I-am “facut” pe americani intr-un top medical

Atata doar ca e vorba de un top in care nu am vrea sa fim.

Conform datelor (la nivelul lui 2013) colectate in spitalele universitare Romania din culturile de sange sau lichid cefalorahidian si raportate in European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net) – parte din ECDC, in Romania avem o problema destul de grava cu stafilococul auriu rezistent la meticilina (MRSA). Procentual, stam mai rau ca SUA, India, Vietnam, Belarus sau Grecia si Portugalia (alte tari cu un numar mare raportat de cazuri detectate de s. auriu rezistent la antibiotice. Tot raportul aici. In perspectiva (mai intunecat = mai rau):

Screen Shot 2015-09-18 at 21.49.13

Reprezentare grafica de aici. Pacat ca nu au si o harta interactiva pentru MDR-TB sau XDR-TB, atunci ar fi si mai trist locul nostru (in 2012 aveam 1300 de noi pacienti cu TBC rezistent la medicamente).

Am ajuns la reprezentarea asta grafica citind un articol foarte interesant despre “De ce este India un focar pentru rezistenta la antibiotice si Suedia nu“.

In esenta, se reduce totul la prescrierea antibioticelor intr-un mod rational (adica nu pentru orice raceala) si la educarea populatiei sa le foloseasca cu masura.

E adevarat, nu mentioneaza daca industria alimentara din Suedia foloseste mai putine antibiotice (procentual sau relativ la dimensiune) decat cea din India.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.