Tratament promitator pentru dementa Alzheimer (la soareci)

Un grup de cercetatori de la Queensland Brain Institute – Universitatea din Queensland, Australia a publicat acum cateva luni rezultatele unui studiu in care niste soareci tratati cu un aparat cu ultrasunete modificat au manifestat o revenire a memoriei (alterata initial de depunerea de placi senile printre neuroni).

Acest tratament a reusit reducerea cantitatii de placi de beta-amiloid (asa-numitele placi senile) dintre neuronii soarecilor, cu imbunatatirea capacitatilor cognitive si de memorie, fara efecte adverse observabile, ceea ce arata ca ar putea fi un viitor tratament (cel putin partial) pentru boala Alzheimer.

boala Alzheimer

Boala Alzheimer nu are inca un tratament eficient si pentru moment nu se stie clar cauza – dar se cunosc anumite informatii despre ea:

  • exista o oarecare transmitere genetica, cu peste 30 de gene identificate ca posibile implicate in dezvoltarea bolii si 3 gene dominante transmise de la parinti la copii, care duc la aproape 50% dintre copiii cu aceasta gena sa dezvolte boala.
  • exista anumiti factori favorizanti: anumite bacterii si virusuri, traumatisme craniene, fumatul, HTA, hipercolesterolemia, diabetul
  • La majoritatea oamenilor, boala incepe sa se manifeste dupa 65 de ani, dar in cazurile cu o componenta clara ereditara, se manifesta mai devreme
  • Boala apare ca urmare a 3 factori: formarea de depozite de fragmente proteine (beta-amiloid) printre neuroni, care duc la incetinirea transmiterii informatiei nervoase si declinul functiilor mentale, formarea de fascicule dense de proteine tau in jurul neuronilor, care duc la degenerescenta neuronala, ca urmare a acumularii acestor proteine in creier, neuronii incep sa moara – ceea ce face sa apara si manifestarile de dementa.
  • Boala are mai multe stagii (in general), cu simptome diferite: in faza incipienta, primele semne sunt problemele de memorie recenta, schimbari de personalitate; in faza intermediara problemele de memorie se exacerbeaza (nu mai sunt recunoscuti familia si apropiatii), la fel cele de personalitate (agresivitate, paranoia) si apare necesitatea de ajutor pentru activitatile zilnice (mancare, toaleta, imbracare etc); la final, pacientul pierde total capacitatea de-a vorbi si depinde total de altii pentru activitatile zilnice. Acum pacientul nu mai pastreaza controlul asupra sfincterelor (incontinenta), nu mai poate mesteca, inghiti, la final nu va mai putea respira.

original

Soarecii din studiu au fost modificati genetic pentru a manifesta una din cauzele propuse pentru dementa Alzheimer (depunerea de placi de beta-amiloid), ceea ce le-a deteriorat major functiile cognitive si de memorie. Apoi li s-a injectat un compus cu sfere mici (micro-bule), care impreuna cu aplicarea unor ultrasunete dintr-un aparat modificat a permeabilizat bariera sange-creier, ceea ce a permis celulelor microgliale sa consume depunerile de beta-amiloid. S-a obtinut o reducere cu 50% a depozitelor de beta-amiloid, ceea ce s-a tradus printr-o imbunatatire a memoriei si cognitiei soarecilor (comparat cu soarecii-control). Cel mai important: nu au fost detectate distrugeri tisulare.

Acum, desi acest tratament poate avea potential in a fi folosit la oameni, trebuie inteles ca:

  • soarecii au un craniu mult mai mic, cu oase mai subtiri. La oameni ar fi necesare niste ultrasunete de intensitate crescuta si posibil de durata mai mare, ceea ce ar putea insemna afectarea tesutului sanatos.
  • nu s-au folosit soareci care aveau si depozite de beta-amiloid si de proteine tau, sau distrugere neuronala deci exista anumite limitari in aplicabilitatea sa la boala Alzheimer.
  • soarecii din studiu aveau placi de beta-amiloid formate la inceputul studiului. Dar nu se stie cat de devreme trebuie administat acest tratament pentru a fi eficient. Nu se stie ce efect ar avea asupra celulelor sanatoase ale creierului un tratament precoce. Exista niste studii cu anticorpi monoclonali anti-placi de beta-amiloid care au esuat pentru ca se pare ca au fost administrati prea tarziu (sau in cantitati prea mici)
  • nu se stiu efectele de durata ale tratamentului. Din fericire, asta se va putea urmari (atata timp cat soarecii mai traiesc).
  • tot la urmari de durata, nu se stie exact cat de puternic este raspunsul imun (microgliile fac parte din sistemul imun) generat la nivelul creierului si efectele posibile daunatoare asupra celulelor sanatoase.

Chiar si-asa, este o veste buna in lupta cu o boala nemiloasa.

Informatii de aici si aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s