Cum a fost admiterea la Scoala Postliceala “Fundeni” la buget in 2015

In continuarea postului din 2014, care se adauga la subiectele de admitere la UMF “Carol Davila” din 2014 si UMF “Iuliu Hatieganu” din 2015, postez subiectele la admiterea la postliceala de stat din Bucuresti din 2015.

Multumesc mult Ioanei si Andreei pentru subiecte (si/sau rezolvari). Le felicit pentru ca au intrat si le urez mult succes mai departe.

Au fost 302 candidati pe 140 de locuri, la AMG prima nota a fost 9,6 iar ultima 5,9. La radiologie ultima nota a fost 3,5. Au fost 100 de intrebari cu 3 variante din care 1 singura corecta, 0 puncte din oficiu.

Am rezolvat si eu subiectele de curiozitate, cu ce mai stiu acum. Am facut 81/100. Slabut. Oricum, subiectele nu sunt deloc grele, daca eu, cu Anatomia din anul 1 am nimerit 81 de raspunsuri.

A, da, 3 lucruri de tinut minte:

Sistemul Nervos PARASimpatetic  se ocupa cu Odihna si Digestia, cel Simpatetic cu raspunsul de tip lupta-sau-fugi (fight-or-flight).

SI lordoza si cifoza SUNT curburi in planul sagital ale coloanei vertebrale (nu doar lordoza, ca in rezolvare)! Sursa. Asta observase si Ioana care mi-a dat subiectele.

Gustul nu e simtit doar pe o anumita parte a limbii, e o teorie de mult discreditata stiintific! Citez (dintr-un articol foarte misto despre biochimia gustului):

In humans, there are ∼5,000 taste buds in the oral cavity, situated on the superior surface of the tongue, on the palate, and on the epiglottis (Miller, 1995). Taste buds across the oral cavity serve similar functions. Although there are subtle regional differences in sensitivity to different compounds over the lingual surface, the oft-quoted concept of a “tongue map” defining distinct zones for sweet, bitter, salty, and sour has largely been discredited (Lindemann, 1999).

Deci nu invatati niciodata orbeste ce scrie in carte, mai completati-va cunostintele. 🙂

2015 1-17 2015 18-42

2015 43-72 2015 73-100

Rezolvare:

1B
2B
3C
4B
5A
6C
7B
8A
9B
10A
11C
12A
13B
14C
15C
16B
17A
18B
19A
20C
21A
22C
23B
24C
25C
26A
27C
28A
29B
30C
31B
32B
33A
34C
35A
36A
37C
38B
39A
40A
41B
42B
43C
44C
45C
46C
47A
48C
49A
50B
51B
52A
53B
54B
55A
56B
57B
58B
59C
60C
61C
62A
63B
64B
65A
66C
67A
68C
69A
70A
71A
72B
73A
74B
75B
76B
77A
78C
79C
80A
81A
82B
83B
84A
85B
86B
87A
88A
89B
90B
91B
92B
93B
94A
95C
96B
97A
98B
99B
100A

46 Replies to “Cum a fost admiterea la Scoala Postliceala “Fundeni” la buget in 2015”

  1. Salut … As vrea anul urmator sa ma inscriu la Fundeni ,stiu este devreme ,dar ai idee,are cum sa se schimbe materia examenului de admitere ? Adica sa fie altceva sau sa se mai adauge ceva ?
    Si inca ceva,pot da examen si pentru balneofiziokinetoterapie si pentru AMG ? Adica daca iau la amandoua sa imi aleg la care sa ma duc? Si am vazut in articolul tau din 2014 ceva de genu daca este acreditate la AME ,sau ceva de genu ..este ?:)

    Multumesc .

    Like

    1. Salut. Nu am de unde sa stiu ce decizii va lua conducerea unei postliceale.
      Stiu ca bibliografia a fost aceeasi in ultimii 3 ani, iar examenele au fost asemanatoare. Anatomia e anatomie, nu are ce sa se schimbe.
      Examen pentru locurile la buget nu cred ca poti da, parca sunt concomitent pentru ambele specializari. Dar poti intreba la secretariat, ma gandesc ca e posibil orice, daca platesti 2 taxe.
      Da, e acreditata.

      Like

  2. Referitor la ce a intrebat Stefan..si eu eram curios daca pot aplica la ambele specializari pentru buget ..si la AMG si la BFT .. Ca am inteles ca se da acelasi examen … Si platesc 2 taxe de inmatriculare …Daca ai vreo idee .

    Like

      1. Multumesc..
        Si mai am o intrebare … Dupa tine s-ar merita daca sunt din Constanta sa vin la Fundeni ?

        Like

        1. Sincer, nu vad de ce.
          Nu e Cambridge sa conteze in vreun fel “diploma” lor (care nu e diploma, ci “certificat de competente”).
          Ai facultate de AMG in Constanta. Ai si niste postliceale (zice google).
          Nu vad vreun avantaj major pe care l-ar oferi o postliceala fata de alta in Bucuresti, d-apoi in Bucuresti fata de tara.
          Dar asta e opinia mea, sfatul meu e sa mai cauti si alte opinii si apoi sa decizi singur.

          Like

  3. Buna,

    Am observat pe pagina lor (Scoala Postliceala Sanitara Fundeni), la Metodologie de admitere, ca au trecut doua carti de biologie, ambele de clasa a XI-a. Stii cumva daca trebuie sa invatam de pe amandoua? Sau doar una?

    Multumesc!

    Like

  4. Nu se poate face decat o facultate la stat si o singura postliceala sau colegiu,restul se platesc atata subventioneaza statul.

    Like

  5. Buna , am si eu o intrebare . Unde se gasesc variante actuale pentru examenul de la buget de la Scoala Postliceala “Fundeni”? Am cautat la ei pe site , la metodologie si am gasit doar manualele …..

    Like

  6. Buna ! Din ce am citit aici ,exista posibilitatea ca unele raspunsuri date de ei,sa fie gresite.Deci daca eu bifez raspunsul care ar fi corect in mod normal si nu cel gresit punctat de ei,automat la respectiva intrebare nu voi primi niciun punct,pentru ca toate aceste teste se corecteaza dupa sablon. 🙂

    Like

      1. Pai asta zic,ar fi corecte din punct de vedere al manualului si mi ar fi utile mie pe viitor,dar la examen inseamna ca ei puncteaza acel raspuns gresit regasit dat de ei…nu mi se pare normal 🙂 Asta fac,invat anatomia de a 11 a,sper sa reusesc 🙂 Aa si mai am o intrebare,am vazut ca tu ai scris aici “sistemul nevors simpatetic si parasimpatetic” ,in manual eu l am gasit scris “sistemul neros simpatic si parasimpatic” .Una din variante este gresita sau sunt acceptate amblele ?
        🙂

        Like

          1. Scuze pentru simpatetic/parasimpatetic. E calchiere din engleza. O sa sschimb. In romana se foloseste “simpatic”.
          2. In exemplele date de mine, manualul sustine niste lucruri pe care stiinta le-a demonstrat gresite in ultimii ani. Daca tu dai raspunsul din manual, ala va fi punctat.
          3. Se poate intampla ca pur si simplu grila sa fie gresita. S-a intamplat in ultimii ani la facultatile de Medicina de la Bucuresti sau Cluj. O data au anulat intrebarile alea, alta data au refuzat sa recunoasca greseala. Se intampla.
            Dar daca inveti manualul de anatomie o sa fie ok – dpdv al examenului.

          Like

  7. Iti multumesc foarte mult pentru raspunsuri si felicitari pentru realizarile tale ! Mult succes in continuare ! 🙂

    Like

  8. Buna, eu sunt din Craiova,m-am inscris la o postliceala acum,singura de stat din oras,au 56 locuri la buget la AMG. Nu gasesc nicaieri grile de la aceasta postliceala. Am intrebat si la secretariat si mi s-a transmis ca nu exista. De ce nu exista? Degeaba inveti materia dak nu faci si grile. Eu le-am facut pe cele postate de tine. Sper sa fie asemanatoare. Multumesc ptr postari.

    Like

    1. Buna.
      Nici la cele din Bucuresti nu exista culegeri cu grile. Prea mare bataia de cap pentru a pune la dispozitia elevilor asemenea grile. Merg pe principiul “daca invata, intra”.
      Postlicealele nu sunt facultati, nu au buget pentru a tipari carti in tiraj mai mare si au si taxe scolare mici, deci nu fac cine stie ce bani.
      Acestea fiind zise, depinde de elevi ca tine sa puna la dispozitia colegilor viitori subiectele de anul asta, pe bloguri – al meu sau in orice alta parte.
      De asta le-am publicat eu in ultimii ani, pentru a ii ajuta pe altii aflati in situatia mea acum 4 ani.
      Cu alte cuvinte, daca dupa admitere vrei sa ii ajuti pe viitorii tai colegi, poti sa imi trimiti subiectele tale si le voi publica aici. 🙂

      Succes.

      Like

      1. Buna,incep prin a-ti multumi ptr tot ceea ce faci,ptr postari si pentru sfaturile pe care le acorzi. Ti-am ascultat sfatul in legatura cu “tocitul materiei”,adica acela ca nu este bine sa tocesti ci sa citesti si sa recitesti materia. La mine a avut efect. Ieri am sustinut examenul la Postliceala Sanitara “Charles Laugier” din Craiova si azi s-au afisat rezultatele,am luat nota 9,ultima nota pentru buget a fost 7.40. Au fost 25 intrebari din biologie si 20 din chimie. o sa iti trimit subiectele.
        Multumesc inca o data pentru tot! Ma bucur ca ti-am gasit postarile pe net.
        Mult succes in realizarea idealurilor!

        Like

  9. Bună ! Ai idee dacă această diplomă care o dă şcoala după ce terminăm este recunoscută şi în alte ţări ?

    Like

  10. O întrebare, manualul de biologie de clasa a XI-a trebuie învățat integral? Sau sunt anumite capitole? As vrea sa optez pt. asistent medical de radiologie. E adevărat că acele raze îți pot afecta sănătatea, sau stand in afara camerei respective nu este absolut nicio problemă?

    Like

  11. Pentru examenul asta, dar si pentru meseria de asistent medical (chiar si de radiologie), anatomia este esentiala.
    Da, trebuie invatat tot manualul.

    In anumite conditii, la aparatele cu radiatie ionizanta (pentru radiografie, CT, PET-CT etc.), poti fi expus la o cantitate scazuta de radiatii, daca nu se respecta niste reguli de baza sau aparatele nu functioneaza corect. Altfel, peretii si izolarea folosite in zilele noastre sunt destul de eficiente.

    Like

  12. Ca șanse de angajare ca asistent de radiologie, ce șanse există? Atât în țară, cât și în străinătate. Adică, sunt aceleași șanse ca în cazul unui asistent generalist? Nu întreb acest lucru pt. ca ma preocupa neapărat asta, dar totuși este un aspect important de știut. Eu am terminat o altă facultate iar acum mă gândesc la această postliceală pt. ca vârsta, timpul și bugetul nu mi permite să fac o a doua facultate (de AM).

    Like

    1. Nu stiu ce sa zic despre situatia din tara, nu as vrea sa spun prostii. Nu am intrat suficient de mult in contact cu personalul de la radiologie, deci nu am suficiente informatii.

      In UK e ceva mai complicat procesul de echivalare a studiilor decat cel pentru AMG si costa ceva mai mult. Nu cred ca au nevoie de la fel de mult de personal la radiologie ca in sectii (unde au nevoie de asistenti medicali), scolile lor produc destul de multi absolventi (radiographers). Acestea fiind zise, sanse or exista. Dar nu e nimic garantat – ca in cazul asistentilor medicali.

      Like

  13. Ms frumos pt răspunsuri. Atunci cred că o să încerc să dau admiterea la AMG la Fundeni. Văzusem parcă tu ai scris undeva ca poți după aceea urma un curs de 6-12 luni pt radiologie si obtii specializare în domeniul ăla, dar o pierzi pe cea de AMG, parcă :-??

    Oricum, cred că poți și lucra pe parcursul școlii, nu? Sau sunt cursuri, laboratoare, practica toate obligatorii în fiecare zi?

    App, mi a indus cineva o teamă că poți termina postliceală/facultate în domeniul ăsta și să ștergi bătrâni la fund :-<

    Like

  14. Încă ceva, dacă intri la buget, trebuie să mai plătești vreo anumită taxă în decursul anului? Sau e totul absolut gratuit? Ms frumos si scz pt atâtea întrebări. Sunt un pic nelămurit și vreau să mă gândesc bine dacă sa fac pasul. O să si lucrez in timpul asta și nush cum va fi programul de la școala asta, plus ca vreau sa o fac la buget si sa nu plătesc nimic (bine, înafară de examenul de admitere, cel de “licență” de la sfârșit …)

    Like

    1. Scoala e gratuita la “buget”.

      Poti face ulterior cursuri pentru a obtine competente de asistent medical de radiologie, dar procesul e destul de complicat. Dar se poate.

      70-90% din pacientii din spitale sunt persoane peste 60 de ani. Toata lumea mananca, bea si apoi elimina. Cand pacientul e bolnav, mai mananca si bea si singur (sau cu ajutor minim), dar trebuie ajutat cu ultima parte.
      Cine crezi tu ca ar trebui sa il ajute cu aceasta problema atunci cand e in spital sau intr-un camin de batrani?
      Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este “nu eu”, cred ca ar fi mai bine sa iti alegi alta meserie, asta nu iti va placea.

      Like

  15. Mă gândesc că până la urmă nimănui nu i place sau nu îi e prea confortabil să schimbe bătrâni la fund…faptul ca o face e justificat prin sentimentul de milă, compasiune etc. În orice caz, mă gândeam că infirmierele se ocupă de asta. Acum nu cred că toți/toate asistentele se ocupă de asta…dar (cred) există și excepții.

    Bănuiesc că sunt și secții care nu implică asta. Și în orice caz, cred că în domeniul ăsta există lucruri de “n” ori mai scârboase decât asta. Depinde fiecare la ce e mai sensibil, nu e vorba de fițe sau altceva (adică nu vreau să mă înțelegi greșit).

    Sunt si eu f dezorientat, confuz și chiar ți am citit marea majoritate a postărilor de pe blog și mi am făcut o idee așa în mare. Mi au fost de mare folos, dar mai revin cu câte o întrebare/mai multe care mă frământă pe mine în special.

    În orice domeniu te pregătești (sau intenționezi) trebuie să știi dinainte ce presupune, la ce riscuri te expui 🙂

    Plus ca mi (s) au fixat niște preconceptii (absolut deloc răutăcioase, sincer) ca asta ar fi o meserie mai mult pt doamne/femei și mă simt un pic ciudat eu ca bărbat (stiu ca sunt niste prostii, nu vreau să jignesc pe nimeni), și încerc să mi fac curaj sa trec peste prejudecățile astea. Tu ai avut? Cum ai trecut peste ele? Mi ar fi de mare folos un sfat, nu o mustrare (chiar dacă mentalitatea mea despre acest lucru poate e greșită)… Scz ca m am lungit atât

    Like

    1. Daca e s-o luam asa, nu sunt prea multi oameni carora le place sa vada sange, sa lucreze cu instrumente taietoare, sa umble cu probe de sange, urina, scaun si alte secretii. Asta ca sa nu vorbim de a lucra chiar langa/cu oameni bolnavi de cele mai periculoase boli infectioase. Nu se pune problema de placut ci de a face o meserie – cu tot ceea ce aceasta presupune.
      Probabil ca or exista si asistenti medicali care nu au pus niciodata o branula, care nu au facut vreo injectie vreodata sau care nu au pus un cateter Foley si altele. Nursingul este un domeniu vast, nu toata lumea lucreaza in spital.
      Dar in 3 ani de zile de scoala tot faci toate acele lucruri de mai sus. Asta daca vrei sa inveti ceva. In esenta, trebuie sa inveti sa ai grija de un pacient – cu tot ceea ce presupune asta.

      Sunt multe preconceptii despre meseria asta, precum “nursingul nu e decat pentru femei”, “nursingul inseamna doar stersul batranilor la fund”, “nursing poate sa faca oricine” si cate si mai cate. Problema e ca multi asistenti medicali le perpetueaza – nefacand altceva decat sa isi desconsidere proprii lor colegi si propria lor meserie si pe ei insisi, intr-un final. De asta am si reactionat asa la ce ai zis.

      Ca sa treci peste ele cred ca trebuie doar sa fii cat de cat deschis la nou si sa incerci sa te autocorectezi in functie de ceea ce vezi bine si rau in jurul tau. Asta dupa ce incerci sa vezi si sa faci cat mai multe.

      Dar cel mai important este sa te intrebi cu adevarat daca poti face asta 5 ani, 15 ani, 25 ani. Si daca ti-ar placea sa o faci.
      E plina lumea de asistenti medicali care isi fac meseria in scarba, care n-au invatat niciodata nimic si nu vor evolua niciodata. Dar care cred ca doar asta pot face – chit ca nu le aduce nici o placere.

      E la moda un anumit curent realist care zice ca e absurd sa sfatuiesti pe cineva sa faca “ce ii place”. Eu zic ca e foarte greu sa faci ceva ce iti place, cere o autocunoastere si o asteptare mai lunga, ceva dificil in epoca vitezei, cand toata lumea vrea ca totul sa se intample repede. Sa se schimbe “peste noapte”.

      Like

  16. Deci se mai merita sa faci o postliceală? Se vor putea echivala studiile cu cele de facultate, fără să fii nevoit să urmezi alti 3 ani din cei 4 ani de facultate? Se va mai putea profesa doar cu postliceala în condițiile în care o fac acum și o termin peste 3 ani, nu mă refer la cei cu 10-20 ani de experiență în spate, când pe vremea lor nu exista șansa unei facultăți în acest domeniu. Am văzut că e o dispută pe internet referitor la echivalare. Poate cu cei dinainte de 2007 se va adopta ceva corect. Dar ce ne facem noi care vom termina sau vom fi în cursul studiilor postliceale? Va trebui să ne terminăm cei 3 ani de postliceală și să ne înscriem după aceea la facultate să mai facem 3 ani? Sau până unde se va merge?

    Like

    1. Raspunsul la aceste intrebari il va da doar timpul.
      Atata timp cat majoritatea absoluta a asistentilor din sistem au postliceala, orice schimbare de tipul “mergi la facultate sau iti pierzi dreptul de a profesa” va fi foarte dificila. Nu toti asistentii au BAC-ul luat. Daca 10 – 20 ani au putut lucra fara BAC (si fara diploma de licenta), va fi dificil sa fie fortati sa ia BAC-ul si apoi sa mearga si la facultate.
      Nu in ultimul rand, suntem parte din UE. Atata timp cat alte tari ne echivaleaza studiile noastre cu diplome locale (si nemtii si austriecii au postliceale asemanatoare, de exemplu), va fi greu ca fix Romania sa renunte cu totul la postliceale sau sa anuleze dreptul de a profesa al celor fara licenta.

      Pe de alta parte, in Romania se poate intampla orice.

      Like

  17. Buna,
    In primul rand vreau sa iti multumesc pentru acest blog si toate informatiile postate de-a lungul timpului.M-au ajutat enorm!
    Este extraordinär de greu sa gasesti informatii despre Radiologie in Romania , am gasit mai multe institutii dar nimic care sa te informeze calumea despre pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a deveni asistent radiolog.
    O informatie uitla pentru tine sau cititorii acestui blog, m-am dus personal la Universitate ( ma refer la Bucuresti ) sa intreb daca mai exista departamentul de Radiologie, si din pacate se pare ca nu mai fac cursuri pentru asistenti radio, asa ca pentru bucuresteni cel putin,cam ramane doar postliceala Fundeni.
    Intrebarea mea, avand in vedere ca lucrezi in Anglia si poate ai mai multe informatii, crezi ca este indeajuns sa termin doar postliceala pentru a putea lucra in zona aia ?

    Like

  18. Buna,am incercat sa pun pozele cu grilele pe blog,dar nu am reusit. Le-am trimis pe adresa de yahoo a blogului. Daca doresti,le poti posta.
    Eu iti multumesc inca o data pentru postari si mult succes!
    Tine-o tot asa!

    Like

  19. Bună,as vrea sa știu dacă am vreo șansă să intru la postliceala???ținând cont ca am 10 clase, dar m.am înscris la seral și în 3 ani termin..as vrea sa știu dacă le pot face în același timp???

    Like

    1. Buna seara.
      Nu cred ca se poate face postliceala fara a termina 12 clase.
      Dar e posibil sa ma insel – ar fi o idee sa sunati la secretariatul unei postliceale din zona dvs. pentru siguranta.

      Like

  20. Bună ziua ! Care este cea mai bună alegere.. Să fac postliceala (de la Fundeni ) sau să merg la Carol Davila ? Adică există un dezavantaj dacă fac postliceala ?

    Like

    1. Exista:
      – o diferenta la salariul de incadrare (pe undeva pe la 500 lei conform cu grila de salarizare din 2018),
      – cei care au facut facultatea nu mai trebuie sa dea examenul de asistent medical principal, atunci cand strang minim 5 ani vechime, devin aproape automat
      – posibilitatea de-a urma studii suplimentare (master)
      – posibilitatea de-a profesa mai usor in tarile non-europene (SUA, Canada, Australia, NZ) unde se cere diploma de facultate pentru Registered Nurses. In Europa nu exista nici o diferenta.
      – liniste pe viitor. Acum 30 ani nu existau postliceale, doar licee sanitare. Dupa ’90, asistentele medicale au fost fortate sa faca si cativa ani de postliceale pentru a putea profesa. E posibil ca in viitor sa apara o situatie similara cu asistentele care au “doar” postliceala absolvita.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.