Cum arata un spital NHS

Poze sau filmulete de la mine din spital n-o sa apara vreodata pe blog, dar, pentru curiosi, The Guardian are o serie de filmulete “This is the NHS” in care incearca sa prezinte opinii si intamplari din interiorul sistemului.

Desigur, toate spitalele sunt, indiferent de tara, oarecum la fel. Dar cum unii dintre cei care-mi citesc blogul vor sa vina sa lucreze aici, filmuletul de mai sus cred ca e destul de util pentru a vedea cam cum arata spitalul clasic NHS:

• personalul e imbracat diferit in functie de jobul pe care-l fac. Brancardierii (porters) infirmierii (HCA) intr-un fel, asistentii (RN) in alt fel, doctorii altfel (daca nu sunt chirurgi sau in UPU = A&E = Accidents and Emergency, doctorii se imbraca pe aici in haine de strada, majoritatea n-au halate)

• (in mod normal) nu exista sa nu aiba manusi, sapun, dezinfectant si alte consumabile. Sorturile sunt destul de des folosite in intearctiunea cu pacientul. La unele consumabile mai mari pot exista variatii, in functie de cat de organizati sunt cei care se ocupa de reaprovizionare.

• pacientul e tot timpul respectat (ii oferi intimitate, nu se tipa, se vorbeste calm cu el – indiferent ce tampenii face, e informat tot timpul ce i se face)

• managementul paturilor e o problema des intalnita (cel putin in spitalele mai mari)

• locurile unde sa stai jos (in interiorul sectiei, in afara camerelor pacientilor) sunt destul de putine – de regula in fata calculatoarelor. Ai staff-room cu scaune, dar acolo stai in pauza. Daca esti “pe sectie”, rar o sa stai aiurea pe scaun (fara sa faci ceva).

• pe partea asistentilor medicali avem sef de tura (Sister in charge), sef de sectie (Unit manager) peste care poate exista inca un sef (matroana) daca sectia e suficient de mare sau exista mai multe sectii infratite. Matroana e mai scumpa la vedere, dar nu e deloc neauzit sa vezi unit managerul avand grija de pacienti sau sa fie chemat(a) sa aplaneze vreun conflict sau situatie dificila. Ceea ce numesc ei aici escalare.

• subordonarea asistent medical – medic nu e interpretata printr-un fel de servilism sau inferioritate pentru RN. Inclusiv echipa de rezidenti (House Officer, Registrar etc.) nu am vazut sa presupuna o subordonare muta “seful zice, eu tac”.

• consultantii (mediciii specialisti) sunt mai greu de gasit pentru ca ofera si consultatii in regim ambulatoriu (de regula in afara programului lor pe sectie) si merg sa faca si anumite proceduri si mai sunt chemati si la consultatii in alte sectii toate concomitent. Nu ca la noi nu se intampla la fel, dar aici parca sunt prea putini medici specialisti. Ma rog, e o impresie personala, probabil nu e asa in toata tara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.