Cardiologie – note (3)

Van Gogh si cardiologia. 🙂

Astazi – despre Digoxin, exponentDigitalis_purpurea_-_Foxglove.jpgul categoriei de medicamente (glicozide cardiotonice) numite generic digitalice, extrase initial din planta Digitalis purpurea (Degețel roșu).

Este un medicament unde doza terapeutica e foarte apropiata de doza toxica!

Digoxinul este utilizat pentru a trata insuficienta cardiaca (cu FEV mica) si problemele de ritm ale inimii (aritmii/disritmii: Fibrilatie Atriala, Flutter Atrial).

Digoxinul creste fluxul de sange prin corp si ajuta la reducerea “umflarii” din maini/incheieturi (edem).

Digoxinul functioneaza prin cresterea fortei compresiei (bataii) inimii, prin cresterea cantitatii de calciu din celulele inimii (calciul are un rol de stimulare al compresiei celulelor musculare din inima – miocitele).

Pentru curiosi, pe scurt: Digoxinul blocheaza pompa de schimb (ATP-aza) Na+/K+, ceea ce creste cantitatea de Na+ intracelulara (in miocite), ceea ce inverseaza actiunea proteinei antiport Na+/Ca2+, care in mod normal INTRODUCE Na+ intracelular si scoate Ca2+ (acum, compensator, scoate Na+ si introduce Ca2+). Astfel, creste cantitatea de Ca2+ intracelular.

Acest lucru (Ca2+ crescut intracelular) se traduce prin cresterea duratei unei pulsatii/batai (deci scade numarul de batai/minut) SI prin cresterea puterii unei batai a inimii (creste contractilitatea = forta unei contractii/pulsatii/batai).

Digoxinul controleaza ritmul iregulat al inimii prin incetinirea semnalelor care pornesc din nodul SinoAtrial (SA). Aceasta reduce numarul de semnale care trec prin nodul AtrioVentricular (AV). Mai putine semnale = mai putine aritmii (simplificat).

inima

 

Dupa administrarea de digoxin, pe ECG se vede de obicei in derivatiile precordiale (V1-V6) un segment ST sub forma de “șa” (ca o mustata old-school, de francez), sau unde T bifazice (intai coboara, apoi urca) sau contractii premature ventriculare FRECVENTE (PVC).

digoxin

Sau alte modificari mai fine (http://lifeinthefastlane.com/ecg-library/digoxin-effect/).
Inainte de a administra Digoxin verifici intotdeauna tensiunea si (mai ales) pulsul – are efect bradicardizant.

Nu administrezi Digoxin la VF (fibrilatie ventriculara) sau alte tahicardii ventriculare, nu administrezi la pacienti cu WPW (sindrom Wolff-Parkinson-White), la pacientii tratati cu calciu i.v. si blocuri atrio-ventriculare de tip 2/3.
Atentie la administrarea concomitenta cu diuretice sau la orice pacient cu tulburari electrolitice.
Si la administrarea batranilor, evident. 🙂

Stiu ca Digoxin-ul nu mai este la fel de folosit de destul de multi ani in strainatate. Cu toate acestea, in perioada mea de practica la Terapie Intensiva Neurologie in Bucuresti am vazut o gramada de batrani care erau tratati cu Digoxin pentru Fibrilatie Atriala. Cand le faceam EKG-uri trebuia tot timpul sa mentionez la interpretare ca au fost tratati cu Digoxin in ultima saptamana (isi pastreaza concentratii cu efect terapeutic o perioada un pic mai lunga fata de alte medicamente).

 

Doza toxica = supradozajul duce la tulburari digestive (greata si varsaturi, diaree), neurologice (ameteli, dureri de cap, vedere colorata, agitatie pana la psihoza sau delir) si cardiace (tulburari de ritm: VF, VT, bloc atrio-ventricular).

Interactioneaza negativ cu Amiodarona (Dronedarona), Verapamil (si alte Calciu-Blocante), Eritromicina si Adrenalina. La fel, diureticele pot provoca tulburari electrolitice care pot intensifica efectele posibil toxice ale Digoxinei.

Se presupune ca Van Gogh era tratat pentru epilepsie cu Digoxin (varianta obtinuta din Digitalis purpurea in secolul 19) si ca suferea de efectele sale toxice constant – de asta vedea totul intr-o tenta albastru-galbuie.

Brusc pare si mai interesanta “Noaptea instelata“, nu? 🙂

1024px-Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project

Advertisements

2 Comments

 1. Interesant articol, si frumoasa analogie cu Van Gogh, insa din ce am inteles Digoxinul s-a scos de pe piata din lista medicamentelor compensate, pe simplul motiv ca era prea ieftin si nu se mai justifica comercializarea lui, iar de cateva saptamani bune , in Urgente s-au inmultit numarul de pacienti care se prezinta cu tulburari cardiace, fibrilatii, etc, din pricina ca nu mai gasesc acest medicament simplu, si ieftin, care ajuta la tratarea insuficientei cardiace si problemele de ritm ale inimii.

  Like

  1. Auzisem si eu ca exista o lipsa de stoc in momentul acesta.
   Cred ca problema nu e ca ar mai fi sau nu ar mai fi compensat (era ieftin necompensat, sub 10 lei cutia) ci ca nu ar mai fi produs.
   Daca iese profit pentru producator din paracetamol de 4 lei si aspirina de 2 lei, nu vad de ce n-ar face profit din digoxina de 4-8-10 lei. Producatorul local era (parca) Zentiva.
   Lipsa unui alt producator interesat (probabil din cauza de marje de profit foarte mici) pe piata cred ca e problema principala.

   Ideea e ca exista alternative bune sau probabil mai bune (singure sau combinatii de BBlocante, CCB, ARB, IECA) – dar sunt mai scumpe si presupun o noua vizita la doctor (pentru reteta) si o obisnuire cu alt medicament – ceva deloc usor pentru pacientii obisnuiti cu un singur medicament.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s