Cum ajunge un medicament util in doar cativa ani sa coste 750$ de la 1$/tableta

Toxoplasmoza este o boala cauzata de un protozoa (Toxoplasma gondii) prezent in orice mamifer, dar care se inmulteste doar in corpul felinelor – de aici si riscul de transmitere crescut la persoanele cu pisici… Se estimeaza ca un procent insemnat al populatiei este infectata cu T. gondii (aproximativ 10-15% la nivel mondial), dar nu prezinta nici un simptom, pentru ca au facut o forma acuta (si in general asimptomatica) a bolii.

Exista si o forma latenta a bolii, care se poate reactiva si provoca probleme la pacientii cu sistemul imunitar afectat (cei cu SIDA, anumite forme de cancer, sub tratament imunosupresiv etc.).

Exista mai multe medicamente eficiente pentru tratarea bolii, dar cel mai folosit e Pyrimethamine (care este util si in tratamentul malariei).

In SUA, medicamentul este produs de peste 60 de ani. Desi patentul pentru el a expirat de mult, era produs si comercializat de o singura companie – GlaxoSmithKline – sub numele Daraprim. GSK a vandut drepturile pentru acest medicament unei alte companii farmaceutice in 2010, ceea ce a rezultat intr-o crestere a pretului de la aprox. 1$ pe pastila la aprox. 13,5$ pe pastila. In august 2015, drepturile pentru acest medicament au fost cumparate de o alta companie farmaceutica, pentru 55 milioane de dolari.

Rezultatul? Medicamentul acum se mai poate achizitiona doar printr-un unic furnizor la nivelul intregii SUA, la pretul de 750$/pastila. Un regim de tratament de 6 saptamani cu 2 pastile (2 x 25 mg) pe zi poate costa 63.000$. E adevarat, in SUA au existat doar 8821 de prescriptii pentru acest medicament in tot anul 2014.

In acest timp, in India se pot cumpara versiuni generice ale medicamentului pentru aproximativ 5 centi/pastila.

Evident, compania care a achizitionat medicamentul se apara cu “facem totul pentru a obtine mai multi bani pentru cercetare-dezvoltare“. Asta desi pentru toxoplasmoza nu prea e nevoie de noi medicamente. Desigur, asta inseamna ca in ceva timp alte companii vor putea produce medicamente generice pe care sa le vanda la preturi mult mai mici. Sau vor aparea importurile de medicamente din strainatate.

Cum poate dormi noaptea “genialul” investitor care a gandit aceasta strategie? Cu medicamente, desigur.

https://twitter.com/MartinShkreli/status/645783071019634688

Informatii luate (si) de aici.

L. E. Intre timp, CEO-ul companiei care a cumparat medicamentul (si a venit cu ideea geniala de a-i mari pretul) a afirmat ca va reduce pretul la un nivel care-l va face mai accesibil, dar ii va permite companiei sa faca si un foarte mic profit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.