Ce mai creeaza cercetatorii in laborator? Rinichi, uretere si o vezica urinara – conectate si functionale

P5560008-Kidneys_and_ureters%2C_X-ray-SPL

Nu, nu e vorba de cercetatorii britanici, ci de unii japonezi, care si-au publicat rezultatele in PNAS.

Pentru a fi corecti, au reusit sa creeze niste rinichi embrionari (metanephros*-metanefroi la plural), niste uretere pe care le-au conectat la acestia si o vezica urinara, in care urina secretata de rinichi s-a putut varsa.

In prima faza au creat din celule stem rinichi embrionari functionali (secretau urina) transplantabili si functionali in porci – dar nu aveau nici un mod de-a elimina urina secretata, deci se umflau cu urina (hidronefroza).

Ulterior au folosit un fel de esafodaj pentru a obtine uretere si o vezica urinara incipienta (din cloaca embrionara), le-au conectat pe toate si le-au transplantat intr-un sobolan. Au observat ca sistemul functiona (urina era secretata si stocata in vezica). Au obtinut aceleasi rezultate si la porci – sistemul transplantat a functionat pentru cel putin o vreme.

Desigur, sunt doar rezultate preliminarii, mai trebuiesc facute teste si multe observatii ulterioare (evolutia in timp a organelor, toleranta lor de catre organismul-gazda, eventualele complicatii samd). Deci rinichiul artificial crescut de la 0 este inca la multi ani distanta (daca va exista vreodata).

Stire de aici.

Metanephros e un stadiu al evolutiei rinichilor la embrionul mamiferelor (in jurul a 5 saptamani la oameni) in care rinichii sunt aproape in totalitate formati, avand deja mii de nefroni grupati impreuna (adultul are in jur de 1 milion de nefroni/rinichi) in structurile prin care se strange urina (canale colectoare, calice si pelvisul renal).

Mai multe informatii si aici.

metanephros

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s