Cum scapa americanii de unele bacterii spitalicesti

Nu l-ati vazut bine pe robotel? Robotul cu lumina ultravioleta de la Xenex seamana cu R2-D2 (ca tot sunt la moda Star Wars zilele astea):

Xenex_germ_zapping_robot

Atata doar ca mai si costa: incepe de la aproximativ 104.000$ (da, mii).

Dotat cu o lampa cu xenon care emite radiatii ultraviolete in banda C (UV-C), cele care sunt blocate total de catre stratul de ozon si atmosfera Pamantului, robotelul de mai sus poate distruge pana la 99% dintre bacteriile periculoase si majoritatea virusurilor dintr-o incapere in aproximativ 5 minute – zic producatorii. Dotat si cu un senzor care il opreste din functionare cand detecteaza miscare in camera, este destul de sigur pentru oameni (atata timp cat se inchide usa si se interzice accesul in camera).
Rezultatele acestea le obtine din cauza efectelor pe care le are radiatia ultravioleta C asupra celulelor: fotohidratare (atrage molecule de apa spre AND, ceea ce previne transcriptia ADN), fotodiviziune (“despicarea” catenelor de ADN), fotodimerizare (produce fuzionarea improprie a bazelor ADN – A C T G) si foto cross-linkarea (deterioreaza peretele celular, ceea ce duce la liza celulara si moartea celulei).

Partea buna e ca pare sa fie capabil sa omoare majoritatea “super-bacteriilor” din spitale (MRSA, C. difficile, E-coli etc.).

Din cate inteleg, la eficienta cea mai mare se ajunge prin combinatia dezinfectie manuala + radiatie UV-C. Doar radiatia pulsatila cu xenon UV-C pare sa aiba rate de succes ceva mai scazute. Studiu 1 si Studiu 2.

Cei de la Mayo Clinic spun ca tot procesul adauga 25 de minute la curatirea unei camere (are sens, pana il muti, pana inchizi si deschizi usa, trece timp).

Eu am vazut lampi cu ultraviolete montate pe perete in anumite camere de consultatii din Spitalul Coltea din Bucuresti. Nu stiu cat de des le foloseau (efectiv). Dar asistentele de acolo ziceau ca sunt pornite regulat.

Drepturi imagine Xenex.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.