Cateva dispozitive pentru oprirea sangerarii dintr-o artera (dupa cateterizare arteriala)

Citeam eu cate ceva pe internet, fara un scop anume. Dau peste un anunt de angajare pentru o asistenta medicala de Cardiologie “cu experienta” pentru un spital din Scotia. Pe langa experienta in Nursing in Cardiologie, anumite certificari specifice NHS si sectiei de cardiologie (cum ar fi interpretare EKG cu 12 derivatii) + certificare de ALS, erau si niste cerinte de cunostinte de sisteme si echipament. Aici, printre alte lucruri despre care auzisem, dau eu peste “Arterial femoral clamp/FEMOSTOP/RADISTOP“.

Am facut eu practica la ATI, am vazut montare de catetere arteriale (radiale sau femurale), dar n-am vazut niciodata scoaterea unora femurale. La scoaterea unor catetere arteriale radiale trebuie sa recunosc ca am fost folosit cu succes pe post de “aplicator de presiune pana se opreste sangerarea”. Prima data eram praf, habar-n-aveam cat de mult timp ar trebui sa aplic presiune si cum si la ce sa fiu atent.

A doua oara am citit un pic. Ce mi-a ramas in cap: 10-15 minute de presiune (cu bandaj steril) la artera radiala, 10-20 de minute la artera femurala. Presiune relativ constanta la artera radiala, presiune mare/mai putina/mai putina la cea femurala (pentru ca exista riscul de formare de cheaguri, din cauza proximitatii venei femurale). La indepartarea cateterului arterial radial, daca se observa ca sangerarea s-a oprit si la 15 minute este ok, pacientul este teoretic liber sa zburde (doar ca rar se intampla in realitate sa fie si capabil s-o faca). Dupa indepartarea cateterului femural, bandajul este monitorizat (minim 1 data/ora) pana la 6 ore si abia apoi pacientul poate sa se miste si trebuie sa se fereasca de efort minim 24 ore.

Ei bine, ce sunt toate chestiile mentionate mai sus? Cand am cautat informatii despre ele, am mai gasit si alte metode de oprire a sangerarii arteriale (in special femurale). E prea scump sa tii un om 20 de minute cu mana pe artera, aparent. 🙂

Radistop este un dispozitiv folosit pentru oprirea sangerarii arterei radiale. E format dintr-o placa de suport, 2 strapuri si un fel de pernita transparenta (din plastic?). Se aplica peste cateterul arterial radial, numai daca testul Allen e pozitiv.

Femostop Gold este un dispozitiv format dintr-un strap care fixeaza o bula din plastic transparenta, conectat la un manometru digital, care permite strangerea strapului la diverse valori ale presiunii (3 minute peste TA sistolica, apoi 15 minute la o valoare intre sistolica si diastolica, apoi poate fi tinut la 30 mmHg pentru cateva ore). Info de aici.

C-Clamp  e un fel de menghina, care se monteaza prin rasucire si care are o suprafata de plastic de unica folosinta (steril) care va sta peste zona de unde se scoate cateterul arterial. Pare cam invechit. Dar relativ eficient?

Aici se adauga niste dispozitive folosite prin SUA, care costa cam 200$ bucata (deci n-o sa le vedem prea curand in Romania), care folosesc diferite tehnici pentru a astupa taietura in artera.

AngioSeal VIP foloseste o combinatie intre un dop dublu de colagen si o sutura, pentru a opri sangerarea relativ rapid.

Closer S Perclose foloseste o sutura si-atat pentru a opri sangerarea

MynxGrip foloseste un balon pentru hemostaza primara si un dop format dintr-un agent de etansare poros inteligent.

Acum nu pot sa zic ca am experienta cu nazdravaniile astea, dar pot spune ca macar stiu cum arata si ce fac. 🙂

Pentru curiosi, mult mai multe informatii despre nursing in cateterizarea femurala (si extragerea cateterelor) aici si aici. Stiu ca nu prea multa lume ajunge la cardiologie sau la ATI, dar poate s-o nimeri un curios pe aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s