Sangele, Factorul Rh si transfuziile de sange

• Factorul Rh vine de la “Rhesus“, o specie de maimute al caror sange a fost folosit de niste cercetatori in 1940 ca sa descopere un nou antigen, botezat “Rh”

Macaca_mulatta_in_Guiyang
Macac Rhesus, suparat(ă) ca oamenii i-au folosit numele fara sa-i plateasca drepturi de autor in banane

• Rh NU e doar o grupa de sange ci un sistem, ca AB0. Spre deosebire de AB0, care are 2 antigene (A, B) si 2 anticorpi (anti A, anti B), sistemul Rh are 5 antigene: D, C, E, c si e si nici un anticorp innascut.

• D este cel mai comun antigen, cel care initial a fost numit “factorul Rh”, dar un procent mic dintre oameni prezinta si celelalte antigene.

Anticorpii anti-D apar numai si numai dupa expunerea unui pacient fara antigenul D (D negativ = Rh-) la sange D pozitiv (Rh+).

• AB+ poate primi sange de la orice grupa, dar AB- NU, pentru ca exista riscul reactiei hemolitice dupa expunerea la sange D+.

• Poti face reactie hemolitica post-transfuzionala (in cazuri f. rare) si din cauza prezentei antigenelor C, E, c, e, chit ca ai fi compatibil AB0 si Rh (D).

• Bascii sunt grupul etnic cu cel mai mare procent de oameni fara antigenul D (adica Rh-): pana la 35% (29% zic cercetari mai recente).

Basque_dancers
Basci care se bucura de unicitatea lor genetica, dansand


• La nivel european, cam 84% din populatie este Rh+

Eritroblastoza fetala (boala hemolitica a fatului) e cauzata de patrunderea de eritrocite fetale Rh+ in sangele mamei Rh-, urmata de creearea de anticorpi (IgG) anti Rh de catre sistemul imun al mamei. Acesti anticorpi trec prin placenta si incep sa distruga eritrocitele fatului. Efectul este pronuntat si periculos mai ales la a doua nastere!

hqdefault

• RhoGAM (imunoglobulina anti Rh) este o combinatie de anticorpi (tot IgG anti Rh+) administrata i.m. (sau i.v., in functie de producator) care scade riscul de eritroblastoza fetala, deoarece anticorpii acestia distrug eritrocitele Rh+ ale fatului in circulatie in mama INAINTE ca sistemul imun al mamei sa produca anticorpi proprii impotriva antigenului D. Pentru curiosi: anticorpii tip RhoGAM sunt relativ putini, dar suficienti pentru a bloca numarul mic de celule rosii fetale circulante in mama, chit ca ajung cativa in circulatia fetala, sunt putini. Anticorpii mamei ar fi foarte multi, de asta ar produce Eritroblastoza fetala.

• Românii cica au 34% grupa 0; 41% grupa A; 19% grupa B; 6% grupa AB

Pentru cei care vor sa-si verifice cunostintele de potrivire a grupelor de sange pentru transfuzii, recomand joculetul amuzant de pe nobelprize.org, The Blood Typing Game.

Infografic sange

Infografic via nursingguide.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.