Cum ajungi voluntar pe ambulanta in Bucuresti

Edit: Postul meu NU vrea sa inlocuiasca informatiile oficiale de pe site-ul ASSB, la sectiunea Voluntariat.
Asa cum a intervenit foarte calm cineva de la ei mai jos, orice nelamuriri pot fi lamurite cel mai CORECT de catre ei insisi, deci ar fi mai bine sa fie contactati direct. Tot ceea ce a facut Florin a fost sa prezinte pasii urmati de el si sa dea cateva sfaturi sau explicatii. Postul este din 2015, ceea ce era valabil pentru Florin atunci poate sa se fi schimbat intre timp. Cerintele lor actuale si orice raspuns pentru orice problema ar trebui sa vina de la ei, deci folositi cu incredere adresa de e-mail si lista de pe site-ul lor.

Florin a mai scris un guest-post aici acum 9 luni.

Coleg de scoala (cu 2 generatii mai mic), cam de-o varsta cu mine, cu o facultate absolvita si o alta cariera inainte de a se orienta catre meseria de Asistent Medical.

Florin este voluntar pe ambulanta. L-am rugat frumos sa scrie un mic ghid despre cum poti deveni voluntar pe ambulata in Bucuresti. Si-a gasit cumva timp (intre orele de scoala, practica si voluntariat) si l-a scris.

Sper sa ii fie cuiva de folos.

Multumesc si mult succes lui Florin!

1279984347Ambulanta

Cum sa devii voluntar SABIF?

Intentia de a deveni voluntar il reprezinta primul pas din lungul proces pe care trebuie sa il parcurgi pentru a deveni membru voluntar in cadrul Serviciului de Ambulanta Bucuresti.
Acest lucru presupune sa trimiteti un email la adresa COORDONAREASSB@YAHOOGROUPS.COM (adresa veche) voluntariatassb@googlegroups.com, in care trebuie sa va exprimati intentia de a deveni membru voluntar.
In urma solicitarii on-line, cei de la coordonare raspund cu un email cu un formular care trebuie completat si trimis inapoi la aceeasi adresa. In baza completarii formularului veti fi programati la un interviu. Detaliile legate de data interviului si ora le veti primi prin SMS.

Urmatorul pas il reprezinta interviul propriu-zis care consta in testare conostintelor de cultura generala (intrebari din istorie, geografie, matematica, romana, anatomie), test care trebuie promovat cu minim nota 7 pentru a putea merge mai departe la interviul oral.

O data declarati admisi se pregateste un dosar (tip A4, de carton) care se aduce in termen de 30 zile la secretariat serviciului de Ambulanta, dosar care cuprinde:

  • adeverinta medicala care sa ateste ca sunteti apti pentru voluntariat;
  • cazier judiciar (informatii despre eliberare cazier pe site-ul Politiei Romane);

  • copie xerox dupa diploma ultimei forme de invatamant absolvite;

  • adeverinta de la unitatea de invatamant cu specificatia ’pentru voluntariat SSB

  • copie xerox dupa Cartea de Identitate;

  • asigurare de malpraxis (asigurarea se poate face la orice centru de asigurari, costa aprox 15-17 lei)

Dupa depunerea dosarului se primeste avizul pentru semnarea contractului de voluntariat si completarea formularului de inscriere la cursul BLS (basic life support).

Se participa la cursul BLS. Dureaza 2 zile intr-un weeeknd / 8 ore, finalizate prin 2 probe, una scrisa si una practica. Pentru a intra in proba practica este necesar ca la testarea scrisa nota sa fie minim 7, urmata de testarea practica, pentru promovarea careia nota minima necesara este tot 7.

Dupa promovare cursului BLS se participa la Instructajul pentru Protectia Muncii. Se anunta departamenul de coordonare prin e-mail ca s-a absolvit cursul BLS si s-a facut protectia muncii, urmand ca dupa acest pas sa fiti anuntati prin SMS referitor la ora si data unei sedinte organizate de coordonatorii pentru voluntarii noi, sedinta in care va vor fi oferite informatii generale legate de activatatea de voluntariat, regulament de ordine interioara si nu in ultimul rand se obtine legitimatia de voluntar, care va ofera dreptul sa faceti garzi cu echipajele SABIF pe ambulante.

Cat dureaza acest proces ?

Din momentul in care trimiti emailul cu intentia de a deveni voluntar si pana primesti formularul de inscriere dureaza 1-7 zile.

Dupa completarea formularului de inscriere, programarea pentru interviu dureaza 1-2 satamani.

Dupa ce candidatul e declarat admis la interviu, programarea la cursul de BLS dureaza intre 2-5 saptamani, totul depinde de cat de repede se formeaza o grupa pentru BLS (7/8 persoane).

Sedinta de coordonare si obtinerea legitimatiei de voluntar: 1-7 zile dupa ce ati anuntat ca ati absolvit cursul BLS si ati facut Instructajul pentru Protectia Muncii.

In concluzie tot acest proces de a deveni membru voluntar al serviciului de Ambulanta dureaza minim 1 luna si maxim 3 luni.

Exista obligatii ca voluntar?

Prin contract, voluntarul se obliga sa faca MINIM 3 garzi pe luna, garda fiind de 12 ore si sa respecte regulamentul de ordine interioara.

Cum e organizat Serviciul de Ambulante?

Exista 3 tipuri de ambulante: ambulante de tip A / B / C

Ambulantele de tip A sunt ambulante de trasport, pentru cazuri considerate minore, echipajul este format din Ambulantier si Voluntar.

Ambulantele de tip B si C sunt ambulante de urgenta, diferenta dintre ele este ca tipul de ambulanta B este format din Ambulantier, Asistent si Voluntar iar tipul C este format din Ambulantier, Medic, Asistent si Voluntar.

Exita o perioda de proba de 3 luni in care, voluntarii noi fac garzi pe ambulante de tip A iar terminarea perioadei de proba vor trece pe ambulante de tip B.

Dupa 6 luni de voluntariat se face instructajul pentru ALS (Advanced Life Support)

De ce sa fii voluntar?

Fiecare dintre noi avem interese proprii, fie ca suntem in elevi ai unei scoli postliceale, fie elevi ai facultatii UMF, cu toti ne dorim sa ne imbogatim bajaul de cunostinte, iar aici este locul potrivit sa inveti multe intr-un timp scurt, deoarece cazurile sunt total diferinte intre ele, personalul este dispus sa te invete iar practica din spital este total diferita fata de garzile de voluntariat.

Drepturi imagine: Cotidianul.ro

55 Replies to “Cum ajungi voluntar pe ambulanta in Bucuresti”

  1. Am primit un comentariu cu 2 intrebari in formularul de contact. Adaug intrebarile aici, revin (eu sau Florin) si cu raspunsul cat de curand. 🙂

    … cat de dificil e testul ala de cultura generala? Eu am 28 de ani in prezent si nu simt ca dau pe dinafara de cultura generala pentru ca am reusit sa uit cam tot de cand am terminat scoala generala+liceul. M-ar ajuta niste exemple de intrebari.

    … cat de complicat este testul pt verificarea cunostintelor BLS ? In special partea practica…Ma intereseaza daca se poate trece in conditiile in care inveti f bine ce ti se preda la curs sau ai nevoie de ceva skillsuri in materie. Am uitat sa precizez: nu am absolut niciun fel de studii in domeniul medical

    Liked by 1 person

  2. 1.Intrebarile de cultura generala sunt bun simt, nu te pun in dificultate , sunt intrebari simple la care orice candidat care a frecventat scoala generala poate sa raspuna fara probleme, nimic complicat sau stiintific.

    2.Tot ce tine de BLS la proba practica, se exerseaza inainte de zeci de ori daca este necesar,doar trebuie sa fii atent/atenta la pasii pe care trebuie sa ii urmezi in acordarea primului ajutor, pasi care vor fi invatati,repetati si simulate la curs.

    Like

  3. Buna ziua! Am si eu o intrebare au fost cazuri in care nu s-a raspuns la e-mail ? Ce ar trebui sa contina scrisoarea de intentie?Este evaluata virgula cu virgula pana la cel mai mic detaliu?

    Like

  4. Nu, stai linistita , vei primi raspuns la email doar ca trebuie sa ai rabdare, cat despre intentia de a deveni voluntar, scrii cateva cuvinte, nu exista un model anume.

    Like

  5. Multumesc!Faceti o treaba extraordinara cu acest site,nu toti avem “pile”s-au cunostinte care sa ne indrume astfel ne putem informa de aici!

    Like

  6. Buna ziua ,Florin,sau Cristian.Doresc sa va intreb daca in timpul voluntariatului ati intalnit,ca si voluntari,persoane fara experienta in sistemul medical.Persoane care doresc sa urmeze in viitor o scoala postliceala sanitara(ca mine).Sunt primite voluntari?Cum sunt priviti?Am sanse sa ajung voluntar,si sa aiba cineva rabdare si timp sa ma “dadaceasca”?Mai adauga la cele de mai sus si varsta peste 40 de ani :)))

    Like

    1. Bina ziua.
      In spitale am intalnit 1 voluntara (pe la 30 ani) fara scoala de as. med. sau altceva. Am avut chiar cititori ai blogului care spuneau ca au facut voluntariat si acum vor sa faca scoala de as. med. Acceptarea sau problemele depind de oamenii intalniti in spital.
      Se poate. Dar nu e usor. De cand s-a schimbat legea voluntariatului, a devenit mai greu, nu mai usor, sa fii voluntar in spital…
      Pe ambulanta nu stiu sigur, nu comentez. Poate Florin va raspunde.

      Like

  7. Pe ambulanta poti face voluntariat chair daca nu esti inca in sistem, nu exista nici un impediment si nici o discriminare in acest sens, ba chiar mai mult ai ocazia sa vezi daca iti place sau daca ti se potriveste sau nu, merita incercat, in plus de asta vei beneficia si de un training gratuit BLS ( basic life support / prim ajutor ), pe care consider ca toti ar trebui sa il avem.Tot in cadrul serviciului de ambulanta mai exista un program denumit : ” Exista un erou “, mai multe detalii ai la adresa : https://www.existaunerou.ro/ .Mult succes Mihaela.

    Like

  8. Buna, ar trebui sa ma ingrijorez daca au trecut 2 sapt. si nu m-a contactat nimeni in vederea comunicarii datei pentru interviu? Multumesc anticipat!

    Like

  9. Buna Bianca,nu este nici o problema,nu ai de ce sa iti faci griji,insa acum din cate stiu sunt in proces de reorganizare,mai exact se formeaza o noua echipa pentru voluntari noi (trainari BLS + personal interviu ).Mult succes, asteptam vesti noi.

    Like

  10. Este o asigurare nornala, se face la orice broker de aisgurari, costa 15/17 ron, mentionezi ca doresti sa faci voluntariat.Teoretic broker-ul ar trebui sa stie ce pachet de asigurare sa iti ofere daca isi cunoaste produsele.Succes

    Like

  11. Buna, dupa terminarea inscrierii si sustinerea examenului de BLS, trebuie sa incep voluntariatul pe ambulanta imediat?

    Like

  12. Teoretic da, conform contractului dupa cursul BLS si obtinerea legitimatie de voluntar ( vei primi detalii prin sms ) , trebuie sa faci minim 3 garzi pe luna, in caz ca nu poti incepe imediat ar trebui sa discuti cu un coordonator sau un trainer pentru mai multe detalii.Succes

    Like

  13. Buna !
    Nu ai mentionat nimic despre vestimentatie .
    Cum se procedeaza pt costum ?
    Pret estimativ ?

    Like

  14. Salut, in legaura cu vestimentatia, dupa promovarea cursului BLS, vei primi un tricou portocaliu ( gratis ) din partea lor, in ceea ce priveste restul ( pantalon / vesta / geaca / incaltaminte) va trebui sa le cumperi singura de la magazinele de specialitate cu care colaboreaza SABIF-ul.

    De ce ?
    Asta pentru ca ei stiu exact unde se se pozitioneaza embleme si sunt brodate de accesi firma si stiu exact ce sa iti ofere.

    Cat costa ?
    Pantalon – 80-90 ron
    Vesta – 80-120 ron ( depinde cate embleme vrei sa pui pe ea , piept , umar, spate )
    Geaca – 180-220 ron ( iarasi depinde de embleme )
    Incaltaminte – orice mai zdravan ( bocanci ceva santos ) – pe astia toata lumea ii are deja.

    Recomand pentru inceput pantalonul si vesta, sau doar vesta daca nu exista buget pentru pantalon, asta pentru ca nu de putine ori mi s-a intamplat la insotirea unui pacient in sectia de UPU sa fiu poftit afara pentru ca am fost confundat cu un apartinator.

    In ceea ce priveste unele ditre actiunile Sabif , cum ar fi meciurile de fotbal sau alte evenimente sportive si nu numai, echipamentul complet este obligatoriu.

    Succes.

    Like

  15. Buna seara, ieri am trimis un e-mail la adresa de pe aceasta pagina cu privire la voluntariat si azi am primit raspuns cum ca aplicatia mea nu este valida si ca ar trebui sa intru pe site-ul ASSB; l-am cautat dar nu am gasit. Se poate va rog sa imi lasati un link sau o adresa directa ca sa pot intra pe el? Multumesc anticipat!

    Like

  16. Buna Ioana, de ieri s-a schimbat adresa desitanata persoanelor care doresc sa devina voluntari SABIF,urma sa fac un update weekend-ul asta,asadar noua adresa este : voluntariatassb@googlegroups.com .

    În mail, trebuie sa trimiteti o scrisoare de intenție și răspunsul la întrebarea “cum vezi activitatea unui voluntar ASSB-SABIF?” , restul procesului de recrutare ramane neschimbat.

    Bafta !

    Like

  17. Buna! In legatura cu adresa de mail pentru inscrierea ca voluntar SABIF: trebuie sa trimit in primul e-mail scrisoarea de intentie sau astept sa imi trimita formularul de inscriere si apoi trimit scrisoarea de intentie? Multumesc!

    Like

    1. Nu cred ca mai este necesar un formular de inscriere si doar sa trimiti email-ul cu scrisoarea de intentie la adresa voluntariatassb@googlegroups.com.

      Aveti aici un reminder la noua metodologie de rectrutare :

      Candidatul va trimite o scrisoare de intenție prin e-mail la adresa voluntariatassb@googlegroups.com, în care va motiva dorința de a deveni voluntar, împreună cu răspunsul la întrebarea: „Cum vezi activitatea unui voluntar ASSB-SABIF?”

      Candidatul va participa la un interviu de evaluare, ce va conține și un test de verificare a cunoștințelor generale.
      Candidatul va participa la sesiuni de pregătire medicală bazate pe protocoale BLS ale Consiliului European de Resuscitare. În cadrul cursurilor candidatul va fi evaluat teoretic și practic.
      Candidatul va urma pregătirea în Protecția Muncii și evaluarea de Medicina Muncii, apoi va primi instrucțiuni despre modul de desfășurare a gărzilor și comportamentul adecvat în diverse situații.

      Succes !

      Like

  18. Buna. Prima data se trimite email-ul cu scrisoarea de intentie si ulterior urmeaza sa fii contactat.

    Aveti mai jos un reminder cu noua metodologie de selecție a departamentului.

    Candidatul va trimite o scrisoare de intenție prin e-mail la adresa voluntariatassb@googlegroups.com, în care va motiva dorința de a deveni voluntar, împreună cu răspunsul la întrebarea: „Cum vezi activitatea unui voluntar ASSB-SABIF?”

    Candidatul va participa la un interviu de evaluare, ce va conține și un test de verificare a cunoștințelor generale.
    Candidatul va participa la sesiuni de pregătire medicală bazate pe protocoale BLS ale Consiliului European de Resuscitare. În cadrul cursurilor candidatul va fi evaluat teoretic și practic.
    Candidatul va urma pregătirea în Protecția Muncii și evaluarea de Medicina Muncii, apoi va primi instrucțiuni despre modul de desfășurare a gărzilor și comportamentul adecvat în diverse situații.

    Succes !

    Like

  19. Buna ziua! Am trimis scrisoare de intentie pe 11 iunie, si imediat a doua zi am primit raspuns cu multumiri si un formular de completat. L-am completat si trimis si inca nu am primit sms cu programare pt interviu nici pana azi. A trecut o luna, ar trebui sa ma ingrijorez?

    Like

    1. Nu ai de ce sa iti faci griji, procesul de recrutare poate dura de la 1 luna daca ai noroc , pana la 3 luni in cazul meu, momentan ei sunt si in perioada concediilor si probabil lucrurile se misca putin mai incet.

      Liked by 1 person

  20. Salut! Eu am trimis email cu intentia de a voluntaria si astept raspuns…multumesc tuturor pentru info!!!!

    Like

  21. Salut, Florin! Multumim pentru informatiile de pana acum. Am si eu o intrebare in plus: Cum este programul acolo? Am inteles ca sunt prin contract 3 garzi a cate 12 ore/luna, ceea ce este ok. In rest este programul liber astfel incat vii cand poti (bineinteles regulat si in limita bunului simt, nu vii 2 ore pe luna) sau este si acolo un program strict? Imi poti da mai multe detalii in acest sens, te rog? Multumesc anticipat! Numai bine 🙂

    Like

  22. Salut Tudor , programul de lucru este in ture, mai exact 4 ture dupa cum urmeaza , de zi 8-20 / 7-19 si de noapte 19-7 , 20-8 , turele ti le poti alege dupa bunul plac , dar de regula dupa ce mergi cu mai multe echipaje, involuntar vei avea favoriti si dupa un timp probabil vei opta sa mergi cu un singur echipaj , ei se obisnuiesc cu tine si viceversa si in cazul asta te vei mula pe programul lor in functie si de disponibilitatea ta, dar asta nu este o regula sau un traseu de urmat. 2-3-4 ore nu ai cum sa vii decat in cazul unei actiuni ( meciuri , diverse competitii sportive, corturi de canicula , etc , dar aceste actiuni nu sunt considerate garzi , dar sunt la fel de importante.

    Like

  23. Bună! Voiam să întreb cât de grele sunt întrebarile acelea din cadrul testării.. Ar trebui să fac o recapitulare generală a tuturor materiilor? Întrebările de istorie si geografie sunt despre România sau universale? Ne poți da niște exemple de întrebări? Nu știu de ce m-am panicat atât de tare..îmi doresc foarte mult sa devin voluntar..

    Like

    1. Andreea , intrebarile sunt de cultura generala si sunt de bun simt, plus ca ai variante de raspuns, orice elev de scoala generala care a frecventat scoala nu are absolut nici o problema , nu ai de ce sa te temi. Mult succes !

      Like

  24. Salut Florin,

    Dorim să vă mulțumim pentru alegerea de a promova activitatea departamentului nostru cu scopul de a aduce precizari în ceea ce priveşte procesul de recrutare pe care il desfăşurăm.

    Apreciem intervenția voastră în ceea ce priveşte clarificarea anumitor aspecte referitoare la întreg procesul de recrutare. Dorim să vă amintim pe această cale că adresa de mail pusă la dispoziția candidaților nu se limitează doar la trimiterea scrisorii de intenție şi a răspunsului la întrebarea disponibilă pe site, ci are şi rol de corespondență tocmai pentru a soluționa orice fel de nelămurire pe care ar avea-o viitorii candidați.

    Ne-ar fi de mare ajutor dacă întreaga procedură s-ar derula într-un circuit închis, fără intervenții din exterior care ar putea conduce la confuzii şi ar putea influența într-un fel sau altul interviurile candidaților.

    Toate informațiile necesare rămân în continuare disponibile spre consultare pe site-ul ASSB: http://www.assb.ro

    Cu stimă şi mulțumiri anticipate,
    Echipa de recrutare ASSB

    Like

    1. Multumesc pentru interventie. Am adaugat o explicatie si o trimitere catre site-ul ASSB la inceput. Si am eliminat adresa de e-mail veche din articol.
      Imi pare rau pentru eventualele neplaceri provocate.

      Like

      1. Mulțumim, Cristian. Apreciem foarte mult gestul.
        Nu este niciun fel de neplăcere, dar încercăm să fie totul cât mai transparent şi corect pentru fiecare candidat tocmai pentru buna desfăşurare a interviului.

        Un weekend cât mai plăcut!

        Like

  25. Buna.Am si eu o intrebare , dupa aceste 3 luni de proba am inteles ca poti daca ai noroc sa ramai acolo ?ca fiind angajat ? Eu sunt AMG.Si multe intrebari pt a stii mai departe ce am de facut.Multumesc.

    Like

    1. Volutariatul nu iti garanteaza un post asigurat, insa daca ai noroc, RABDARE, esti implicat devoatat si iti faci treaba cum trebuie, ai din start sanse mult mai mari decat un candidat extern in cazul organizarii unui concurs. Posturile de angajare sunt scoase la concurs din cand in cand, la 3 la 6 luni,dar asta nu este o regula,depinde mult de nevoia de personal.

      Like

  26. Buna ziua! Daca nu cer prea mult,pentru cei care cunosc,as dori cateva exemple de intrebari care se dau la testul de cultura generala,pentru a fi voluntar in cadrul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov ?
    Exista si nesansa de a nu promova acest examen ? Daca este un examen greu de promovat,nu exista si posibilitatea de a urma macar un curs de Basic Life Support ? In speranta ca imi veti raspunde,va multumesc foarte mult !

    Like

  27. Buna Cristina, daca ai observat acest gid a fost destul de accesat si in cele din urma a ajuns si in atentia celor de la serviciul de ambulanta nu pot intra in detalii in legate de continutul testului,nu este un examn este un test dureaza 10-20 minute maxim, intrebarile sunt de bun simt, in cazul in care nu stii cat fac radical din 121, cine a scris Desteaptate Romane sau in ce parte a corpului este localizat ficatul in conditiile in care testul este grila, ai mari sanse sa nu treci mai departe, cat despre cursul BLS poti beneficia dupa ce treci testul si se fac primii pasi pentru a deveni voluntar.Succes

    Like

  28. Buna ziua . Dupa teminarea cursului ALS , se poate sa si lcrezi pe ambulanta – ca paramedic ? ca la smurd de exemplu ? ( am vazut stire la tv …) . Pt. ca eu vreau dupa voluntariat SI sa lucrez .

    Like

    1. Buna ziua. Nu cunosc regulamentul celor de la SMURD, insa in cadrul SABIF, cursul ALS iti poate oferi posibilitatea de a face garzi ( voluntariat ) si pe ambulanta de tip C ( cu medic ) , pentru a putea lucra trebuie sa obtineti un post scos la concurs, la care bineinteles vor fi mai multi candidati, cursul ALS nu iti poate permite sa lucrezi intr-una dintre aceste 2 institutii fara a avea cursuri in domeniu finalizate ( Asistent medical de postliceala / facultate sau Medic / facultatea de medicina )

      Like

  29. Buna ziua,
    am trimis mail cu specificatia ca doresc sa devin voluntar SMURD, si nu am primit nici un raspuns in acest sens!
    Va multumesc frumos!

    Like

  30. Ma numesc Florina am da voluntara pe ambulanta tip A si suprveghetoare pt persoane cu dizabilitatii si apoi am dat un atestat de BLS niv 1 curs de prim Ajutor in Italia pt asociatia Regiunii din Toscana se cheama ANPAS si pe urma pe ambulanta eu am inceput sa fiu admisa ca asistent si Ambulantier cam asa ceva timp de 3 ani si ceva a fost o experienta placuta si ceva frumos as dori si in Tara asa ceva dar cred ca este imposibil pt ca eu locuiesc la Periferia de Bucuresti in ilfov,am diploma de asistent medical genralist,si sunt momentan acasa nu lucrez sunt adica in Tara de 1 an nu conduc nu am permis.Sarbatori. Fericite.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.