Este sau nu sapunul antibacterian mai eficient decat sapunul normal in a curata mainile (de bacterii)?

In ultimele zile circula o stire cu rezultatul unui studiu despre eficienta actiunii antibactericide a unui sapun “antibacterian” facut de niste cercetatori koreeni, aparut in 16 septembrie in jurnalul stiintific britanic Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Depinde mult de unde iti iei sursele, dar unele ziare sau portale de stiri au interpretat rezultatele studiului drept dovada a faptului ca sapunul antibacterian in general este inutil (sau cel mult la fel de eficient ca sapunul normal in a curata mainile de bacterii).

Da, studiul (destul de ok elaborat, de altfel) afirma la final ca

“nu exista nici o diferenta semnificativa intre efectele bactericide ale sapunului simplu si a celui antibacterian, atunci cand sunt folosite in conditii/situatii normale”

Atata doar ca studiul a folosit ca agent bactericid din sapun triclosan-ul. Adica un compus chimic care nu prea mai este folosit in cosmetice nici in SUA, nici in Europa – din cauza unor temeri in privinta sigurantei folosirii lui pe termen lung pe oameni (pentru moment este considerat relativ sigur de FDA si EPA). Spre exemplu, in Protex nu exista nici o urma de triclosan – bactericidul folosit fiind triclocarban. Un compus chimic care are la fel de multe necunoscute in privinta eficientei si sigurantei folosirii lui pe termen lung pe oameni.

Deci relevanta studiului este relativ scazuta in privinta majoritatii produselor de tip sapun antibacterian de pe piata.

Sau nu este?

Inca din 2013, FDA-ul american cere noi dovezi de la producatorii care sustin ca sapunul lor este “antibacterian”, bazandu-se pe studii care arata ca eficienta produselor de genul acesta este indoielnica, iar riscurile asociate cu folosirea compusilor antibacterieni pe termen lung sunt posibil mari  (afectarea mediului, cresterea rezistentei bacteriilor, afectarea corpului uman). Dar se pare ca se va lua o decizie in legatura cu produsele over-the-counter antibacteriene (cosmetice) anul viitor.

Oricum, din ce inteleg eu, pentru a fi cu adevarat antibacterian, sapunul ala ar trebui sa stea pe mainile omului foarte mult timp – mult mai mult decat sta in realitate, deci pare fix frectie la picior de lemn.

Ca tot suntem la subiectul asta. Presupun ca stie toata lumea ca scopul sapunului nu e neaparat de a ucide bacteriile de pe mainile noastre, doar ajuta la indepartarea celor care sunt in cantitate prea mare, cu ajutorul apei, da?

Si ca in sapun (si sampon si alte produse cosmetice si nu numai) avem bacterii – care de regula sunt nepatogene. Amuzant este faptul ca in 2009, in SUA, un lot de lotiuni-dezinfectant pentru maini (si alte produse inrudite) au fost retrase de pe piata pentru ca erau… contaminate cu bacterii patogene. 🙂

Mai tine minte scandalul de acum 1 an de la spitalul Elias, cand un lot de sapun antibacterian (ieftin, luat “la licitatie”) era contaminat cu bacteria Serratia in cantitati foarte mari si 2 pacienti imunodeprimati au fost infectati din cauza expunerii la aceasta bacterie? Bine, au fost de fapt 3 spitale afectate, pentru ca a fost vorba de sapunul dezinfectant din 3 loturi, sapun care avea o cantitate prea mare de bacterii din familia Serratia. Noroc ca a venit Banicioiu sa zicaproducatorul va plati“. Ma intreb daca s-a intamplat ceva in 12 luni.

P.S. Pentru personalul sanitar – in special cel chirurgical, regula cea mai de bun simt este: spalatul amanuntit, intre degete, cu sapun (sau sapun + antiseptic), minim 2-3 minute si stergerea cu materiale sterile pe cat posibil. Ghidul CDC aici – cu informatii despre majoritatea dezinfectantelor/antibactericidelor folosite in mediul spitalicesc. Si despre riscul de a dezvolta iritatii, alergii si dermatite (foarte mare!).

Si ca mica informatie care mi-a ramas in cap, daca exista infectie cu clostridium, dezinfectantul pe baza de alcool e inutil (din cauza ca e vorba de o bacterie sporulata).

curatarea mainilor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s