Cum arata un mini-ecograf portabil

Am mai mentionat de cateva ori pe aici ca eu urmeaza sa plec in Anglia, dar doua foste colege de clasa sunt deja acolo si lucreaza. Drept urmare, le tot trag de limba despre ce fac, ce vad si ce probleme intalnesc pe acolo.

Una dintre ele mi-a povestit ca au “un fel de iPhone cu care scaneaza pacientul ca sa vada daca are glob vezical si are nevoie de cateterizare urinara urgenta”.

Dupa ceva mai multe explicatii, am priceput ca e vorba, de fapt, de un mini-aparat cu ultrasunete, dotat cu un mic ecran, care poate comunica si cu un computer (prin intermediul unui doc de incarcare, ce se conecteaza la un PC). Am primit si o poza:

BVI 6100

Si un mic filmulet:

Varianta folosita pe sectia ei (Verathon BladderScan BVI6100) este deja oarecum depasita. E un aparat din generatia a doua (din 3) dintre produsele de tip ecograf-portabil. Generatia actuala (a 3-a) masoara si diametrul aortei abdominale (nu doar al vezicii urinare), ceea ce are utilitate evidenta in anumite sectii unde pacientii sunt suspectati de Anevrism de Aorta Abdominala (o problema medicala care, netratata, poate duce la moarte rapida, in caz de ruptura “anevrism disecant”).

Oricum, se pare ca aparatele de generatie noua (specific, BVI 9600) au niste probleme in a masura precis dimensiunea aortei abdominale largite (a unui anevrism), ceea ce a dus la un comunicat din partea producatorului in care afirma ca apartul lor are anumite limitari si ca ar trebui folosit doar ca un instrument de screening primar, nu ca un instrument pentru diagnostic.

Pe de alta parte, in privinta masurarii volumului de urina din prostata, aparatele produse de Verathon par sa fie destul de precise (si variantele mai vechi, si cele mai noi) – cel putin comparate cu un ecograf normal.

Beneficiile aparatului sunt:

 • Se evita cateterizari inutile ale pacientilor, ceea ce poate insemna si evitarea unor infectii ale tractului urinar.
 • Ajuta la utilizarea mai eficace a cateterelor urinare (pe durata mai scurta – doar pentru cat timp este nevoie). Implicit, scade sansa de a contracta infectii urinare.
 • Scade numarul de complicatii ale cateterizarii (cum ar fi ranirea tractului urinar la cateterizare, ranirea vezicii de catre cateter, disconfortul sau durerea in uretra, spasmul vezical sau chiar cistolitiaza dupa cateterizare a la longue)
 • Scade numarul de episoade de incontinenta urinara, ajutand la reeducarea mictionala (bladder training).
 • Nu necesita un personal ultra-calificat pentru utilizare (ca la un ecograf normal), putand fi folosit de oricine face un curs scurt pentru utilizarea aparatului.

 

Cat costa o bucurie din asta? De la revanzaturi, cam 9000$-10.000$, varianta noua, cateva mii de dolari SH. In 2006 inteleg ca ar fi costat intre 17.000 si 19.000$ canadieni – cotatia de pret a producatorului.

 

Si acum un pic de fiziopatologie despre retentia de urina incompleta/totala:

 • retentia de urina incompleta apare dupa o perioada mai lunga de dificultati in a urina, cand muschiul detrusor compenseaza prin hipetrofie. Ulterior, muschiul detrusor nu mai face fata obstacolului, aparand o cantitate de urina care nu se mai elimina (reziduu vezical) – care corespunde aparitiei polakiuriei. Ultima faza este cea de distensie vezicala, cand vezica se mareste peste capacitatea sa normal. Aici avem incontinenta urinara de prea plin. Acum avem glob vezical moale – palpabil si nedureros. Poate fi urmata de afectarea renala si insuficienta renala.
 • retentia de urina completa apare post-operatii chirurgicale cu anestezic general (cel mai des), sau din cauza unor blocaje subvezicale/extraurinare (adenom de prostata, fibrom uterin, sarcina, alte tumori, cauze neurologice, medicamente), blocaje vezicale (tumori vezicale, litiaza vezicala) sau traumatisme la nivelul aparatului urinar. Poate duce relativ rapid la dilatarea cailor urinare superioare si la hidronefroza si insuficienta renala acuta. Aici avem glob vezical tare – sensibil la palpare si foarte dureros.

Ambele tipuri de retentie urinara se trateaza prin sondaj vezical (uretero-vezical sau suprapubian).

Si ca 2 mici note de la mine: anuria (minim 6h) postoperatorie este semn probabil de glob vezical si la cateterizarea unui pacient cu glob vezical nu lasam niciodata cateterul la nesfarsit – il pensam ori dupa maxim 10 minute, ori dupa  500 ml de urina eliminati, cu supravegherea aspectului urinei pentru sange sau cheaguri.

 

Advertisements

4 Comments

 1. In urma cu cateva luni de zile am vazut o reclama la un aparat care te poate ajuta la recoltari de sange, cu toate ca utilizarea lui de baza este in chirurgia plastica – Simens ACCUVAIN – . Oare in afara se folosesc la recoltari? 🙂

  Like

 2. Da, la acesta ma refeream, am vazut ca a fost o prezentare a dispozitivului anul acesta la un congres al medicilor urgentisti in unul dintre spitalele de Urgenta din Bucuresti .

  Like

  1. Asa, in teorie, pare sa fie foarte util (daca ignoram pretul).
   In realitate nu stiu daca e asa de bun – daca citesti mai multe despre ele.
   In UK, NICE a facut un review mai larg al datelor disponibile despre utilitatea AccuVein-ului la canulatie si venipunctura si nu au fost impresionati

   Personal, sper sa ajung sa vad vreodata unul ca sa-mi pot da cu parerea. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s