euro (in functie de asigurator sau agent).

6. Iei Adeverinta ca esti apt pentru a profesa meseria de asistent medical de la medicul de familie, si il rogi sa puna stampila si parafa si semnatura pe formular, in portiunea good health, sub good character. NU la section 5, o sa intelegi cand te uiti pe formular. Citez: “Please note that section 5 is only required to be completed if the supporting declaration of good health has not been completed on the ‘Supporting declaration of good health and good character for admission to a part of the NMC’s professional register’ form.

7. Faci copii legalizate dupa toate actele puse in lista din pagina 2 din formularul de la britanici (pasaport – sa fie musai partea cu semnatura si culoarea ochilor, daca nu ai, e suficienta si cartea de identitate, cazierul pentru Anglia, adeverinta de la M. familie, adeverinta de la OAMMR de “good character”, fisa de membru OAMMR, Adeverinta de promovare a examenului de certificare a competentelor profesionale de la scoala sau (daca o ai deja) DIPLOMA, planul de invatamant de la scoala). Cel mai bun pret pe care l-am gasit eu in Bucuresti e de 6,2 lei/pagina de copie legalizata notarial. Aici se adauga certificatul de casatorie (daca e cazul), adeverinte de vechime ca Asistent Medical (daca e cazul – dar eu am facut ghidul asta pentru cei in situatia mea, deci proaspeti absolventi).

8. Faci traduceri in limba engleza la originalele actelor de mai sus, FARA pasaport (nu e nevoie sa fie tradus). Eu am gasit traduceri cu 12 lei/pagina. Nu e necesar sa fie tradusa copia legalizata (adica sa se vada “stampila notarului”, care e de obicei pe verso-ul copiei legalizate), e suficient sa fie traduse originalele. Multi insista “trebuie tradusa copia legalizata“. Cei de la agentia de recrutare ziceau ca NU. Traducatorul unde am dus actele mi-a zis ca a mai facut asta pentru multa lume in ultimii ani si “nimeni nu s-a intors sa refaca actele“. Si era in interesul lui sa-mi ceara sa traduca mai multe pagini (adica sa-mi ceara cam dublul sumei de bani pentru fiecare document). Faptul ca dosarul meu (si cele ale unor colege) a(u) fost procesat(e) asa cred ca ar trebui sa inchida o data pentru totdeauna intrebarea cu “traduci copiile legalizate sau traduci originalul“.

9. Completezi formularul cu pix negru si majuscule, il bagi in plic, impreuna cu copiile legalizate si traducerile in engleza. La final (ultima pagina a formularului) completezi cu Order of Nurses, Midwives and Nurses from Romania, subsidiary (aici orasul tau); Qualification: Registered General Nurse; Date of registration: data de pe certificatul de membru OAMMR; Part of register: Registered General Nurse; Registration Number: seria si numarul certificatului de membru. Nu uiti sa INCLUZI si formularul care acompaniaza planul de invatamant (cel printat, completat acum, de la punctul 2)!

10. Platesti prima rata, 110 lire. Daca o faci on-line/telefonic, nu vei avea nevoie de nici o “dovada”. Se poate plati pe site-ul NMC de online payments (iti trebuie PRN-ul de pe formular, un card atasat unui cont cu minim 700 lei in el si o adresa de e-mail unde primesti confirmarea), telefonic (e un telefon in formular), sau altfel (o sa vezi pe formular – dar NU sunt variante aplicabile in Romania). Nu poti face plata din internet banking si NMC nu-ti ofera direct contul lor (ar trebui sa suni la ei) ca sa faci transfer bancar din Romania. Sfatul meu: ori iti faci cont + card, ori apelezi la cineva sa-ti faca plata.

11. Trimiti plicul, astepti max. 3-4 saptamani, apoi ii poti suna si intreba “what’s uuuup?” 🙂

  1. Pui originalele in romana in plic? Teoretic vorbind, poti face asta – mai ales cu documentele teoretic inutile ulterior (cazier sau adeverinta de la medicul de familie sau cea de “good character” de la OAMMR). Practic, daca se pierde plicul, ce faci? Oricum, recomandarea celor de la NMC este clara:

All accompanying paperwork requested as part of the registration process must be certified copies of the original documents, including both the original language version and an English translation.

Please do not send original documents such as passports and certificates to us, as we cannot return these to you.

EDIT: Mentiune despre Cum poti urmari plicul tau: cand trimiti plicul din Romania (pe mine m-a costat 25,2 lei, Posta Romana), primesti o factura. Pe factura vei avea un cod (Nr. Prezentare) de 13 cifre. Codul ala il poti folosi pentru a urmari daca a plecat si daca a ajuns plicul. Pentru Romania ai Track&Trace de la Posta Romana si pentru UK ai Royal Mail Track and Trace. Introduci codul si iti afiseaza datele.

Ca exemplu, plicul meu l-am predat pe 17 septembrie (sfarsit de zi), pe 22 septembrie era livrat. Joi-marti. De la posta mi-au zis ca poate dura pana la 7 zile lucratoare sa ajunga. Daca vrei apoi sa suni la NMC, pregateste-te pentru asteptari indelungate. In timpul zilei am prins locul 17 si 19 in coada de asteptare, dupa 30-40 de minute abia ajunsesem la 11 (si am renuntat). Intr-o marti si intr-o joi am prins totusi un consultant la telefon in maxim 5 minute de asteptare, in jurul orei 12 (ora Romaniei).

Edit: Plicul al doilea l-am trimis prin Posta Romana pe 7 noiembrie (sambata), a ajuns la ei pe 17 noiembrie. Din nefericire, track&trace-ul de la Royal Mail nu mi-a recunoscut codul romanesc de data asta. Desi a aparut in track&trace-ul romanesc drept expediat din Romania de pe 9 noiembrie (luni), nu ajunsese la ei pe 16, cand am sunat (si nu il puteam urmari on-line prin Royal mail). Nu ma grabeam, dar peste o saptamana m-am hotarat sa retrimit formularul al doilea prin DHL, a ajuns intr-o zi. Am putut face asta pentru ca NMC mi-a trimis (din greseala) de 2 ori plicul 2, prin care ma anuntau ca totul e ok. Am vorbit pe 26 noiembrie la ei, cand mi-au zis ca ajunsese deja plicul trimis prin Posta Romana. Bani cheltuiti degeaba.

3 sfaturi suplimentare: 1. inainte de-a te panica, suna la NMC si verifica daca ti-a ajuns plicul. Eu am asteptat 2 saptamani inainte de-a retrimite (inutil) plicul prin DHL, daca mai telefonam o a doua oara, nu mai cheltuiam aiurea bani. 2. Prin DHL poti trimite plicuri (de pana in 100 g) cu serviciul Express Envelope, cu livrare intr-o zi lucratoare si ridicare de-acasa. Te costa 168,5 lei DACA faci comanda on-line, de pe site-ul DHL.ro. Mie mi l-au ridicat la ora 1, a doua zi la ora 11 era la ei (si NU am platit pentru garantarea unei ore de livrare). 3. Plicul al doilea a fost recomandata simpla (nu recomandata cu confirmare de primire, ca primul). Poate din cauza asta nu m-a mai lasat royalmail sa-l urmaresc on-line?

Sfatul meu ar fi sa iti faci 1 copie xerox inainte de-a completa formularul (decapsezi). In caz ca ai completat ceva aiurea, macar ai o copie de siguranta.

Din momentul primei plati, PIN-ul il primesti in maxim 6 luni, dar, din ce am inteles eu, dureaza cam 2 luni in majoritatea cazurilor (daca nu e o problema cu actele). In cazul meu, daca trimiteam ambele plicuri prin DHL (next day delivery), probabil ca l-as fi primit in 2 luni si 1 saptamana. Plicul 2 l-am primit, asa cum am scris mai jos, la 6 saptamani si 3 zile (22 septembrie – 6 noiembrie) din ziua in care a ajuns la ei primul meu plic.

NMC se angajeaza sa iti evalueze dosarul in 40 pana la MAXIMUM 70 de zile de la primirea plicului:

Once we receive a complete application (with all correct required documents in accordance with the guidance pack) has been received we aim to assess your application within 40 working days and commit to doing so within a maximum of 70 working days.
If any of the requirements have not been met we will need to write to you requesting the missing or invalid information and a further assessment made when that is received.
Following a successful assessment, and on receipt of your final registration form and fee, we will aim to grant your registration within 5 working days and commit to doing so within a maximum of 30 working days

Cand ajunge la ei, este primit si introdus in queue. Dupa un numar de zile ajunge la verificat. Daca apare o problema, primesti plic cu noi cerinte, apoi retrimiti plicul la ei, apoi iar astepti, pentru ca iar intra in queue, iar ajunge la verificat (dupa un numar de zile).

Later Edit 3 Noiembrie: Azi am vorbit la NMC. Numerele sunt pe site-ul lor, trebuie sa suni cu 0044 urmat de 20 (nu 020), eu am sunat la 0044 20 7333 9333. Nu a durat decat 10 minute convorbirea (cu asteptare cu tot). Mi-au zis ca mi-au trimis plicul al doilea catre mine pe 31 octombrie (sambata!?), ca pot face plata finala (120 lire) deja si ca din momentul in care ajunge la ei plicul meu in care va fi formularul SEMNAT pe care ei ar trebui sa-l fi inclus in plicul respectiv, in maxim 15 zile LUCRATOARE am PIN-ul. Deci la mine a ajuns plicul la NMC pe 22 septembrie, a fost procesat total pana pe 31 octombrie.

Plicul 2 a ajuns la mine acasa pe 6 noiembrie. Nu stiu ce balarii zicea tipul de la NMC la telefon cu “we sent the envelope on the 31st of october“. Formularul e datat 3 noiembrie. Si nu, n-am inteles gresit, nu ai cum sa confunzi thirtyfirst cu third (sau october cu november).

20151106_191917
Raspunsul fericit

Nu uitati de plata on-line. Din ce se intelege din formular, NU e nevoie sa printezi si inserezi in plic dovada primita pe e-mail pentru plata facuta la telefon sau on-line. In primul plic nu am bagat nimic de genul asta. In plicul al doilea, dat fiind faptul ca oricum e gol (e doar formularul al doilea, o foaie), pun printul dovezii. PENTRU CA N-ARE CUM SA STRICE. 🙂 Mi se zice Romanul care sufla aiurea-n iaurt. 🙂

20151106_191933

O colega de-a mea a vorbit la NMC saptamana trecuta, ea trimisese plicul cu 4 zile inaintea mea. I-au zis APROAPE acelasi lucru ca si mie: adica i-au zis ca i-au verificat deja actele, PAR ok, dar asteapta o verificare de la Minister din Romania in legatura cu actul ei de absolvire (adica adeverinta temporara). N-am inteles de care minister e vorba, dar am mai citit si la altii ca se poate intampla acest lucru si asteptarea poate sa dureze saptamani. Inca un motiv sa multumim din inima partidului romanilor care-si fac treaba foarte constiincios.

Si inca un mic sfat: atentie mare la completarea formularului. Eventual rugati pe cineva (ruda, ceva) sa se uite pe el inainte sa-l trimiteti. O colega a uitat sa bifeze un X in formularul initial, acum trebuie sa retrimita formularul initial pentru asta…

Deci plicul meu 100% ca in ghidul de mai sus a fost considerat ok de cei de-acolo, al colegei… necesita niste verificari. Depinde, aparent, totul si de noroc – depinde peste ce functionar dai la NMC.

CUM verifici daca ti-a fost procesat plicul de NMC si totul e in regula fara sa stai la telefon? Test simplu:

Te duci pe site-ul de plati on-line al NMC, bagi PRN, adresa de e-mail si data nasterii, proceed, vezi daca ai plata a doua de facut. Daca nu apare nimic de plata, nu a fost procesat inca (mai precis, nu a fost trimis plicul al doilea inca).

scrn

Ca mentiune, stiu PRN-ul colegei sus-mentionate, ei ii apare “no payment”.

Ca ultima verificare non-telefonica pe care o mai poti face dupa ce ai facut plata a doua si stii ca ti-a ajuns plicul la NMC, poti intra pe site-ul lor si folosi optiunea “Search the register“. Bagi numele tau de familie (Last Name) si vezi daca apari sau nu. De cand ajunge plicul 2 la ei, primesti ultimul raspuns in 5 pana la 30 de zile LUCRATOARE. Raspunsul vine tot prin posta, la adresa data de tine. Daca vrei neaparat sa afli cand ai primit PIN-ul, poti face verificarea asta, daca nu ai rabdare sa ajunga plicul la tine (sau ai plecat deja din tara).

ULTIMUL EDIT: De pe 1 decembrie 2015 am primit si PIN-ul. Mai precis, apar pe site ca “Registered – no restrictions on practice”, astept sa imi ajunga acasa si plicul cu numarul efectiv.

Concluzie: la mine a durat fix 70 zile din momentul in care au ajuns actele la ei prima data pana la momentul in care am avut PIN-ul. Cele 2 colege care au predat plicul cu acte in aceeasi saptamana cu mine au avut probleme (1 a uitat un X in formular, celeilalte i-au zis ca vor sa vada si diploma de la scoala – adica n-au fost multumiti cu adeverinta) si inca asteapta. Ideal, PIN-ul vine in 2 luni (eu am trimis plicurile prin Posta Romana, am mai pierdut cam 10-15 zile cu asta fata de curierat rapid), dar poate dura si mai mult.

 

Din momentul in care ai facut prima plata, esti foarte atractiv pentru orice angajator britanic (sau intermediarii lor – agentii de plasament).

Eu am gasit job inainte de a face prima plata (sau de a primi toate actele), dar m-am grabit.

Multi zic sa “astepti pana ai PIN-ul“.

Eu zic sa pleci in momentul in care vrei tu, nu cand vor altii. Unii angajatori te vor lua fara PIN, pana in momentul primirii PIN-ului fiind incadrat ca un fel de super-infirmiera (senior carer), cu un salariu ceva mai mic decat o asistenta (1000 – 1100 lire net/luna).

Am 2 colege de scoala, au fost angajate in 2 spitale din UK pe post si salariu de Senior Carer (17.000 lire brut/an) pana la primirea PIN-ului. Primele saptamani sunt de acomodare, cazarea e platita, daca nu vrei sa stai in tara si sa nu faci nimic, eu zic ca e o alternativa ok asta (IN SPITAL, nu comentez despre ce se intampla in Nursing Homes).

Pentru ca am fost intrebat cum obtii dreptul de practica in Anglia ca Asistent Medical de stomatologie:
Inregistrarea se face la General Dental Council (detalii aici: https://www.gdc-uk.org/professionals/registration/route-to-reg/eeadcpassessment) si se cere ielts, luat cu 7(https://www.gdc-uk.org/professionals/registration/english-language-controls).

P.S. Pentru ca personal am avut experiente ok din conversatiile cu angajatii a 4 din 5 agentii de recrutare de mai jos, hai sa le fac putina publicitate gratuita:

Toate agentiile mai mari se cam dau peste cap sa te ajute cu elaborarea dosarului. Tocmai pentru ca e mai bine pentru ei sa primesti PIN-ul din prima. Daca iei interviul si te angajezi, sunt platiti cu o suma bunicica de angajator, deci sunt interesati sa te ajute. Si nu iti cer nici un leu tie.
Deci poti sa iti depui candidatura la VPL Healthcare, (la ambele dureaza destul de mult = si 1-2 luni de la interviu pana la plecare, in special in spitale – deci fiti pregatiti) PCQ Recruitment, MMA Recruitment (observatie: nu prea te trimit la spitale = in NHS daca esti newly-qualified, altfel sunt f. ok), TFS Healthcare pentru un job. Dupa ce te suna (sau iti dau un e-mail, de regula in cateva zile), poti linistit(a) sa intrebi orice despre dosar sau sa verifici cu ei daca tot dosarul e ok INAINTE sa-l trimiti prin posta. Nu te costa nimic si nici macar nu esti obligat(a) sa mergi la interviu prin ei ulterior pentru asta.
Ca sa fie clar – prin una dintre agentiile de mai sus plec in Anglia, de discutat am discutat cu cineva de la fiecare dintre cele 5 agentii. NU mi-au cerut nimic, NU fac mentiunea asta pentru nimic.
Disclaimer: informatiile de pe aceasta pagina au un caracter pur informativ si orientativ si pot, la un moment dat, sa nu mai fie valabile. In caz in care aveti nelamuriri pentru un caz personal sugerez contactarea celor de la NMC. Eu am prezentat cazul meu (si al unor colege), nu am sustinut si nu sustin ca as fi expert – nici nu am cum, nu lucrez pentru NMC. Nu imi asum nici o responsabilitate pentru felul in care cititorii folosesc informatiile publicate pe aceasta pagina.

181 Replies to “Cum obtii dreptul de practica in Anglia (ca Asistent Medical debutant)”

  1. Buna ziua! Urmaresc blogul inca din anul II (postliceala), am absolvit in 2017 iar acum incep sa-mi pregatesc actele pentru inregistrarea la NMC, am primit kit-ul deja si ar cam fi timpul. E plin de informatii bune si utile pe aici! Felicitari! Cred ca ma stresez la fel de mult ca oricine a fost in situatia asta, daca nu, chiar putin mai mult. 🙂 Anyway, cat mi-am facut lista cu ce si cum, n-am reusit sa inteleg de unde pot descarca Form to Accompany Transcript of Training; ”To complete the form, please insert your full name, NMC PRN number and indicate the part of the register you are applying for.” Unde, ce si mai ales de unde il descarc? Daca dau click pe link-ul de pe site ma duce la pdf-ul pe care e scris in diagonala ”Example Only. Not For General Use”. Ce fac? (Imi cer scuze pentru “roman” si mai ales pentru intrebarile pe care sunt sigura ca voi reveni aici sa le pun.) O zi buna!

    Like

    1. Buna.
      Am obaervat si eu ca pdful ala nu mai e el corect. Daca te uiti sus, e si pentru “internationally trained nurses”. Noi am fi EU/EEA, nu internationally trained.
      Ar trebui luata legatura cu ei direct pentru a iti da formularul corect.
      Oricum, e optional – e util, dar nu obligatoriu.

      Like

      1. Mulțumesc pentru răspuns! 🙂 Cred că o să trimit fără el, am planul de învățământ de la școală, cu orele de teorie și practică, tradus și legalizat sper să fie suficient

        Like

          1. Bună ziua! Da, am trimis fără el. Doar Planul de Invatamant de la scoala, tradus si legalizat si a fost in regula. (Asta acum aproximativ 1 an). Succes!

            Like

            1. Multumesc pt raspuns.
              Si eu m-am apucat sa fac rost de acte sa trimit si am tot sunat la nmc sa intreb daca trebuie sa trimit si formularul pt planul de invatamant sau doar planul de invatamant. In functie de cine raspunde la telefon, unii spun ca nu trebuie, unii ca trebuie si formularul. Foarte confuz…

              Like

  2. Buna! certificatul de engleza trebuie pus si el in plic cu celelalte acte? Sau as putea sa il dau dupa ce trimit toate actele si astept sa vad daca primesc pin-ul? Astept sa primesc formularul prin posta de la ei sa imi fac actele, dar nu am testul IELTS deocamdata…

    Like

    1. Poti trimite toate actele pentru verificare, apoi ai un numar de luni sa iei Ielts sau OET. Nu mai tin minte daca erau 3 sau 6 luni – scrie pe siteul nmc.
      Cand dai ielts, ai optiunea sa trimita rezultatul examenului la o institutie – poti pune nmc-ul acolo.

      Like

    2. Salut! Am avut aceeasi problema.. Dupa 2 incercari esuate cu IELTS, m-am trezit cu dosarul aproape expirat, ceea ce insemna sa incep totul de la zero. I-am sunat si mi-au confirmat ca de la trimiterea pachetului am 6 luni sa iau IELTS ul. A treia oara a mers mai bine, l-am luat, si le-am trimis certificatul in formar PDF pe mail ( nu e nevoie sa il trimiti prin posta!) la mine au fost probleme cu diploma ( universitatea nu mi-o da doar in Octombrie, deci am trimis doar o adeverinta dupa diploma) si NMC a trebuit sa ia legatura cu OAMMR. Prea multe detalii nu stiu, dar nu am altceva de facut decat sa astept.. Ceea ce fac de 6 luni. :/ succes tuturor, site-ul asta a fost ca o biblie pt mine, felicitari pentru idee si implicare 🙂 multumim Cristian

      Like

  3. Multumim tare mult pentru informatii .Am cautat peste tot informatii ,dar aici am gasit raspunsurile la toate intrebarile mele.In cazul meu drumul este atat de lung.

    Like

  4. BUNA ZIUA!EU AM O PROBLEMA….AM APLICAT ACUM 3 ANI IN URMA LA NHS .AM TRIMIS PRIMUL PLIC CU TOATE ACTELE TRADUSE .AM PRIMIT INCLUSIV PRN-UL,DUPA CARE AM STOPAT TOTUL DIN CAUZA CA AM AVUT PROBLEME FINANCIARE(SOACRA MEA S-A IMBOLNAVIT DE CANCER).NU STIU CUM SA PROCEDEZ IN CONTINUARE.

    Like

    1. Trebuie sa cereti un nou plic si sa trimiteti un set nou de acte. Si trebuie sa luati ielts academic sau oet – acum nu se mai poate fara test de limba engleza

      Like

  5. Buna ziua,

    Pentru OET luat cu B : care B? B1 sau B2? pe NMC e scris OET, dar nu scrie care B.

    Multumesc,

    Stefan Vilciu

    Like

      1. Buna ziua,

        In Italia se face un examen OET recunoscut de Cambridge Assessment English pentru Nursing ( pentru NMC).
        Acolo sunt aceste tipuri de categorii ( A1, A2, B1,B2,C1,C2)
        Dar nu am gasit care din B este pentru 7.0-7.5 ( sau C).
        cum locuiesc in Italia m-am gandit sa gasesc OET cat mai aproape de mine ( in cazul meu Pisa – British School Pisa)

        Deci… de aici si intrebarea.

        Stefan Vilciu

        Like

        1. Sistemul de notare cu a1, a2, b1, b2, c1, c2 este unul din Common European Framework of Reference for Languages. O initiativa europeana de uniformizare a scorurilor din testele de limbi straine.
          OccupationalEnglishTest foloseste doar E, D, C, C+, B si A, din cate stiu eu.
          IELTS foloseste notare de la 0 la 9.

          “Cambridge Assesment English for Nursing” suna a alt tip de test, diferit de IELTS sau OET. Din cate inteleg eu regulile NMC, ei cer IELTS academic sau OET pentru nursing, nu alt test similar. Desigur, poate ma insel – atunci puteti sa ii contactati pe cei de la NMC.

          Like

  6. Salut. Ce trebuie completat la Registration Number, la sectiunea Registration Details? Eu pe certificatul de membru de la OAMMR vad doar serie si nr document de studii si numarul certificatului de membru.
    Mersi

    Like

  7. Salut,

    In caz ca ai mai auzit de vreo situatie din asta…

    As vrea sa aplic pentru NMC dar ma lovesc de o problema.
    Lucrez de 4 ani si jum in Germania ca asistent, am plecat direct dupa ce am facut scoala, fara sa profesez acolo.
    Am vb cu NMC si mi-au spus ca au nevoie si de actele din Romania adica Diploma(pe care o detin), Cazier, certificat de buna practica (ceea ce nu stiu de ce ar trebuii sa-l am daca nu am profesat) si mai e ceva de la OAMMR, certificat de libera practica? Si mai sunt inscris la OAMMR dupa 5 ani? Trebuie platita cumva vreo taxa anuala?
    Apoi imi cer documentele de aici din Germania, cazier, certificat de buna practica, De la medicul de familie mai trebuie adeverinta ca pot profesa daca deja profesez?
    Si in final IELTS
    Sper sa ma poti clarifica cu anumite informatii.
    Mersi anticipat!

    Like

    1. Salutare.
      NMC-ul vrea acelasi set de acte din toate tarile unde persoana care aplica a locuit sau a profesat. Iar cele din tara de origine sunt importante in schema asta – asa se asigura ca diploma e “corecta” – daca in tara de origine se poate profesa cu ea.
      La oammr din orasul natal sau orasul unde ai obtinut diploma trebuie sa mergi. Iti vor cere, probabil, sa platesti cotizatia pentru anul in curs si o taxa pentru eliberarea certificatului de lipsa abateri la munca. E foarte posibil sa ceara si ei (oammr) hartie de la autoritatea germana relevanta (Regierungspräsidium?) care sa ateste lipsa abaterilor la munca si o adeverinta de la angajator care sa ateste ca ai lucrat ca asistent medical in ultimii 5 ani.

      Totul e inutil fara ielts sau oet.
      Succes.

      Like

  8. Buna, am salvat mai demult acest link si vad ca ai venit cu update uri. Eu am sustinerea licentei in septembrie si dupa as vrea sa zbor in anglia pana ma acomodez cu limba si sa dau examenul, intre timp sa lucrez ceva pt un banut. Ce mi recomanzi sa ma inregistres la OAMMR inainte sa plec sau in momentul in care cer kit ul de la NMC? Stiu ca se dau bani si la OAMMR dar nu stiu cat timp sunt valabile actele. Diploma de licenta o voi lua pe la anu prin aprilie

    Like

    1. Buna.
      Cel mai important lucru este sa iei IELTS-ul. Actele se rezolva mai devreme sau mai tarziu, dar examenul e scump si nu e banal.
      Altfel, ca recomandare, da, e mai bine sa faci inregistrarea la OAMMR. Certificatul de membru e valabil 5 ani, cel de buna-purtare e valabil atata timp cat nu lucrezi deloc in tara. Altfel, cotizatia pentru prima jumatate de an la Oammr + banii pentru certificatul ala de buna-purtare ar fi vreo 300 si ceva de lei acum.

      Like

      1. O colega de facultate mi-a recomandat sa ma inscriu la OAMMR dupa ce primesc diploma, asta undeva prins aprilie, deoarece voi platii o taxa la inregistrare. Este in regula sa ma inregistrez atunci sau as putea si dupa ce primesc adeverinta? Eu stiam ca certificatul de membru nu are valabilitate…

        Like

    2. A, si poti sa incepi procesul de recunoastere la NMC si cu o adeverinta in locul diplomei. Daca ai noroc, se poate obtine PIN-ul fara diploma.

      Like

  9. Buna. stii ceva de finantea din partea celor UK, sa te poate finanta cumva? Citisem undeva cum sa poti lua imprumut. stii ceva de asta?

    Like

    1. Imprumut pentru ce?
      Pentru a studia Nursing la o universitate din UK si a obtine informatii despre finantare, trebuie sa mergi pe siteul facultatii si apoi la tabul/butonul Financing. Au intotdeauna linkuri catre autoritatea britanica ce se ocupa cu student loans.

      Like

  10. Ziua buna tuturor!
    Va rog, puteti sa ma lamuriti si pe mine cu un lucru?
    Ca sa obtin pin number in UK, am nevoie de “foaia matricola “ sau de “planul de invatamant”?
    Ori este unul si acelasi lucru?
    Eu am foaia matricola si sunt acolo trecute toate materiile scris in engleza si romana. Are in jur de 5 pagini si l-am primit impreuna cu diploma.
    Deci, este planul de invatamant altceva decat foaia matricola? Si daca da, de care am nevoie pentru inregistrare. Multumesc!

    Like

    1. Pentru inregistrare trebuie un document oficial de la facultate (sau postliceala) care sa ateste cate ore s-au facut la fiecare materie (teorie si practica, daca e cazul).
      In mod normal, asta e planul de invatamant, dar unele facultati le-au combinat cu foaia matricola.
      Daca fiecare materie are in foaia matricola defalcate orele de practica si teorie, e suficient.

      Like

  11. Buna,
    “Certificate of current professional status “ ori “certificate of compliance” ori verification” este acelasi cu cel de la punctul 8 aici?
    Multumesc

    Like

  12. Buna seara,

    As vrea sa plec impreuna cu prietena mea in Anglia, amandoi am terminat Scoala Postliceala Sanitara si as avea cateva intrebari:

    Daca avem diploma de asistenti, insa nu avem examenul IELTS/OET luat (planuim sa il dam acolo), ne angajeaza ca si Carer sau Senior Carer? Cu aproximativ ce salariu NET in mana? O estimare
    Ce parere aveti de compania de recrutare de asistenti medicali Blue Rock? Sa ne “punem increderea” in acestia pentru a pleca in Anglia?
    Daca vom pleca inainte ca Anglia sa iasa din UE, oare vom fi afectati in vreun fel?
    Asistent Medical in Anglia VS Asistent Medical in Germania? Unde ar fi mai ok din punct de vedere financiar etc?

    Multumesc anticipat.

    Like

    1. Buna seara si scuze, acum am vazut ca Akismet a considerat mesajul asta spam – de asta raspunsul intarziat.
      Fara IELTS sau OET, nu se poate obtine inregistrarea ca RN de la NMC.
      Pentru a lucra ca Healthcare Assistant nu e nevoie de nici un fel de studii. Salariul orar e pe la 7-8 lire (1200 lire brut/luna, adica aproximativ 1090 lire net). Senior Healthcare assistant exista in azile de batrani (poate si in spitale private), salariul lor ajunge pe la 9-10 lire/ora (1600 lire brut/luna, aproximativ 1360 lire net). In spitalele NHS exista sistemul de “Band”, HCA fiind band 2/3/4. Exista posibilitatea ca unele spitale NHS sa angajeze persoane in situatia voastra (RN awaiting PIN) pe un post de band 4. Ca band 2 se incepe de la 1270 lire net/luna, ca band 4 de la 1420 lire net/luna. Salariile din NHS sunt disponibile aici, pentru a calcula salariul net se foloseste thesalarycalculator.
      Exista posibilitatea inseamna ca depinde de noroc – si ca am vazut oferte de genul asta doar prin agentii de recrutare.

      Nu imi dau cu parerea despre Blue Rock, nu am avut de-a face cu ei, nu comentez. Puteti intreba pe grupul de facebook “romanian nurses in the UK”.
      Nu, nu cred ca va fi vreo problema, inainte sau dupa. Dupa ce vor iesi, cel mai probabil se va implementa un sistem de viza de munca sau permis de sedere – care nu ar trebui sa fie dificil de obtinut pentru o meserie de care ei au nevoie (RN). Va fi niste birocratie in plus (si costuri in plus).

      In Germania sistemul e un pic diferit. Dpdv financiar, salariile sunt similare (la costuri lunare ceva mai mici). Un incepator castiga in spitale cam 1600 euro net (2400 brut, clasa 1 de taxare = singur, varsta 24 ani, fara Kirchensteuer, fara copii, fara avantaje, fara BAV). Dpdv profesional, e probabil sa fie ceva mai putina independenta ca in Anglia, adica subordonarea asistent medical – medic e mai puternica. Dar nu sunt in masura sa vorbesc pe tema asta, nu am lucrat acolo, deci nu sunt cel mai potrivit sa raspunda acestei intrebari. Ce stiu e ca stresul e mare si in Germania in spital.
      Mie in Anglia imi placea faptul ca eram incurajat sa iau decizii independent (desigur, apelam la medic cand era nevoie) si faptul ca existau multe posibilitati de specializare (fara cursuri suplimentare lungi si/sau costisitoare). Dar si costurile vietii erau destul de mari (e adevarat, locuiam in unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii).

      Like

  13. Buna, mi am făcut curaj sa va cer si eu sfaturi pro si contra plecarii in Anglia, emigrarii cu tot cu familia, cam in cât timp s ar intampla asta ( sa pot sa i duc și pe ai mei) Sa facem pasul sau nu?

    Like

    1. Nu exista un raspuns universal la intrebarea “sa facem pasul sau nu”. Trebuie sa va ganditi dvs. de ce vreti sa faceti acest pas si daca sunteti dispusa sa va asumati perioada dificila de adaptare care urmeaza dupa emigrare.
      Inregistrarea ca asistent medical nu dureaza foarte mult, dar e obligatoriu sa aveti certificat de competente lingvistice (IELTS academic sau OET medical). Daca stiti engleza bine, nu va fi o problema sa luati examenul, atata timp cat va pregatiti pentru asta.
      “pro si contra” depind de fiecare om si ce gaseste el important in viata.

      Mie mi-a placut in Anglia pentru ca sistemul era bazat pe respect (intre colegi si cu pacientii), pentru ca spitalele erau curate si aveau in general tot ce era necesar (probleme temporare mai apareau), pentru ca asistentul medical nu e o carpa pentru medici si pentru ca pentru taxele platite primesti un stat functional, nu unul care-si bate joc de cetatenii sau (ca in Romania). Mi-a placut faptul ca imi puteam lua tot timpul concediu cand vroiam si TOT (nimic nu se pierdea) si faptul ca saptamana de lucru avea 4 zile (sau 3 – dar partea asta nu imi placea, pentru ca era prea obositor sa lucrezi ture lungi).
      Nu mi-a placut vremea, nu mi-au placut anumite aspecte administrative (multe lucruri se misca foarte incet), nu mi-a placut faptul ca viata costa foarte mult – deci trebuia sa muncesc foarte mult pentru a avea un nivel de trai satisfacator (pentru dorintele mele).
      De emigrat cu familia se poate din prima zi, dar depinde daca exista suficienti bani pentru a trai 2 (sau mai multe) persoane. Personal, consider ca este dificil de trait cu un singur salariu de asistent medical. Dar nu imposibil.
      Firma serioasa… Orice firma de recrutare cu sediul in Anglia (chit ca are sedii si in Romania si angajati romani) e ok. Atata doar ca toate vor incerca sa plaseze romanul unde au ei locuri libere, nu vor face prea multe pentru a gasi un loc ideal pentru emigrantul roman.
      VPL Healthcare sau PCQ Healthcare erau ok.

      Like

  14. Buna.
    La “form to accompany the transcript of training”, la tabelul cu “adult general nursing” in loc de “Home or community nursing” au schimbat acum cu “Community or primary care nursing”. Inteleg ca pentru “community” se traduce ca nursing comunitar dar la “primary care” ce ar corespunde? M-am uitat in foaia matricoala la toate denumirile materiilor dar nu gasesc ceva care sa corespunda.

    Like

    1. Ingrijire primara? Nu cred ca avem conceptul asta de nursing in Romania, sau e atasat celui de nursing comunitar.
      Oricum, ai un “or” acolo, deci ar trebui sa fie ok doar orele de nursing comunitar. Iar formularul asta e optional, deci nu asa important.

      Like

      1. Multumesc pt raspuns!
        Da..ar putea fi doar nursing comunitar.
        Am cautat ce include primary care si aceastea ar fi: general practice, community pharmacy, optometrist, dental surgery and community hearing care providers.

        Daca nu este important formularul, probabil il las deoparte. Ma stresez prea mult :/

        Like

  15. Buna ziua…am si eu o intrebare la cei care au facut actele….
    Am luat actele,si am nevoie de copii legalizate dupa original,dar mai am nevoie si de traduceri,fac traduceri legalizate,sau traduceri simplu?voi cum ati facut?

    Like

  16. Buna ziua,va rog spuneti mi și mie cum se procedează cu IELTS ?unde pot sa îl dau ,cât durează și cam cât costa?exista o locație exactă sau îl pot da online ?

    Like

    1. Buna seara.
      Din cate vad eu, acum se poate da in 6 centre din Romania (lista aici).
      Costa aproximativ 1000 lei (doar examenul, fara pregatire in prealabil), din cate stiu eu se poate da doar pe hartie sau computer la centrul de examinare – dar puteti suna la British Council ca sa intrebati de mai multe detalii.
      Oricat de bine cunoasteti limba engleza, va recomand sa va pregatiti in prealabil, macar cu teste (exista ceva manuale pentru ielts) si filmulete de pe youtube.
      Succes.

      Like

  17. Buna! Am niste nelamuriri. Am terminat scoala de asistenti medicali cum 7 ani, insa nu am profesat. Stiu ca in Romania dupa 5 ani cer reatestare pentru a putea profesa, insa nu UK. Am inteles ca diploma mea e valabila aici in uk. Eu nu m-am inscris la OAMMR. Avand in vedere ca o sa am nevoie de documente de la ei ar trebui sa ma inscriu. Oare pot face asta acum, dupa atata timp? Daca locuiesc in UK de cativa ani, actele de la politie si medicul de familie necesare inscrierii la NMC trebuie sa fie din Romania sau de aici? Multumesc!

    Like

    1. Precum v-am raspuns in partea cealalta, inscrierea la NMC fara inscrierea la OAMMR nu era posibila pana acum 4 ani. E improbabil sa se fi schimbat aceasta regula – dar puteti suna la NMC pentru o confirmare.
      Cazierul cred ca va trebuie si din Romania si din Anglia.
      Adeverinta ar trebui sa fie de la GP de la adresa actuala (din Anglia).

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.