Primul medicament “printat 3D” a fost aprobat de FDA pentru comercializare

Medicament care se si dizolva EXTREM de rapid:

Levetiracetamul se administreaza de regula pacientilor care sufera de epilepsie, in tratamentul de lunga durata (de prevenire/rarire a crizelor). Din cauza faptului ca doza de medicament necesara pentru a fi eficace este foarte mare (1000 mg – 3000 mg/zi), este administrat sub forme diverse, de la o ditamai pastila, la pulbere orala sau solutie lichida… Gustul sau amar il face si relativ dificil de tolerat si inghitit.

Aici intervine o companie farmaceutica din Pennsylvania, SUA. Aprecia Pharmaceuticals a patentat o tehnologie inventata la MIT in anii ’80, prin care se intind straturi peste straturi de substanta medicamentoasa, cu picaturi de solutie lichida “printate” intre straturi, in locuri anume, formand o structura ultra-poroasa. Astfel a aparut Spritam – un Levetiracetam sub forma de pastila cu dizolvare rapida cu 1000 mg de substanta activa.

spritam

Avantajele? Astfel se obtine o pastila in care se poate introduce o cantitate mare de substanta activa (1000 mg) cu mai putini excipienti. Procesul produce si o pastila foarte usor de inghitit, scazand la maximum senzatia neplacuta de “inecare cu pastila” (disfagie) la inghitirea unei pastile foarte mari. La final, au inclus si tehnologii de mascare a gustului, care fac pastila (sau pasta in care aceasta se dezintegreaza) mai usor de inghitit.

Ca explicatie: pentru a masca gustul unui medicament, se scade expunerea papilelor gustative la medicament prin procesarea acestuia, adaugarea de agenti de mascare a gustului si incapsulare/granulare/acoperire cu diverse substante. Aceste procedee adauga componenti in plus la medicament, marindu-i volumul. Daca se doreste pastrarea caii naturale de administrare a medicamentului (oral), ori se produc pastile mai multe, ori se folosesc plicuri cu pulbere sau siropuri sau alte solutii de administrare – care ii cresc mult costul medicamentului.

Dintre agentii de mascare ai gustului enumar: diferite arome naturale (vanilie, ulei de menta, alte uleiuri, mirodenii si zaharuri) sau de sinteza (aminoacizi, diferiti oxizi alcalini, carbonati etc.)

Alta problema ar fi faptul ca medicamentele care se dizolva rapid sunt foarte sensibile la umiditate (prin productie sunt gandite sa fie asa, asa se dizolva), ceea ce presupune ambalaje speciale – mai scumpe.

Informatii suplimentare despre pastile cu dizolvare rapida si trenduri in domeniu in articolul acesta foarte interesant.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s